Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seniori online

.alexander Mravčák .témy

V roku 2050 bude podľa Európskeho menového fondu vekový priemer Európy viac než 52 rokov. Ako ovplyvní starnúca populácia trendy vo svete technológií a v čom bude život seniorov budúcnosti jednoduchší ako život tých dnešných?

Lucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.Lucia PapčováLucia Papčová: Z fotografickej série Starí rodičia, 2008.

keď sa hovorí o technologických službách pre seniorov, väčšina ľudí si pravdepodobne predstaví starobince s robotmi, digitálnych spoločníkov namiesto opatrovateľov a podobné klišé. Tie sa, samozrejme, môžu v budúcnosti vyskytnúť a môžu byť veľmi zaujímavé a užitočné zároveň. Netreba však zabúdať na to, že seniori dokážu zužitkovať služby, ktoré sú bežné už aj dnes – a často im pomôžu oveľa viac, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Napríklad dovoz potravín domov – lenivý študent z nich bude nadšený, ale pre staršieho a menej mobilného človeka to môže byť záchrana. Alebo taká prepravná služba Uber – pre človeka, ktorý má problém s orientáciou a komunikáciou to môže byť veľmi užitočná pomoc. Tento fakt si pomaly začínajú uvedomovať aj samotní poskytovatelia. Uber napríklad v Británii nedávno rozbehol projekt na prepravu starších ľudí z nemocníc.

Až polovica Európanov v skupine 65 až 74 rokov vlani niečo kúpila cez internet. To je síce stále menej, ako v prípade mladších, ale je to väčšie percento ako pri segmentoch populácie s nízkym vzdelaním alebo nezamestnaných. S vývojom technológií bude rásť aj online nakupovanie a online služby, čo môže pre seniorov znamenať vyšší komfort.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite