Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V náručí lacného sexu

.michal Magušin .témy

Náš intímny život sa za posledné polstoročie výrazne zmenil. Čo s nami urobila antikoncepcia, pornografia a online zoznamky? A kam to môže viesť v najbližších rokoch? Odpovede, zhutnené do spojenia lacný sex, prináša podstatná kniha amerického sociológa Marka Regnerusa.

V náručí lacného sexu SUNSET BOX/PROFIMEDIA David Duchovny ako Hank Moody z televízneho seriálu Californication. Sex má pre mužov vyššiu prioritu ako pre ženy, ktoré viac túžia po dlhodobejšom vzťahu. V dobe lacného sexu však muži o ženy bojovať nemusia.

tridsaťdvaročná Sarah sa presťahovala z Texasu do New Yorku. Okrem toho, že si chce zlepšiť finančnú situáciu, ju na odchod motivoval aj posledný neúspech v romantickom vzťahu. V New Yorku žila s hudobníkom Davidom, ten však viac dbal o kariéru ako o to, aby ich vzťah smeroval k pevnému a dlhodobému zväzku. „Som nastavená tak, že sa chcem vydať a mať deti. A predstavte si, on mi v zásade povedal, že s ním nemám strácať čas, lebo ešte nemá jasno v tom, či a kedy chce mať rodinu. Povedala som si teda, že s ním nebudem strácať čas.“ Sarah sa medzičasom ponorila do románika s 23-ročným Danielom, ktorého pred pár rokmi spoznala v Číne, nikdy s ním však nepočítala do budúcnosti. Boli medzi nimi príliš veľké rozdiely. On musel ešte dokončiť štúdiá a žiť v New Yorku, ona bola staršia a mala plány presťahovať sa.

máme viac, no nie spokojnosti

Daniel a David však neboli jediní sexuálni partneri, ktorých Sarah mala. Hovorí, že ich bolo asi 20, v štyroch prípadoch len na jednu noc. Priznáva, že jej vzťahy sa stali sexuálnymi na prvom či druhom rande, v čom sa príliš nelíši od iných Američanov v jej veku. Sarah tvrdí, že načasovanie sexu neplánuje, „prosto sa to stane“. Myslí si však, že so sexom je lepšie počkať, pretože tým „udrží záujem muža“. Jej ideálny scenár je začať vo fyzickej sfére veľmi pomaly, omnoho pomalšie, ako to robila doteraz. Spriateliť sa, prejsť cez romantické obdobie, zasnúbiť sa a do roka-dvoch sa vydať. V realite jej to absolútne nevychádza. Sex príde veľmi skoro, partner sa stane celým jej vesmírom a po dvoch mesiacoch z toho vytriezvie a pýta sa, kde nechala rozum. Chlap sa predsa nemôže stať jej svetom, riadi si ho sama. O tri roky neskôr má Sarah už 35 rokov, žije v texaskom Austine, ale vážny vzťah sa jej stále vyhýba. Niežeby nemala rada svoj život, ale určite nie je taký, ako si ho predstavovala. 

Mark Regnerus otvára príbehom Sarah svoju knihu, ktorej cieľom, ako tvrdí, nie je plakať nad starými časmi, len vysvetliť, čo sa v americkej sfére romantických a sexuálnych vzťahov deje. Mnohé z jeho poznatkov človeka neprekvapia, skôr ukážu nečakané súvislosti. Príbeh Sarah ukazuje, ako súčasní mladí Američania žijú: dostatok sexu, ktorý majú s partnerom veľmi skoro (ešte predtým, ako sa vo vzťahu ukážu prejavy lásky), nedostatok schopnosti obetovať sa na úkor partnera, prekrývanie viacerých vzťahov naraz a na konci zmiešané spomienky a uplynutý čas. Niektorí to nazvú cennou skúsenosťou, iní sa sústredia radšej na kariéru, ďalší zostanú frustrovaní, skeptickí a vyčerpaní. Vo všeobecnosti sa vzťahy mladých Američanov a celého Západu zdajú menej stabilné a tie fungujúce podmýva vlna nespokojnosti. Prečo? 

všetko je inak

Vzťahy za posledné desaťročia prešli zásadnou zmenou. Regnerus sa v opise zmeny opiera o slávneho britského sociológa Anthonyho Giddensa, ktorý v roku 1992 nazval svoju knihu práve Premena intimity. Kľúčovým hýbateľom zmien bolo masívne rozšírenie antikoncepcie. Sexualita sa oddelila od rozmnožovania, manželstva a detí, ale dokonca aj od vzťahu. Je úplne autonómna. Giddens tvrdí, že jedným z dôsledkov je napríklad to, že vzájomné dosahovanie sexuálneho pôžitku je často prvkom, ktorý rozhoduje o tom, či sa vzťah rozpadne, alebo nie. Zmena pozície sexuality nám zmenila aj celkový pohľad na vzťahy. Inštitucionálny model manželstva prešiel približne v polovici 19. storočia do modelu romantického vzťahu „spriaznených duší“. Jeho cieľom bolo usadiť sa, mať rodinu a išlo v ňom o spoločné dobro páru. Najnovší typ vzťahu, Giddensov pure relationship, „čistý vzťah“, je omnoho viac individualistický a krehký. Jeho základným princípom je rovnosť, cieľom je objavovať a jeho kritériami sú chuť a emócia. Ľudia vstupujú do vzťahu preto, lebo jeden v druhom vidia prostriedok sebazdokonalenia. Tento typ vzťahu je ešte menej stabilný, ako romantický model „spriaznených duší“. A podľa Giddensa sa dnešná spoločnosť plná rozvodov zdá  skôr dôsledkom „čistých vzťahov“, ako ich príčinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite