Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čína víťaz, Západ porazený? Štyri pohľady na to, ako veľmoci (ne)zvládajú koronakrízu

.filip Minich .témy

Čím je vládca väčší autokrat, tým viac sa všetkých naokolo snaží presviedčať, že pod jeho vedením krajina koronakrízu zvláda. Spravidla je opak pravdou.

Čína víťaz, Západ porazený? Štyri pohľady na to, ako veľmoci (ne)zvládajú koronakrízu ALESSANDRO GRASSANI/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 20. marec 2020 Miláno, Taliansko: Armáda dohliada na dodržiavanie prísnych bezpečnostných a karanténnych opatrení na Piazza Duomo. Krajina je v počte obetí koronavírusu postihnutá najviac na svete.

zvládla to vraj Čína

čínske krematóriá fungujú nonstop a tvoria sa pred nimi obrovské rady. Vo Wu-chane uvoľnili pohyb ľudí a pohrebníctva začali vydávať pozostalým urny. Vychádzajú tak najavo reálne počty obetí. Oficiálne ich Čína nahlásila 3 300. Obyvatelia Wu-chanu pritom odhadujú počet obetí len v ich meste takmer na 50-tisíc. 

Oficiálne údaje zo štátu, v ktorom vládnu komunisti, slobodné médiá prakticky neexistujú a všetky kritické informácie cenzori okamžite zmažú, treba brať s obrovskou rezervou. Peking opakovane klamal o vzniku vírusu, klamal o jeho šírení a existujú opodstatnené podozrenia, že klame aj o počte nakazených a mŕtvych. 

Napriek tomu sa dnes Čína trúfalo stavia do pozície víťaza, ku ktorému má vzhliadať celý svet. Prezident Si Ťin-pching vyzdvihuje pri úspešnom ťažení proti novému koronavírusu stranu a režim. Do sveta posiela zásielky humanitárnej pomoci a expertov. Množia sa pritom správy, že čínske testy či rúška sú väčšinou nanič a táto „pomoc“ slúži v skutočnosti iba čínskej propagande. Čína rozhodne nie je víťaz. Naopak, v tejto ohavnej pandémii je pre tutlanie šírenia nákazy a klamstvá smerom k svojim obyvateľom aj celému zvyšnému svetu prinajmenšom spolupáchateľ. 

zvládne to vraj Rusko

Vladimír Putin očakával, že toto bude jeho veľký rok. Dňa 22. apríla (v deň Leninovho narodenia) malo byť referendum, v ktorom by ľudia odsúhlasili zmenu ústavy. Tá by Putinovi umožnila zabetónovať sa pri moci na ďalších štrnásť rokov. V máji zasa mala byť obria vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne. 

„Máme naozaj veriť, že vírus masovo napadá iba demokratické krajiny a diktatúram sa oblúkom vyhýba? Oficiálnym číslam neveria ani bežní Rusi.“

Putin sa dlho tváril, že koronavírus Rusko minie. Hovoril, že krajina je „ostrovom bezpečia“,  a tiež „s láskou z Ruska“ poslal Taliansku pomoc. Kremeľská propaganda chrlila jednu správu za druhou o tom, ako sa EÚ rozpadá, je nesolidárna a Rusko všetko zvláda. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite