Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Osobnosti a antiosobnosti 2018

.redakcia .témy

Každý rok .týždeň vyberá osobnosti a antiosobnosti, ktoré pozitívne či negatívne ovplyvnili svet alebo Slovensko. Nie sú medzi nimi len politici, ale aj športovci, umelci, historik, prokurátor či študenti. Ako formovali rok 2018?

Osobnosti a antiosobnosti 2018
2. marec 2018 Bratislava: Demonštrácia Za slušné Slovensko. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zmenila Slovensko. Zmobilizovala tisíce ľudí, ktorí na slovenských námestiach pokojne vyjadrili svoje želanie žiť v slušnom štáte.

OBSAH

Osobnosti Slovenska .redakcia
Antiosobnosti Slovenska .redakcia
Osobnosti sveta .redakcia
Antiosobnosti sveta .redakcia
Osobnosti kultúry .redakcia
Osobnosti športu .redakcia
L

Osobnosti Slovenska

.redakcia .spoločnosť

ján a Martina

Za hlavné osobnosti roka 2018 vyhlasuje .týždeň Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Ich vražda zmenila Slovensko. Pred vraždou nebola polícia schopná vyšetriť Bašternákove podvody s DPH, Kočner sa vysmieval celej krajine a Fico mal na Úrade vlády exmilenku talianskeho mafiána.

Ján Kuciak o tom všetkom písal. Vrahovia ho mali umlčať a zastrašiť všetkých nepohodlných. Ale nevyšlo to. Bašternák je zatiaľ odsúdený na päť rokov, Kočner sedí v base (z ktorej už možno nikdy nevyjde), Troškovej exmilenec Vadala je obvinený z pašovania kokaínu a trávi čas v talianskom väzení a Fico s Kaliňákom už nie sú premiérom a ministerom vnútra.

Kde urobili súdruhovia z mafiánskeho štátu chybu? Prečo sa ich moc rýchlo drolí? 

Chyba spočívala v hrubom podcenení obyvateľov vlastného štátu. Nedokázali si predstaviť, že pár dní po vražde uverejnia posledný Kuciakov text všetky relevantné slovenské denníky a týždenníky. Nedokázali si predstaviť ani to, ako na Kuciakove informácie o personálnom prepojení premiéra Fica s kalábrijskou mafiou zareagujú ľudia. A už úplne mimo ich predstavivosti bolo niekoľko mladých ľudí, ktorí s vynikajúcim heslom „My sme tí, na ktorých sme čakali“ zorganizovali zhromaždenia desiatok tisíc ľudí v desiatkach slovenských a svetových miest. Zastrašenie sa nepodarilo. Ak sa niekto nakoniec zľakol, tak to bol Híd. A raz-dva boli z Fica s Kaliňákom poslanci. 

Ale títo dvaja poslanci stále nerozumejú tomu, čo sa stalo. Myslia si, že ľudia chodia na námestia preto, lebo ich tam organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko volajú. A že organizátori tam ľudí volajú preto, lebo im za to niekto platí. Vôbec nechápu, že ľudia chodia na námestia preto, lebo tam chodiť chcú. Viac než chcú, potrebujú tam ísť. Pretože pohár definitívne pretiekol. Tých pár mladých ľudí vlastne urobilo najmä to, že desiatkam tisíc iných ľudí umožnilo prísť.

A ľudia prišli, a prišli opäť, a potom znova a znova. Zhromaždenia boli kultivované a pokojné, Ficove sny o dlažbových kockách a majdanských násilnostiach sa akosi nenaplnili. Naplnili sa však jeho obavy. Z polície museli odísť Gašpar aj Krajmer, a polícia zrazu našla vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Aj šance, že nájde hlavného objednávateľa, sú nezanedbateľné. Fico musí spávať ešte horšie ako Kaliňák, ktorého zrejme pravidelne budí zo sna unesený Vietnamec.

Ako sa to všetko mohlo stať? Bez bitiek a výtržností, bez ťažkých miliónov? Celkom jednoducho. Ukázalo sa, že je tu dostatočné množstvo ľudí, ktorí si želajú slušné Slovensko.

vasiľ Špirko

Osobnosťou .týždňa pre rok 2018 je prokurátor Vasiľ Špirko. Prejavil osobnú odvahu, keď v kľúčovom období vystúpil pred médiá a porozprával svoj príbeh, pri ktorom stíchlo celé Slovensko. Špirko hovoril o legalizačnej schéme, na ktorej sa mali obohacovať exminister financií Ján Počiatek a exminister vnútra Robert Kaliňák, a aj o tom, ako ho ktosi sledoval u neho doma. Prokurátor čelil pre svoje vystúpenie disciplinárnemu stíhaniu zo strany špeciálneho prokurátora Dušana Kovačíka, no aj vďaka tlaku rozhorčenej verejnosti sa ho nepodarilo odstaviť. Prokurátor Špirko ukázal, že v orgánoch štátu sú stále aj

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite