Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

L

Slovenské osobnosti roku 2017

.redakcia .spoločnosť

Domácimi osobnosťami roku 2017 sú podľa .týždňa iniciátori a hlavní organizátori protikorupčných pochodov Karolína Farská a Dávid Straka.

Karolína Farská a Dávid Straka

v prvom rade preto, lebo svojím príkladom ukázali, ako môžu nečakaní a zdanlivo bezvýznamní jednotlivci pohnúť celou krajinou. A v druhom rade preto, že nám všetkým ukázali aj to, ako vynikajúco sa dajú zvládnuť úlohy, ktoré pred nami niekedy z ničoho nič narastú do nevídaných rozmerov.

Veľké protikorupčné pochody vznikli ako reakcia na zneváženie slovenského parlamentu jeho predsedom Andrejom Dankom. Jeho snahy urobiť z NR SR chrám malicherných hlúpostí viedol u dvoch stredoškolákov k spontánnemu nápadu vytvoriť fejsbúkový event s názvom „Kapitán Danko, odstúp“. Záujem o akciu veľmi rýchlo prekonal všetky očakávania a udalosť bola premenovaná na „Študentský protikorupčný pochod“. A keď sa ukázalo, že okrem študentov sa mienia na ňom zúčastniť aj tisícky ďalších ľudí, vznikol konečný názov „Veľký protikorupčný pochod“.

Organizátori troch protikorupčných pochodov Karolína Farská a Dávid Straka. Dvaja stredoškoláci, ktorí svojou občianskou aktivitou hýbali spolu s ďalšími mladými ľuďmi v roku 2017 Slovenskom.Boris NémethOrganizátori troch protikorupčných pochodov Karolína Farská a Dávid Straka. Dvaja stredoškoláci, ktorí svojou občianskou aktivitou hýbali spolu s ďalšími mladými ľuďmi v roku 2017 Slovenskom.

Okrem názvu sa zmenili aj požiadavky. Už nešlo o odstúpenie predsedu parlamentu, študenti sformulovali oveľa vážnejšie požiadavky: vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila, odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Kováčika, zrušenie Mečiarových amnestií a vyšetrenie únosu Michala Kováča mladšieho a vraždy Roberta Remiáša. Identifikácia problému, návrh riešenia v podobe odstúpenia troch priamo zodpovedných ľudí, vynikajúca organizácia a pokojný priebeh prvého aj ďalších dvoch protikorupčných pochodov (v Bratislave aj 

iných mestách) – to všetko sa vzhľadom na vek a predchádzajúce skúsenosti organizátorov javilo takmer

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite