Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zrušte brexit. Británia je dnes proeurópska, ako ešte nikdy

.filip Minich .témy

Taký odkaz vyslalo takmer 40 percent Britov, ktorí v eurovoľbách hlasovali za proeurópske strany. Zároveň však 34 percent ich spoluobčanov dalo úplne opačný signál – poďme čo najrýchlejšie preč z EÚ, hoc aj bez dohody.

Zrušte brexit. Británia je dnes proeurópska, ako ešte nikdy OLIVER HOSLET/AFP/PROFIMEDIA 28. máj 2019 Brusel, Belgicko: Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky sa vítajú s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom pred začiatkom povolebného samitu lídrov členských štátov Európskej únie.

bolo to zástupné referendum o brexite. Tak komentoval výsledky volieb líder Labouristov Jeremy Corbyn. Jeho strana vo voľbách pohorela. Časť jej voličov odišla k Brexit Party (nová strana Nigela Faragea) a druhá časť zas volila proeurópskych Liberálnych demokratov. Dokonca aj niektorí známi labouristickí poslanci sa spätne priznali, že nevolili svoju stranu. 

Ešte horšie dopadli vládni Konzervatívci. Tí zažili najhorší volebný výsledok od vstupu Veľkej Británie do EÚ. Necelých deväť percent nie je prehra. Je to hanba, katastrofa. Ak sa strana nespamätá a nenájde východisko z patovej situácie s brexitom, dopadne zle. 

„Z EÚ odídeme 31. októbra, či s dohodou, alebo bez nej.“

Deň po voľbách premiérka Theresa May oznámila, že končí. Má toho dosť a nie div. Chcela byť Železná Lady II, ktorá napriek vlastnému odporu voči brexitu splní vôľu ľudu a vyvedie krajinu z Európskej únie. Nepodarilo sa. „Spravila som všetko, čo sa dalo, aby som presvedčila poslancov, nech podporia dohodu,“ povedala Theresa May a odišla z tlačovky v slzách. 

klamár premiérom?

V Konzervatívnej strane sa okamžite začal boj o post jej šéfa a premiéra. Horúci kandidát je Boris Johnson. To, že bude musieť pred súdom vysvetľovať, prečo v referendovej kampani klamal o príspevkoch Veľkej Británie do rozpočtu EÚ, je menší problém. Oveľa väčší problém pána Johnsona spočíva v tom, že ženie tému brexitu do extrému. 

„Z EÚ odídeme 31. októbra, či s dohodou, alebo bez nej,“ vyhlásil Johnson. Veľmi dobre pritom vie, že žiadna nová dohoda nevznikne a tá súčasná nemá šancu prejsť. Boris Johnson tak otvorene podporuje brexit bez dohody. Robí to v reakcii na úspech Nigela Faragea a jeho Brexit Party, ktorá s prehľadom vyhrala eurovoľby. Získala vyše 30 percent hlasov a ich gro pochádzalo práve z radov voličov Konzervatívcov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite