Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma: Americká otázka

.roman Joch .témy

Na prezidenta kandiduje drsný až vulgárny „tribún ľudu“, populista a nacionalista, elity z východného pobrežia ho neznášajú. On však zvíťazí. Andrew Jackson, 1828.

Téma: Americká otázka TODD DARLING/POLARIS/PROFIMEDIA 20. január 2017, Washington, USA: Antitrumpovskí protestujúci po zrážke s políciou zničili a podpálili limuzínu. Auto, paradoxne, patrilo moslimskému imigrantovi, biznismenovi Muhammadovi Ashrafovi. Trumpa často kritizujú za jeho protimoslimské a protiimig

do tej doby boli prezidenti len džentlmeni z východu – z obchodníckeho Massachusetts a plantážnickej Virginie. Andrew Jackson bol drsný vojak zo západu, z divočiny, človek impulzívny, podliehajúci emóciám a konajúci svojvoľne. Bol to však hrdina vojny proti Británii z roku 1815 a miláčik ľudu. Ľud ho preto zvolil aj proti elitám – a nastala éra takzvanej jacksonovskej demokracie, založenej na vláde rovnosti bielych mužov a otroctve černochov. Tá éra trvala až do roku 1860, do zvolenia Lincolna a do občianskej vojny Severu proti Juhu.

Voľba Jacksona v roku 1828 bola prvou úspešnou populistickou vzburou na prezidentskej úrovni – a taktiež jedinou až do roku 2016. Samozrejme, boli aj iní populistickí kandidáti na prezidenta – William Jennings Bryan v roku 1896, George Wallace v roku 1968 – ale neuspeli.

„Trump si nedokáže pomôcť a ako malé dieťa reaguje na každú malichernosť.“

Donald Trump v roku 2016 však áno. Miliardár a playboy z newyorského Manhattanu – to je veľmi netypický vodca populistickej vzbury. Ale stalo sa, uspel tam, kde neuspeli ostatní. To svedčí o tom, ako výrazne americkí občania pociťujú, že elity sú odtrhnuté od starostí a záujmov prostých ľudí, a aj o tom, ako veľmi bola politika predchádzajúceho prezidenta neúspešná (Američania majú väčšinovo Baracka Obamu ako osobu radi, ale veľmi výraznou väčšinou sú nespokojní s jeho politikou).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite