Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marrakéšsky dohovor postihol osud toho Istanbulského

.ondrej Dostál .témy

V auguste 2011 schválila vláda dodnes platnú Migračnú politiku SR. V novembri 2018 NR SR konštatovala, že Globálny rámec OSN o migrácii je v rozpore s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR.

Marrakéšsky dohovor postihol osud toho Istanbulského Urban Klement/SITA

 to, že je to lož (žiadny nesúlad medzi nimi neexistuje), je na tom všetkom azda najmenší problém. 

V Migračnej politike SR sa konštatuje, že „opatrenia v boji proti nelegálnej migrácii, vzhľadom na jej medzinárodný charakter, závažnosť a vysokú latentnosť, je potrebné prijímať v súčinnosti s krajinami Európskej únie, krajinami tranzitu a krajinami pôvodu migrantov“. Pokusom o takúto súčinnosť je aj Globálny rámec, ktorý NR SR odmietla. 

Na Slovensku sa migrácia vníma skoro výlučne optikou hystérie okolo utečeneckej krízy. Migráciou je však aj voľný pohyb osôb, jedna zo štyroch základných slobôd EÚ, ktorú už dnes považujeme za samozrejmosť. Legálna migrácia (nielen v rámci EÚ) je normálny a prevažne pozitívny jav. Rozhodovanie o nej je, a aj po prijatí Globálneho rámca ostane, v rukách jednotlivých štátov. Nelegálna migrácia je, naopak, problém a problémom ostane aj pre tie krajiny, ktoré sa ku Globálnemu rámcu nepripoja. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite