Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet ako smutná anekdota

.peter Zajac .témy

Smutné anekdoty píše Tomáš Janovic odnepamäti. Medzi množstvom kníh aforizmov, ktorých odpočet prenecháme slovníkom, sú aj Smutné anekdoty (1993) a Najsmutnejšie anekdoty (1995).

Svet ako smutná anekdota Tomáš Benedikovič/SITA

v úvode Smutných anekdot o svojom svete hovorí: „Môj svet je anekdota. Môj svet hmatateľný, v ktorom žijem od chvíle, ako ma prvý raz plesli po zadku a ja som prestal plakať, ale anekdota (Čechov, Thurber, Gogoľ) ovplyvnila aj môj svet literárny, v ktorom žijem odvtedy, ako som sa naučil čítať a písať.“ Potom už síce nenazýval Tomáš Janovic svoje knižky smutnými anekdotami, ale začal ich pravidelne písať do niekdajšieho Domino Fóra a pokračuje v tom týždeň čo týždeň od vzniku .týždňa. Tomu hovorím aforistická vernosť. Keď si .týždeň otvorím, najprv si prečítam editoriál a potom .smutnú anekdotu a viem, na čom som. V poslednom čase si však najprv prečítam .smutnú anekdotu a až potom editoriál, aby som sa pripravil na svet, ktorý je smutný, ale nedá sa na ňom zasmiať.

Aforizmy Tomáša Janovica vznikajú na zvláštnych scénach písania. Odohrávajú sa pri káve s Milanom Lasicom, Paľom Vilikovským či Jánom Štrasserom ako odkazy, trebárs Jánovi Johanidesovi, v chôdzi, ale zrejme aj cestou električkou z domu do kaviarničky Martinusu a späť. Možno aj v čakárni. Často sa vynoria pri rozhovore, medzi Jajkelem a Mošem, Jajkelem a Sárou, Sárou a Jajkelem, ale ako nám to sprostredkoval František Mikloško, aj pri modlitbe, čiže rozhovore medzi Jajkelem a Bohom a Bohom a Jajkelem. Zaiskria pri čítaní v kresle, ale najmä v posteli, čo nie je bohorúhačstvo, lebo v posteli vzniká množstvo dobrých vecí. A dokonca aj na záchode, lebo anekdoty sú texty profánneho, telesného sveta: „Dávam prednosť ľuďom, čo sa ani na záchode // nesprávajú ako na hajzli.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite