Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mikuláš Dzurinda: Trump musel konať

.eugen Korda .matúš Dávid .témy

Čo sa týka stretnutia Trumpa a Kim Čong-una, som skôr skeptický, hovorí v rozhovore bývalý slovenský premiér a exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda: Trump musel konať DOUG MILLS/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA Americký prezident Donald Trump sa v luxusnom hoteli na singapurskom ostrove Sentosa víta a zdraví so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. Fotografia z 12. júna 2018.

komu viac záležalo na stretnutí v Singapure? Americkému prezidentovi, alebo severokórejskému vodcovi?

Povedal by som, že viac sa chcel stretnúť Donald Trump. Podstatné totiž je, či si mohol z dlhodobého hľadiska dovoliť byť nečinný. Najmä od okamihu, keď už bolo jasné, že Severná Kórea má nielen atómovú zbraň, ale aj balistickú raketu, ktorá ju dopraví na americké územie. Od tejto chvíle si už americký prezident nemohol dať ruky do vreciek tak, ako si to mohol dovoliť ešte George W. Bush či Barack Obama. Jeho priestor sa začal zužovať, akcia bola nevyhnutná.

kto môže zo samitu vyťažiť viac? 

Dnes to ešte nevieme, je to nesmierne komplikovaný príbeh. Ako večný optimista som však v tomto prípade skôr pesimistom, podobne ako japonskí diplomati či politici, s ktorými som sa rozprával. Tí hovoria, že keď sa Severná Kórea dostane do ťažkostí, nastaví dlane. Keď sa jej situácia zlepší, ide opäť do zbraní. Neviem, aké motívy má bos Severnej Kórey, preto som opatrný. Ale jedným dychom dodám, že vždy je lepšie, keď sa tie rozhovory aspoň začali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite