Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Študenti včera a dnes

.daniel Bútora .témy

Dôležitým momentom Nežnej revolúcie v roku 1989 bola legitimita jej aktérov v očiach verejnosti. Študenti dodali relatívne malým skupinám politického odporu väčšiu silu nielen svojimi počtami, ale najmä tým, že ich hlas nebolo také ľahké odmietnuť.

režim bol koncom roka 1989 zvnútra prehnitý, strácal pôdu pod nohami a strácal aj okolitých spojencov. Opozícii v Československu však predsa len chýbala taká silná legitimita, akú mala napríklad poľská Solidarita, v ktorej bolo svojho času deväť miliónov členov. Slovensko malo len dva silnejšie ostrovy nezávislého myslenia – ochrancov prírody, ktorí dva roky pred revolúciou vydali kritický pohľad na spoločnosť s názvom Bratislava-Nahlas, a katolíckych disidentov, ktorí v roku 1988 zorganizovali Sviečkovú demonštráciu za náboženskú slobodu. Režim na tieto skupiny v televízii, v rozhlase a novinách opakovane útočil a diskreditoval ich, a tak aspoň časť verejnosti bola stále na pochybách.

V novembri 1989 sa na Slovensku jednotlivé skupiny viac pospájali a vznikla Verejnosť proti násiliu. Do štrajku vstúpili herci a študenti; o niekoľko dní sa už štrajkovalo nielen v divadlách, ale na všetkých fakultách a mnohých stredných školách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite