Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto by to bol povedal?

.peter Osuský .témy

Ani ja! Je to úkaz vzácnejší než Halleyho kométa na oblohe. Tú som už videl. Liberálny konzervatívec v polemike s konzervatívnym liberálom, uvažujúci optimista s uvažujúcim skeptikom.

Kto by to bol povedal? Martin Medňanský/SITA Poslanec NR SR Peter Osuský.

prečo som skeptik? OSN je o niečo staršie ako ja. Porodené na druhý pokus, ktorý vyšiel tak trochu, ako vravel Černomyrdin: Chceli sme, aby sa to podarilo čo najlepšie, a dopadlo to ako vždy. Jedným inherentným problémom OSN je, že združuje „všetko“. Demokracie, autoritárske štáty, despocie i krvavé diktatúry. Demokracie netvorili nikdy väčšinu. Aj preto platí, že rezolúcie a dokumenty, či už tie rozumné, alebo tie scestnejšie, ktoré vychádzajú z útrob OSN, akceptujú tí, ktorým sa to hodí, a pokojne neakceptujú tí, ktorým nie. 

V zásade by bolo možné preniesť sa ponad ďalší „nezáväzný“ dokument bez zbytočných búrok. Tie úvodzovky tam nie sú preto, lebo sa v ňom vyskytuje 86-krát slovo „zaväzujeme sa“. On je skutočne nezáväzný a nie je ani nevyhnutný. A, ako ukáže budúcnosť, nebude (ako vždy) záväzný ani pre tých, ktorí sa „zaviažu“. Nevylučujem, že ho podpíšu podržtaškovia  Madura, Asada či iných despotov, ale či jeho literu ich páni naplnia? Sotva. Lebo morálne či morálno-politické záväzky zaväzujú  vždy skôr tých morálnejších.  No morálny človek by sa mal cítiť viazaný morálnym záväzkom i po jeho pretavení do právnej podoby. Tvrdenie, že niečo je LEN morálny záväzok (čo som počúval v súvislosti s kompaktom), znevažuje morálku ako niečo, s čím podľa situácie vytriem podlahu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite