Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ale platy neporastú

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .témy

Na jednej strane najnižšia nezamestnanosť na Slovensku a stále nové príležitosti zamestnať sa, na druhej protesty proti robotníkom zo Srbska a nízke mzdy. Ako príchod nových veľkých investícií vnímajú ľudia v ich okolí?

Ale platy neporastú BORIS NÉMETH Pohľad na rozostavaný komplex Jaguaru Land Rover pri Nitre. Firma už zháňa prvých zamestnancov a budúci rok by mala spustiť výrobu.

v štatistikách zamestnanosti sa na čele pravidelne strieda niekoľko slovenských okresov. V septembrovom rebríčku bola najnižšia nezamestnanosť v Piešťanoch, v októbri v Trnave. Medzi tieto dva okresy sa ešte zmestila Galanta – všetky tieto okresy majú mieru nezamestnanosti len na úrovni niečo vyše dvoch percent. V pomyselnom štvoruholníku Piešťany – Nitra – Trnava – Šaľa už dnes pôsobí niekoľko veľkých investorov a v blízkej budúcnosti pribudnú ďalší. 

V nasledujúcom roku má spustiť výrobu Jaguar Land Rover a od minulého týždňa sa hovorí aj o príchode automobilky Porsche do okolia Piešťan. Na pohľad ideálna situácia, v ktorej je zamestnanec kráľom a spomínaný región príkladom pre zvyšok krajiny. Akurát, že to tak úplne nefunguje. Veľká časť očakávaní spojených s príchodom veľkých investícií sa totiž nenaplnila.

„Keď do Galanty prišiel Samsung, boli tu veľké očakávania, ako nám pomôže s nezamestnanosťou. Na začiatku to tak aj bolo, ale keďže v ňom fungovala kórejská firemná kultúra, na ktorú ľudia neboli nijakým spôsobom pripravení, začali miestni odmietať robiť v Samsungu,“ hovorí primátor Galanty Peter Paška. Dnes je podľa jeho informácií v galantskom Samsungu zamestnaných približne tritisíc ľudí. Z toho je z Galanty menej ako desať percent. „Máme tu fabriku, v ktorej naši ľudia nerobia. A navyše peniaze, ktoré tam pracovníci zarobia, sa ani nemíňajú tu v meste,“ dodáva Paška. Na otázky, kde a ako Samsung zháňa ľudí do svojej prevádzky, aký podiel tvoria cudzinci či ako spoločnosť kooperuje s mestom, nám zástupcovia galantského Samsungu do uzávierky neodpísali, keďže osoba zodpovedná za ich externú komunikáciu bola odcestovaná. 

„Práca u lokálneho investora Galanťanov neláka, zarobia si sotva šesťsto eur.“

Ako si však kritický primátor mesta vysvetľuje rekordné štatistiky nezamestnanosti? Nie sú práve tie dôkazom, že veľká investícia splnila svoj zmysel? Paška je aj v tom skeptický, podľa neho veľa Galanťanov cestuje za prácou do trnavského Peugeotu či bratislavského Volkswagenu. Práca u lokálneho megainvestora domácich neláka, v čistom si totiž v Samsungu podľa primátora zarobia sotva šesťsto eur. A to je ďalšie sklamanie, ktoré niekoľkoročná skúsenosť s veľkými investormi priniesla. Nízke platy.

Argument, že veľký investor v regióne určite zvýši úroveň miezd, sa objavuje zakaždým, keď vláda vyrukuje s oslavnou tlačovkou o novej investícii. Skúsenosť z Galanty však hovorí, že skôr než ostatní podnikatelia sa spravidla prispôsobí investor. Zachová sa logicky a mzdy nastaví na lokálnu úroveň. Na posledný podobný príklad upozornil koncom októbra poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak, podľa ktorého automobilka Jaguar Land Rover ponúka v úvodnej fáze náboru polovičné platy oproti pôvodným sľubom. Jaguar ešte ani neotvoril a už zo sľubovaných 1 150 eur v hrubom zľavil na 650 eur pre montážnika a 720 pre skladníka. Podobné skúsenosti opisujú aj ľudia z okolia iných veľkých investícií. „Sme región s najnižšou nezamestnanosťou, pritom platovo sme niekde na úrovni Prešovského kraja,“ dodáva primátor Galanty Peter Paška. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite