Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nespokojní farmári: Problém spôsobil Ficov systém

.michal Magušin .témy

V kauze poškodených farmárov na východnom Slovensku šípi hlavne zlyhanie ľudí, ktorí zneužili systém, no zároveň navrhuje aj niekoľko zmien systému. Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Nespokojní farmári: Problém spôsobil Ficov systém Boris Németh

diskusii o kauze farmárov z východného Slovenska sa s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou zhodujete v tom, že „dier v systéme” veľa nie je, skôr v tejto kauze zlyhali konkrétni ľudia, ktorí systém zneužili v prospech „svojich ľudí“. Je to tak?

Áno, je to zlyhanie tých ľudí, ale zároveň ich systémové zlyhanie. Systém je nastavený dobre. Problém však nastal nástupom druhej Ficovej vlády. Farmári ako pán Mičko či Oravec sa zhodnú v tom, že tieto praktiky sa začali prejavovať v rokoch 2014 a 2015, keď Fico vládol sám. Vtedy totiž Smer politicky dosadil svojho človeka na na každú pozíciu, kde sa to dalo. Títo ľudia potom využívajú informácie, ktoré majú, v rámci svojho vlastného systému. Aj systém kontroly v pôdohospodárstve je nastavený dobre, ale keď ľudia zodpovední za kontrolu začnú využívať informácie spôsobom, akým by to nemali robiť, tak systém je nefunkčný. Presne pre toto strácajú ľudia dôveru v štát. Vidia totiž, že tí, ktorí štát reprezentujú, svoju moc zneužívajú a tvária sa, že pre nich zákon neplatí.

podstata problému je teda v tom, že ľudia, ktorí mali z povahy svojej verejnej funkcie k dispozícii informácie, ich zneužili v prospech svojich kruhov?

Každý, kto je trochu zbehlý v daňových veciach by vám potvrdil, že urobiť podvod na vratkách DPH bez súčinnosti daňového úradu nie je možné. Požiadate o vratku DPH za desaťtisíc eur. Úrad k vám nakluše, urobí kontrolu a jedine potom vratku schváli. Ako je možné, že Bašternákovi uznali vratku vo výške dvoch miliónov? Jedine tak, že naňho pozerali, ako na „nášho človeka“. To isté platí aj v poľnohospodárstve. Tam sme systém vybudovali v roku 2004 na zelenej lúke. Boli sme v tom poslednou krajinou v rámci desiatich štátov, vstupujúcich do EÚ. Nemali sme nič. Podarilo sa nám však systém vybudovať, sfunkčniť, zakreditovať a desať rokov fungoval bez chyby. Až keď to obsadili smeráci, začali problémy. Môžete síce požiadať o dotáciu, keď však vaše práva nerešpektujú a idete sa sťažovať na políciu, vyrehocú sa vám do ksichtu.

5. apríl 2018 Košice: Kolóna ťažkých strojov s vyrobenými transparentmi počas protestnej jazdy farmárov.IVAN FLEISCHER/SITA5. apríl 2018 Košice: Kolóna ťažkých strojov s vyrobenými transparentmi počas protestnej jazdy farmárov.

pozrime sa teda na to, kto konkrétne v aktuálnej farmárskej kauze zlyhal. Aký podiel viny na prípade nesie regionálne pracovisko Pôdohospodárskej platobnej agentúry(PPA)?

V tejto chvíli je ťažké povedať, či informácie unikli z regionálneho pracoviska PPA, alebo z bratislavskej centrály či z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP). Tieto inštitúcie mohli „svojim ľuďom“ posunúť informáciu o pozemkoch, na ktoré sa neberú dotácie, aby z toho mohli profitovať. Na to, aby sme zistili, kto spravil chybu, treba položiť  niekoľko otázok. Prvá sa týka záhradiek pri domoch, záhumienok. Tie do roku 2014 nemohli byť ani zaradené do systému oprávnených plôch na poberanie dotácií, lebo nariadenie vlády hovorilo, že pozemky, ktoré sa poľnohospodársky nevyužívali k 30. júnu 2003, nie sú oprávnené na platbu. V roku 2014 sa to zmenilo, teoreticky bolo možné aj týmto plochám prideliť takzvané číslo LPIS, podľa ktorého je možné žiadať o dotáciu. Zároveň však v takom prípade platí, že PPA musela prísť na miesto a vykonať osobnú kontrolu. Preto si kladiem otázku, kto požiadal o zaradenie pozemku, na ktorý neboli vyplácané dotácie do roku 2014? Kto ich verifikoval?

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite