Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: Prečo si idealizujeme športovcov?

.michal Magušin .matúš Baňovič .témy

Také športové hviezdy ako Peter Sagan sú pre tisícky ľudí vzorom, a to nielen v športovej oblasti. A tak okrem radosti z víťazstiev prinášajú aj sklamania z iných prehier. Vkladáme do športovcov priveľa očakávaní? A prečo tak veľmi vyhľadávame a potrebujeme vzory?

Téma: Prečo si idealizujeme športovcov? DAVID STOCKMAN/BELGA PHOTO/AFP/PROFIMEDIA 20. júl 2018 Francúzsko: Peter Sagan oslavuje víťazstvo 13. etapy Tour de France. Pár dní predtým ohlásil rozvod.

asi na dvadsiatom kilometri sedemnástej etapy cyklistických pretekov Tour de France z Bagnères-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan sa 25. júla náhle odohrá desivý moment. Peter Sagan v rýchlosti takmer 70 kilometrov za hodinu neodhadne zákrutu, slabo pribrzdí a vyletí z cesty smerom do lesa. Na Twitteri sa o chvíľu objaví jeho fotka: dotrhaný dres, na rukách aj nohách krvavé stopy. Bicykluje však ďalej a dorazí do cieľa. „Zadkom som trafil nejakú skalu,“ hovorí v cieli. Saganov tímový kolega Daniel Oss po incidente poznamenal: „Bude pokračovať. Peter je zviera.“

Z pádu počas 17. etapy sa Peter rýchlo pozbieral. No pár dní predtým sa verejnosť dozvedela smutnú správu o rozpade jeho dvojročného manželstva. Hoci je to fenomenálny cyklista, správa o rozvode spôsobila medzi niektorými rozruch a vyvolala sklamanie. Nemohli uveriť, že sa tak skoro skončil vzťah ich hrdinu, na ktorého zvítanie s manželkou Katkou na konci každej etapy Tour sa v minulosti pozerali. Fanúšikovia si pamätajú ešte aj čierny kožuch, ktorý si obliekol na svadbu. Je logické očakávať od špičkového športovca, že bude úspešný nielen vo svojej disciplíne, ale aj vo všetkom, čo robí. Sagan nie je prvý ani posledný. Veľa športovcov už urobilo v mimošportových oblastiach života skôr odstrašujúce, než inšpiratívne rozhodnutia.

keď hviezdy zlyhávajú

Za príkladmi zlyhávajúcich športových hviezd netreba ísť ďaleko. Spomeňme si na aféru futbalistu Vladimíra Weissa mladšieho. Talentovaný hráč, vychovaný v anglickom veľkoklube Manchester City, úspešne reprezentoval Slovensko, napríklad na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike 2010 či na majstrovstvách Európy v roku 2016, kde sa po Hamšíkovej prihrávke zaskvel fantastickým gólom do siete Ruska. Fanúšikovia milujú najmä jeho rýchlosť a techniku. V médiách sa však viackrát objavila aj jeho záľuba v bujarých večierkoch a v nevyberanej spoločnosti. Weissovým najznámejším prešľapom je udalosť, keď ho zastavili policajti na bratislavskom nábreží. V luxusnom mercedese bolo okrem neho ešte ďalších jedenásť ľudí. Dvaja sedeli na mieste pre šoféra. Weiss vyviazol bez trestu, obhajoba bola postavená na tom, že auto nešoféroval, hoci na mieste šoféra sedel aj on. Výrok prokurátora, že skutok sa nestal, na Slovensku zľudovel a používa sa aj vo vážnejších kontextoch.

No existujú aj horšie morálne previnenia svetových športovcov. Tiger Woods sa pokladá za najlepšieho golfistu všetkých čias. Niekoľko rokov po sebe bol na vrchole elitného svetového rebríčka, zarábal desiatky miliónov dolárov za sponzoring. Slušný chlapec, elegán žijúci v usporiadanom vzťahu so svojou manželkou až do roku 2010, keď pár z ničoho nič oznámil rozchod. Postupne začalo prenikať na verejnosť, že charizmatický Woods manželku, s ktorou mal dve deti, podvádzal až s dvanástimi milenkami. Verejne sa ospravedlnil, no svoje manželstvo ani povesť už nezachránil. Vinou celej aféry prišiel o mnoho sponzorov a údajne až o 50 miliónov dolárov. Plnil titulné stránky bulvárnych magazínov, v médiách kolovali prekvapujúce a poburujúce výpovede jeho údajných mileniek. Zo slušného golfistu bol razom maniak, ktorému už mohla pomôcť iba lekárska pomoc. Woods bol vzor, od ktorého sa v priebehu pár týždňov odvrátili milióny nasledovníkov.

„Nespochybniteľní vodcovia sa nikdy nemýlia; vzory také diabolské nie sú.“

Ešte extrémnejším príkladom osobného zlyhania iného vzoru vytrvalosti a športovej húževnatosti je Oscar Pistorius. Uznávaný hendikepovaný atlét, bežec na štyristo metrov, ktorý vo svojej oblasti nemal konkurenciu. Hoci mal Pistorius od kolien amputované obe nohy, na trati predvádzal neskutočné výkony. Trúfal si súťažiť aj so zdravými športovcami, čo sa mu takmer podarilo. Všetko to zmietla zo stola nevídaná tragédia. Na Valentína v roku 2013 Pistorius zastrelil strelou do hlavy svoju priateľku Reevu Steenkampovú. A tak tento príklad tvrdej práce a vzor nielen pre hendikepovaných, skončil za úkladnú vraždu na trinásť rokov za mrežami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite