Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ministerka Saková - tá, čo uzatvorila kruh

.michal Magušin .filip Olšovský .témy

Po konci ministra Kaliňáka a tragickej Druckerovej epizóde sa ministerkou vnútra stala Denisa Saková. Kto je táto ambiciózna žena a čo jej nástup do funkcie pre krajinu znamená?

Ministerka Saková - tá, čo uzatvorila kruh GABRIEL KUCHTA/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

novopečená ministerka vnútra má za sebou príbeh, ktorý je v niečom celkom typický pre človeka modernej doby. Teda človeka s nesmiernymi ambíciami, pre ktorých naplnenie je schopný obetovať takmer všetko. Pre tento typ ľudí je dôležité mať pred sebou veľké výzvy, aby im mohli prispôsobiť celý svoj život. Za rýchly kariérny rast títo ľudia často platia zničenými rodinami, pocitom osobného nešťastia či upadaním do rôznych závislostí. Dôležitejšie však je, ako ich súkromný príbeh ovplyvní krajinu. 

slušná kariéra

Denisa Saková, rodáčka z Nitry, vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave, potom robila konzultantku v DELTA E.S. a v spoločnosti Ernst & Young, neskôr vo firme E.ON IT Slovakia riadila sekciu informatiky. Saková teda nie je smeráckym človekom jahnátkovského strihu, ktorý sa v súkromnej sfére bez známostí presadí len ťažko, a naopak, veľmi sa mu darí v štátnych funkciách. Táto charakteristika skôr sedí na jej exmanžela Alexandra Saka, ktorého história ukazuje práve na veľkú silu osobných kontaktov s predstaviteľmi Smeru.

24. apríla 2018, Bratislava: Budúca ministerka vnútra Denisa Saková počas prijatia u prezidenta Andreja Kisku.GABRIEL KUCHTA/PETIT PRESS/PROFIMEDIA24. apríla 2018, Bratislava: Budúca ministerka vnútra Denisa Saková počas prijatia u prezidenta Andreja Kisku.

Sako vyštudoval na fakulte telesnej výchovy a športu, od roku 2000 pracoval 11 rokov v Slovenskej konsolidačnej, ktorá patrila pod ministerstvo financií. Za Počiatkových čias na ministerstve bol Sako dokonca predsedom predstavenstva v tejto spoločnosti. Dáva to zmysel, Sako je v kaliňákovsko-počiatkovských kruhoch známy, čo potvrdil sám Kaliňák. Sakovi sa darilo, finančne si prilepšil pri štedrom vyplácaní tantiém. To, že v roku 2012 ho Smer pretlačil na post šéfa predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), nebolo nijakým prekvapením. Sako získal potrebný magisterský titul z práva v Sládkovičove veľmi krátko predtým, ako na vysoký post v SPP nastúpil. Teraz sedí v predstavenstve SPP a okrem toho stíha sedieť aj v predstavenstve Dopravného podniku Bratislava a zároveň v tejto firme riadi obchod a strategický rozvoj. Mesačné príjmy tohto pána sú určite viac ako úctyhodné, nehovoriac o ďalších benefitoch, ktoré mu z funkcií vyplývajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite