Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma .týždňa: Muž konfliktu

.šimon Jeseňák .matúš Baňovič .témy

Igor Matovič si tento rok zrejme predstavoval inak. „Odpálil“ síce prokurátora Petra Šufliarskeho, no zároveň mu odišla najvýraznejšia tvár poslaneckého klubu. Časť opozície sa spája, no on zostáva na jej okraji a vrhá sa z konfliktu do konfliktu.

Téma .týždňa: Muž konfliktu TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 23. február 2012 Bratislava: Igor Matovič podstupuje test na detektore lži za účasti médií a Dona Cargilla z Európskej polygrafickej asociácie.

je Matovič  súčasťou problému alebo riešenia boja za lepšie Slovensko?

Opozičný poslanec zrejme nikdy nechce počuť od svojho koaličného náprotivka, že robí dobrú robotu a zaslúžil by si dostať sa po voľbách do parlamentu. Koalícia a opozícia sú dve barikády. Najvýraznejšie protipóly sú zrejme Robert Fico a Igor Matovič. Napriek tomu Ficov hlavný komunikačný stratég Erik Tomáš v priamom prenose verejnoprávnej televízie prizná, že sa v strane tešia tomu, ako Matovič „nakladá“ zvyšku demokratickej opozície. „Ja by som aj mohol strategicky rozmýšľať, že si normálne želám, aby mal pán Matovič päť percent, aj tu preto sedím a nechám si trochu od neho nadávať...ale potom sa ozve ten zdravý rozum vzadu, a povie si: Niéé, už toho Matoviča máme všetci dosť, už nech ide preč.“ 

Ak parafrázujeme Tomášove slová, teší ich to, pretože dostávajú do rúk silnú argumentačnú zbraň, ktorú najmä Robert Fico svojho času rád používal. „Toto je naša alternatíva? Pozrite sa na nich, veď sa medzi sebou hádajú, a to ani nie sú vo vláde,“ hovorieval, keď to nebola celkom pravda a SaS s OĽaNO boli pomerne jednotné. Dnes to už neplatí, najmä preto, že Igor Matovič v honbe za vlastnými percentami rozdáva údery na všetky strany a je mu úplne jedno, že si vo vlastných vyjadreniach protirečí. Ako to sám niekedy povedal, ide asi o „narušenú integritu“.

konflikt/nekonflikt s každým a stále

Aj človeku, čo len zbežne pozoruje politickú situáciu na Slovensku, začína byť divné, prečo ten Matovič stále búši do vlastných, hoci on sám sa to snaží prezentovať ako boj proti mafii a za jednotu v opozícii. Príkladom je jedna z posledných tlačových besied s názvom „Dobrá rada KDH“. Igor Matovič na nej vyzýva predsedu kresťanských demokratov Alojza Hlinu, ktorého familiárne prezýva „Lojzo“, aby odstúpil od dohody s Progresívnym Slovenskom a Spolu, pretože sa môže stať, že práve pre pakt o neútočení, ktorý uzatvoril s týmito stranami, neprekročí prah parlamentu. 

„Dá sa vôbec vládnuť s Igorom Matovičom, ktorý je známy svojou nevyspytateľnosťou?“

Ak sa pozrieme na posledných niekoľko prieskumov, tak KDH je na tom z hľadiska trendu pomerne dobre a stabilne si drží podporu voličov, vďaka ktorej má vyšší predpoklad na zvolenie ako Matovičovo OĽaNO. Je pravda, že v poslednom prieskume OĽaNO narástlo, no celkový trend je skôr opačný – klesajúci. 

13. júl 2011 Bratislava: Igor Matovič debatuje s Richardom Sulíkom počas schôdze v NR SR. Za rečníckym pultom vystupuje vtedajší opozičný politik Robert Fico, proti ktorému Matovič bojuje od začiatku svojej politickej kariéry.JOZEF JAKUBČO/SITA13. júl 2011 Bratislava: Igor Matovič debatuje s Richardom Sulíkom počas schôdze v NR SR. Za rečníckym pultom vystupuje vtedajší opozičný politik Robert Fico, proti ktorému Matovič bojuje od začiatku svojej politickej kariéry.

Prečo potom dáva Matovič rady Hlinovi? A ako na to môže Hlina zareagovať? Nuž, presne tak, ako je jemu vlastné. Pritom je jasné, že Matovič musel vedieť, aká bude reakcia protistrany. Azda čakal, že si KDH zoberie jeho radu k srdcu a ukončí dohodu s PS a Spolu? Pravda je zrejme iná. Pakt KDH+PS/Spolu funguje a je názornou ukážkou toho, ako by sa mali opozičné strany správať v prípade, že majú reálny záujem dostať sa k moci. 

Reagujú na to aj ich voliči, pretože od vyhlásenia paktu sa nedá povedať, že by KDH stratilo v prieskumoch percentá. Matovič však rovnako útočí a posmešne sa vyjadruje aj o lídrovi PS Michalovi Trubanovi. Argumentuje, že on hovoril pravdu o všetkých a o všetkom za každých okolností. Za všetko hovorí jeho status na sociálnej sieti: „V nedeľu mám ísť do relácie V politike na TA3. S Michalom Trubanom. Čo myslíte, bude mať odvahu? Uvidíme, v TA3 čakajú na odpoveď.“

Budú títo politici vedieť spolupracovať? A dá sa vôbec vládnuť s Igorom Matovičom, ktorý je známy svojou nevyspytateľnosťou? Veľa naznačil ďalším svojím verejným vyhlásením, kde si stanovil podmienky, za ktorých je ochotný ísť s celou demokratickou opozíciou do vlády. Ústredným motívom jednej z Matovičových tlačových konferencií bolo neotvárať pred voľbami kultúrno-etické témy. Treba však dodať, že ich ani nikto dovtedy neotváral a bol to práve Igor Matovič, ktorý postavil veci na hranu, na ktorej už sám ledva balansuje. 

Progresívne Slovensko vyzval, aby stiahli tému registrovaných partnerstiev, hovoril o tom, že existuje tajný plán, ako pre túto tému povalia v roku 2022 vládu. Do tlačovky Igora Matoviča o tom nikto nehovoril, nikto to neotváral a PS/Spolu s KDH sa dohodli a ukázali, že vedia spolupracovať aj napriek hodnotovým nezhodám. Práve to, na čo Matovič vyzýva, oni už názorne predvádzajú. Zároveň však platí, že líder Obyčajných ľudí robí svoju politiku konzistentne, tak ako aj po iné roky: plnú ad hoc rozhodnutí, veľkohubých vyhlásení a neustáleho hľadania konfliktu.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite