Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo bude so slušnosťou

.dominik Harman .témy

Za slušné Slovensko má za sebou úspešné komunálne voľby, úspešný protest, ale aj ataky zo strany Roberta Fica a Národnej kriminálnej agentúry. Aká budúcnosť ju čaká?

Čo bude so slušnosťou boris németh

iniciatíva Za slušné Slovensko (ZSS) v komunálnych voľbách podporila troch kandidátov. V tom čase ani jeden z nich nebol favoritom. Napriek tomu nakoniec vo svojich mestách presvedčivo zvíťazili. Okrem voľby primátorov iniciatíva uspela aj pri obecných poslancoch. Priamo z radov približne stopäťdesiatich organizátorov kandidovalo asi štyridsať. Ide všetko o aktívnych ľudí, ktorí boli vo svojich mestách a obciach známi aj predtým. Práve pre záujem o veci verejné sa pridali k iniciatíve a kandidovať do zastupiteľstva bol pre nich prirodzený ďalší krok. Približne polovica z nich vo voľbách uspela.

Veľkým úspechom bol aj piatkový protest. Napriek tomu, že od prvého uplynulo už vyše osem mesiacov, len na bratislavské Námestie SNP prišlo takmer dvadsaťtisíc ľudí. Ďalší ľudia sa pridali na zhromaždeniach po celom Slovensku aj v zahraničí. Zaujímavé bolo, že v piatok sa protest konal aj v mestách, kde doteraz nebol, napríklad v Dubline.

do komunálnych volieb a ďalej

Iniciatíva Za slušné Slovensko je unikát. Nejde o žiadnu typickú štruktúru, s akou by sme na Slovensku mali skúsenosti. Doteraz je pod touto značkou voľne združených niekoľko aktivistov v Bratislave, ale aj inde po Slovensku. Lenže to túto značku vôbec nevystihuje v plnej miere – hlásia sa k nej aj tisíce ľudí, ktorí ju podporujú dobrovoľnícky, finančne či obyčajnou účasťou na protestoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite