Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Top 2017: Boli slovenskí národovci antisemiti?

.lukáš Krivošík .témy

Mnohým slovenským dejateľom 19. a prvej polovice 20. storočia neboli cudzie protižidovské postoje. No popri tom sa našli aj pozoruhodné príklady spolupráce a vzájomných sympatií, keď sa Židia zastali Slovákov a Slováci zase Židov.

Top 2017: Boli slovenskí národovci antisemiti?
Rok 1915, niekde v Uhorsku: Ortodoxná časť židovstva si uchovávala svoje stáročné tradície až do dvadsiateho storočia. Asimilovali sa najmä reformní, neologickí Židia.

je rok 2017 a na Slovensku vedieme debatu, ktorá je v istom zmysle bizarná. V januári na fejsbúku pod menom poslanca ĽS-NS Stanislava Mizíka vyšiel status, v ktorom sa autor sťažuje, že prezident Andrej Kiska vyznamenal Radom Ľudovíta Štúra osobnosti židovského pôvodu, hoci Štúr a jeho druhovia mali voči Židom veľmi kritický vzťah.

V máji sa zase začalo diskutovať o článku Tibora Eliota Rostasa v časopise Zem a vek, v ktorom citoval a obohatil o vlastný komentár protižidovské výroky slovenských dejateľov ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Svetozár Hurban Vajanský, Milan Hodža, Jozef Miloslav Hurban, Vavro Šrobár a Ľudovít Štúr. No nejde len o tento článok v zvláštnom časopise.

Účelovo vybraté a bez súvislostí šírené výňatky o Židoch z beletrie a dobovej publicistiky slovenských dejateľov majú širšiu rezonanciu. Za autoritu historickej postavy z národného panteónu, ktorú každý pozná zo školských čítaniek, sa dajú ľahko ukryť súčasné ambície politického extrémizmu.

Pre serióznych historikov a ďalších spoločenských vedcov je tu nová výzva. Ako to teda je? Boli štúrovci antisemiti? „Ako historik by som v striktnom zmysle povedal, že nie,“ hovorí Miloslav Szabó z Historického ústavu SAV, ktorý napísal pred tromi rokmi o antisemitizme a slovenskom národnom hnutí knihu s názvom Od slov k činom. „Antisemitizmus sa síce vyvíjal ako ideológia v tejto dobe, no dotvoril sa až trochu neskôr. Štúrovci neboli antisemiti, ale mali protižidovské predsudky.“

Podľa niektorých spoločenských vedcov, ktorí sa zaoberali týmto obdobím, sa v polemických protižidovských spisoch našich národných dejateľov odráža konkurenčný ekonomický boj dvoch vzmáhajúcich sa podnikateľských vrstiev – slovenskej a židovskej. A to v čase, keď sa stavovská spoločnosť rozkladá a dochádza k postupnému prechodu na trhovú ekonomiku. „Slovenskí literáti žili spolu s príbuznými podnikateľmi a neraz boli sami podnikateľmi. Židovskú konkurenciu brali do úvahy,“ píše nedávno zosnulý izraelský historik a sociológ slovenského pôvodu Ješajahu Andrej Jelínek vo svojej knihe Dávidova hviezda pod Tatrami. Pod „podnikateľmi“ si netreba predstavovať moderných firemných bosov, ale napríklad dobových statkárov, remeselníkov alebo ľudí v slobodných povolaniach. Konkurenčný boj proti ,cudziemu´ podnikateľovi Židovi rýchlo nadobúdal a účelovo využíval formu predsudkov.

V 21. storočí národnosť a konfesiu kapitálu veľmi neriešime. No v 19. storočí bola ekonomika často len pokračovaním národného či náboženského zápasu inými prostriedkami. „Slovenská spoločnosť si dlho zachovávala predmoderný ráz,“ vysvetľuje Szabó. „Dlhú zotrvačnosť mali sociálne rozdiely, majúce pôvod ešte v stavovskej spoločnosti.“

Vyhliadková loď neďaleko Bratislavy okolo roku 1895, v strede sedí rabín. V druhej polovici 19. storočia sa uhorskí Židia masívne sťahovali do miest a mnohí sa postupne zaradili do strednej vrstvy.

krčmárski králi?

V publicistike i beletrii slovenských dejateľov naprieč 19. storočím bolo množstvo antisemitských klišé, no jeden motív sa opakovane vracia až do 20. storočia a vyhraňujú sa voči nemu vo svojich textoch z roku 1847 už Ľudovít Štúr či Jozef Miloslav Hurban. Je to židovský krčmár - úžerník, u ktorého sa na dlh spíja dedinský slovenský ľud. Išlo o sociálny problém, ktorý mal základ a pôvod ešte vo feudálnych vzťahoch. Židia tým, že boli zákonmi z náboženských dôvodov už v stredoveku vylúčení z vlastníctva pôdy a remesiel, museli sa zaoberať finančníctvom či obchodom. Súčasťou toho bol aj predaj alkoholu. Ako to presne fungovalo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite