Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A ešte niekoľko ďalších tráum

.redakcia .témy

V slovenskom povedomí nezostáva iba pätica tráum. Je ich oveľa viac, ale tie ďalšie sú podľa výberu redakcie predsa len trochu menej významné. Ktoré to sú? rozdelenie Česko-Slovenska sa udialo bez referenda. Vznikla táto republika naozaj z vôle občanov či z vôle politikov? Nevieme to celkom presne,

divoká privatizácia deväťdesiatych rokov. Obnova súkromného vlastníctva a podnikania po štyridsiatich rokoch nebola jednoduchá, ale prečo sa privatizácia zmenila na rozdávanie majetku politicky spriazneným ľuďom s hojným prispením korupcie?

• Vyrovnanie sa s komunizmom. Prečo Vasiľ Biľak, spoluautor pozývacieho listu pre okupantov, pokojne dožil svoj život vo svojej bratislavskej vile a prečo si Alojz Lorenz nemusel na Slovensku odpykať trest? Prečo majú politickí väzni menšie dôchodky ako tí, čo ich väznili a mučili? Prečo nikto nebol za mučenie a šikanovanie nevinných ľudí počas komunizmu obvinený ani potrestaný?

• Ako veriť v spravodlivosť a v právny a bezpečný štát, keď dodnes nepoznáme vraha Ernesta Valka, významného právnika, ktorý sa roky angažoval za lepšie Slovensko?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite