Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Domácich vytláčajú z centra turisti. Vitajte v Čínskom Krumlove

.dávid Pásztor .filip Minich .témy

Malebné mestečko na juhu Česka zaplavili čínski turisti. Prichádzajú ich denne tisícky, vlakmi aj autobusmi. Všetko sa to začalo nadviazaním hlbších vzťahov s Pekingom zo strany prezidenta Zemana. Domáci sú z neustále prúdiacich más návštevníkov „na nervy“.

Domácich vytláčajú z centra turisti. Vitajte v Čínskom Krumlove BORIS NÉMETH Fotoesej Borisa Németha uverejnená v téme je z Českého Krumlova, ktorého ulice zaplavili čínski turisti. Jún 2019.

čínske hotely, reštaurácie, obchody, celé obytné štvrte s apartmánovými vežiakmi. Čínska mafia, čínske kasína, státisíce dovolenkárov, samozrejme z Číny. Miestne úrady úplne rezignovali a neformálne im odovzdali mesto. Reč nie je o Krumlove (zatiaľ), no o kambodžskom, kedysi ospalom prímorskom mestečku Sihanoukville. 

Zásadná zmena charakteru mestečka trvala len pár rokov. Kambodžská vláda otvorila dvere čínskemu drakovi vo vidine investícií. Tie aj prišli, akurát v oveľa väčšom rozsahu, ako miestni očakávali. Dnes hlavné ulice a pobrežie nepatria domácim, prebrali ich Číňania. Počet turistov od roku 2012 narástol o 700 percent. Časť z nich sa z dovolenkárov zmenila na prisťahovalcov. Podľa odhadov už Číňania tvoria 20 percent obyvateľov.

Prečo o tom píšeme? Príklad zo Sihanoukville môže pôsobiť ako varovný prst pre mnohé európske mestá. Čínsky (pardon Český) Krumlov je jedným z nich. 

vítejte, welcome, 欢迎

Na internete sa dočítate naozaj všetko. Preto sme informácie z rôznych portálov o návaloch hlavne ázijských návštevníkov v Krumlove brali s rezervou. No už vo vlaku z Českých Budějovíc sa čo-to ukázalo. Vo vagóne sme boli len my a Číňania. 

Prvý kontakt s mestom je železničná stanica, ktorá sa aktuálne rekonštruuje, no aj v tomto stave je na tom výrazne lepšie než tá v Budějoviciach. Pred staničnou budovou sa formujú prvé turistické skupiny. Ešte stále však netušíme, aká je reálna situácia v meste, pretože tých odhadom päťdesiat ľudí vyzerá ako neškodné množstvo. 

„Stretnúť v centre domácich obyvateľov je pomerne výnimočné.“

Stanica sa nachádza na vrcholku kopca, z ktorého je v niektorých miestach pekný výhľad na mesto. Ten výhľad by sa dal prirovnať k výhľadu na Kremnicu; stredoveké dominanty nad mestom, ktoré by bolo krásne aj bez tých stredovekých dominánt. 

Nebolo to tak dávno, čo boli ulice Českého Krumlova prázdne. „Počas komunizmu sa o toto mesto nikto nestaral, preto vlastne ostalo v pôvodnom stave,“ hovorí hotelier Jakub Šmída. Jeho hotel sa nachádza priamo v srdci Krumlova, na Námestí svornosti. Hovorí, že on sa nemá na čo sťažovať, ale že opodiaľ sú miesta, ktoré až tak neprofitujú. Podľa opisu hodnotíme, že spomínané reštaurácie sú asi mimo hlavných ciest turistov. 

BORIS NÉMETH

Keď sme sa totiž prechádzali úzkymi stredovekými uličkami centra mesta, buď sme mali problém predrať sa cez nekončiace zástupy fotografujúcich sa Číňanov alebo sme nestretli nikoho. Všetci idú rovnakými ulicami, davová psychóza. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite