Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Remiáš je fresh, stále a znova

.filip Olšovský .témy

Na zrušenie amnestií netlačia len ich dlhodobí kritici. Ozývajú sa aj dvadsiatnici, ktorí boli v časoch mečiarizmu sotva na svete. Aj vďaka nim sa povedomie o tomto období v očiach mladých dramaticky mení.

Remiáš je fresh, stále a znova Marko Erd/SITA 1. marca 2017, Bratislava: Anna Remiášová (v strede) počas premiéry filmu Únos, ktorý je inšpirovaný únosom syna bývalého prezidenta Michala Kováča. Film natočila režisérka Mariana Čengel Solčanská.

pod videoklipom piesne Neublížil som na Youtube je vyše dvesto príspevkov. Väčšina z nich skladbu rapera Tona S. a producenta Rema chváli a oceňuje, že sa bez rešpektu obuli do temnej kapitoly slovenských dejín. Najvyššie zobrazený komentár sa od ostatných však trochu odlišuje. Namiesto pochvaly ďakuje. „Pán Tono S., ..... silné a pravdivé. Ešte mám husiu kožu a musím to rozdýchať.... ĎAKUJEM VÁM,“ píše sa v ňom. Autorom komentáru je Anna Remiášová. Tá ani po vyše dvadsiatich rokoch neprestala veriť, že pravda o vražde jej syna Róberta Remiáša vyjde najavo. V čase, keď sa o zločinoch mečiarizmu začalo opäť hlasno rozprávať, získala nečakaných spojencov.

škvrna v podvedomí

Keď došlo k tragickému výbuchu Remiášovho auta, mal Remigius Klačanský tri roky. Jeho rodina celú situáciu citlivo vnímala, hoci už nejaký ten rok bývala v rakúskom Wolfsthali – obci, cez ktorú cestou do Hainburgu v roku 1995 prechádzalo aj auto SIS s Michalom Kováčom mladším v kufri. Najmä vďaka svojmu otcovi sa Remigius odmala zaujímal o slovenskú politiku. V rodinnom prostredí napokon začiatkom roka vznikol aj nápad na song, ktorý by otázku amnestií priblížil aj mladším generáciám.

„Umenie by malo takéto veci riešiť oveľa častejšie, myslí si hudobný producent Remo.“

Remigius, z ktorého sa medzičasom stal hudobný producent Remo, usúdil, že najprístupnejšou cestou bude hiphopový song.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite