Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákon ich nehodnotí a ani my

.denisa Gdovinová .témy

Osobný bankrot dlžníkov vybavuje Centrum právnej pomoci, ktorého advokáti sa denne stretávajú s príbehmi zadlžených Slovákov. Stali sme sa aj psychológmi, hovorí vedúca bratislavskej kancelárie Zuzana Boldiszárová a Ernest Krajcsovics.

Zákon ich nehodnotí a ani my BORIS NÉMETH

máte v tomto predvianočnom období viac klientov? 

Zuzana Boldiszárová: Máme ich nespočetne veľa. V prvých mesiacoch prichádzalo menej ľudí, keďže nie všetci o možnosti vedeli. Potom sa hovorilo, že po roku ošiaľ opadne, ale kancelária v Bratislave má stále mesačne 150 až 200 žiadostí.

Ernest Krajcsovics: Naši klienti nemajú dlhy, ktoré vznikli včera a či predvčerom. Majú ich často aj od 90. rokov. Osobný bankrot je pre nich zväčša posledné východisko. Dlhy mohli vzniknúť aj v čase sviatkov, ale to je ťažké povedať. Sú to často nezamestnaní ľudia, invalidní dôchodcovia alebo slobodné matky. Prichádzajú aj podnikatelia, najmä živnostníci. 

je menej takých ľudí, ktorí si vezmú pôžičku na dovolenku alebo na auto, teda nie na živobytie, ale zvýšenie úrovne? 

EK: To by bol iba jeden dlh, preň by klient nešiel do osobného bankrotu. Musela ešte nastať iná životná situácia, na základe ktorej sa stal platobne neschopný. Napríklad invalidní dôchodcovia, ktorí si dlh zobrali ešte vtedy, keď pracovali aktívne. Potom sa niečo stalo, choroba či úraz, a už pracovať nemôžu. Invalidný dôchodok je veľmi nízky a svoje dlhy nie sú schopní splácať. Podobné je to aj pri slobodných matkách. 

aké má teda zadlžený človek možnosti? 

EK: Môže si vybrať konkurz alebo splátkový kalendár. Pri konkurze však príde o všetok majetok. Pri splátkovom kalendári si majetok môže zachovať, ale musí splniť prísne podmienky. Osobný bankrot nie je sranda. Dôležité je, aby klient prišiel na konzultáciu, kde mu vysvetlíme, čo bankrot znamená. Že príde o celý majetok, bude v registri úpadcov zverejnený do konca života alebo keď sa vyhlási konkurz a získal by majetok dedičstvom, darom alebo výhrou, musí ho odovzdať v prospech veriteľov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite