Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Top 2017: Rezignovaná láska

.denisa Gdovinová .témy

V západných krajinách sú najrýchlejšie rastúcou skupinou rozvádzajúcich sa ľudia v dôchodkovom veku. Dá sa až na striebornej svadbe zistiť, že človeka vedľa seba nepoznáte? Dá. Aj na dôchodku striehne na manželstvo niekoľko ťažkých životných kríz.

Top 2017: Rezignovaná láska Lucia Papčová Lucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.

vpravo svieti vyklápacia Nokia, naľavo tlačidlová Nokia 206 a na dosah ruky sú kysnuté makové rožky. V malom kultúrnom centre v bratislavskej Trnávke si klub dôchodcov pripravil pre miestnych seniorov zaujímavú prednášku. Trochu vágny názov „Postoje a predsudky“ síce nikomu z dvadsiatky seniorov nič nehovoril, no aj tak si prišli vypočuť niečo múdre od doktorky Kusej. Psychologička však mala už tri dni pred prednáškou jasno v tom, čo by chcela seniorom zvestovať. „To, že udalosti sa nedejú nám. Naopak, my ich riadime. Stretávam sa pravidelne s tým, že seniori už rezignovali a obviňujú z toho všetkých naokolo.“

Jolane Kusej sa s touto kritikou môže podariť preniknúť i do Klubu dôchodcov, keďže aj ona sama je už na dôchodku. Väčšinu života pracovala v manželskej poradni, dnes vypomáha v poradni Ligy za duševné zdravie a na krízovej linke Aliancie žien Slovenska. Presvedčene hovorí, že viac než polovica žien, ktoré jej telefonujú pre násilie v domácnosti, sú ženy v staršom a dôchodkovom veku. Partnerské vzťahy mnohých našich babičiek a dedov nie sú v poriadku. Niet sa čomu diviť. Podľa psychológov práve v tomto období útočia na často už rezignovaných partnerov všetky krízy zamietnuté pod koberec.

čo si sama počnem?

V západnom svete je fenomén „sivých rozvodov“ známy už dlhšie. Práve partneri vo veku nad päťdesiat a šesťdesiat rokov sú najrýchlejšie rastúcou skupinou amerických obyvateľov, ktorá sa rozvádza. Pred päťdesiatimi rokmi sa v tomto veku rozviedli iba necelé tri percentá párov, v roku 2000 takmer 12 percent a v roku 2011 ich už bolo 15,4 percenta. Rýchlo stúpajúce čísla prekvapili odborníkov, ktorí si ich vykladajú rôzne. V USA väčšinu rozvodov iniciujú ženy a odborníci tento trend vysvetľujú najmä emancipáciou žien a predlžovaním veku života. Dnešná generácia amerických šesťdesiatničiek vie, že má pred sebou ešte pár desiatok rokov života a nechce ho stráviť v utrápenom vzťahu. Najmä, ak sa vie dobre postarať aj sama o seba. Vo Veľkej Británii si o sivé rozvody častejšie žiadajú anglickí páni, pričom sa aj o polovicu častejšie znova oženia vo veku nad 65 rokov. Môže za to najmä slušne našetrený dôchodok, ktorý by radi míňali s inou ženou. Podľa štatistík im pritom nezáleží na jej bohatstve, ale na jej zdraví – častejšie si preto začínajú aj s mladšími ročníkmi.

Stačí jeden pohľad do ružinovského Klubu dôchodcov a je jasné, že situácia na Slovensku je úplne odlišná. O slušných dôchodkoch, z ktorých by partneri vyžili osamote, nemôže byť ani reči. A nedá sa povedať ani to, že dnešné slovenské šesťdesiatničky sú azda výraznejšie emancipované. Štatistiky na Slovensku vykazujú pomerne vysokú rozvodovosť v strednom veku, ktorá dosiahla vrchol v roku 2006 (až 40 percent manželstiev sa skončilo rozvodom) a odvtedy len pomaly klesá. Slovenskí štatisti si v Prognóze vývoja rodín a domácností na Slovensku do roku 2030 všímajú postupný nárast rozvodovosti aj vo vyššej vekovej skupine, pričom častejšie sa u nás rozvádzajú ženy. Zaujímavá je aj štatistika domácností, na čele ktorých stojí rozvedená osoba – najväčší nárast je vo vekovej skupine 40 až 59 rokov.

„Partneri vo veku nad päťdesiat a šesťdesiat rokov sú najrýchlejšie rastúcou skupinou amerických obyvateľov, ktorá sa rozvádza.“

Psychologičku Kusú trend sivých rozvodov vôbec neprekvapuje a vďaka dlhoročnej praxi si vie odôvodniť aj nízke slovenské štatistiky. Podľa nej sú partnerské vzťahy väčšiny dôchodcov narušené až tak, že sa navzájom priam nenávidia a posledné roky života prežívajú v absolútne negatívnej atmosfére. Kusá mala prípady klientov, ktorí žili v úplnej separácii v oddelených izbách a stretávali sa iba pri príchode vnúčat. Zostávajú však spolu, lebo rozvod je tu veľká hanba, majú postavený veľký dom a dôchodky sú smiešne. A najmä u žien podľa Kusej vládne strach z osamostatnenia: „Čo si ja sama počnem“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite