Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lieky na benzínkach?

.filip Olšovský .témy

K dileme o tom, do akej miery sympatizovať so snahou lekárnikov dostať lekárne späť pod svoju kontrolu sa hodí spomenúť ešte jednu zaujímavú odbočku. Okrem iných vecí vykazuje slovenský farmaceutický trh jednu zvláštnosť. Lieky sa u nás stále dajú kúpiť iba v lekárni.

Lieky na benzínkach? Ilustračná foto/Bullit Marquez/AP Photo/SITA

na rozdiel od viacerých krajín EÚ vrátane susedného Česka, kde sa dá k vybraným liekom dostať aj v supermarketoch či na benzínových pumpách. U nás seriózny pokus o liberalizáciu v tomto ohľade nikdy poriadne neprebehol. Pro forma sa oň pokúšal minister Rudolf Zajac, no vo svojej snahe sa nedostal ďalej, než k pár vyhláseniam. Lekárnici si v tomto ohľade dodnes držia svoj monopol a aspoň sčasti odpovedajú sami sebe na otázku, prečo máme na Slovensku toľko lekární.

„Zvažujem, aký by to malo zmysel. Je to možno v záujme pacienta, no rovnako je v jeho záujme aj kúpiť si diazepam bez receptu. Ešte v škole nás učili, že umenie farmaceuta nie je predať, ale nepredať. A to ten pumpár nespraví,“ bráni v tomto ohľade status quo Ondrej Sukeľ z lekárnickej komory.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite