Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudnite na anti-vax, za osýpky môžu jednotlivci, no najmä chorý systém

.matúš Baňovič .denisa Gdovinová .témy

V Michalovskom okrese je pre epidémiu osýpok stále mimoriadna situácia. Domáci z nej vinia najmä rómsku komunitu. No je to naozaj tak? Ako vlastne funguje povinné očkovanie v rómskych osadách? Boli sme sa na to pozrieť priamo na mieste. 

Zabudnite na anti-vax, za osýpky môžu jednotlivci, no najmä chorý systém BORIS NÉMETH Michalovská osada Angi Mlyn, kde miestni Rómovia žijú v úbohých podmienkach. Práve tu sa epidémia osýpok výrazne rozšírila.

štatistiky z prvých týždňov vypuknutia epidémie vyzerali hrozivo. Kým v minulých rokoch sa na Slovensku vyskytli dva, nanajvýš tri prípady pacientov s osýpkami, v júni si ochorenie našlo v Michalovskom okrese viac než stovku pacientov. Čísla z východného Slovenska dokázali vystrašiť aj ľudí na opačnom konci krajiny. No keď sa po vyše mesiaci ukázalo, že osýpky neprekročili prah východu, panika utíchla. Neprávom. Lokálny problém, ktorý dennodenne východniarom strpčuje život, by mal aj naďalej zaujímať celé Slovensko. 

Keď o osýpkach začne hovoriť Michalovčan Marek Boka, najprv si nahlas povzdychne. „S manželkou sme si konečne vybavili dva týždne dovolenky a objednali si zájazd v Chorvátsku. O pár dní nám z hotela telefonovali, že keďže pochádzame z Michaloviec, kde je epidémia osýpok, nemôžu nás ubytovať,” hovorí zúfalým hlasom Boka, ktorý pracuje ako lokálny novinár a prispieva aj do našej do rubriky .hlas východu. Telefónu sa ujala duchaprítomná manželka, ktorá na chorvátsky hotel pritlačila a realitu ešte viac prifarbila. „Sme Rómovia a ak nám zrušíte rezerváciu, všade rozšírime, že ide o diskrimináciu!“ A odvtedy Bokovcom z hotela prichádzajú ospravedlňujúce maily. Dovolenku zrušiť nemuseli. Táto príhoda symbolicky naznačuje, že sa nedá zatvárať oči predtým, ako veľmi sa epidémia v Michalovciach spája s rómskou komunitou. V médiách zazneli aj tvrdenia, že osýpky sa rozšírili najmä vinou rodičov, posadnutých antivakcinačnou módou, ktorí vedome odmietli svoje deti očkovať. No toto je v rómskych komunitách na východe takmer vylúčené. Osýpky si svoje imunitné diery našli inde: v prostredí, ktoré za posledné roky dokázalo podliezť latku aj tých najnižších hygienických štandardov. A epidémia iba ukázala, ako veľmi sme rómske komunity zanedbali. 

zabudnite na antivax

„Hej, čo tu robíte, prišli ste si po osýpky?“ pýta sa nás Róm v michalovskej lokalite, ktorú každý volá Angi Mlyn. „A máte nejaké?“ nadviaže so smiechom sociálna pracovníčka, ktorá nás osadou sprevádza. „Hej, po päťdesiat centov za kilo!“ V michalovskej rómskej komunite je dnes už uvoľnená atmosféra. Zatiaľ čo minulý víkend pribudlo 35 nových pacientov, za posledný týždeň už iba jeden. V osade, kde žije odhadom 1 300 Rómov, je už väčšina preočkovaná a podľa sociálnych pracovníkov treba preočkovať už len necelú stovku ľudí.

Šiesti sociálni pracovníci majú za sebou týždne intenzívnej práce, odkedy do ich kancelárie v polorozpadnutom paneláku na začiatku osady vkročila hygienička a oznámila, že dve miestne deti majú osýpky. „Je pre nás záhadou, ako sa sem choroba dostala. Ochoreli malé deti – jednoročné a desaťročné, ktoré nevychádzali mimo osady. Predpokladáme, že to bola nejaká návšteva, ktorá k nim prišla,“ vysvetľuje sociálna pracovníčka. Jedno z dvoch detí ešte nebolo zaočkované, keďže bývalo často chorľavé a slabé. Práve deti sú v aktuánej epidémii najzraniteľnejším článkom – z 243 prípadov v okrese Michalovce a Sobrance tvoria osemdesiat percent detskí pacienti.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite