Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zachráňme stredovú politiku

.tony Blair .témy

Niet pochybností, že západnú politiku zachvátili vlny nespokojnosti a hnevu. Veľká Británia si po štyroch desaťročiach členstva odhlasovala odchod z Európskej únie. Ohrozila tým všetky spletité obchodné a politické vzťahy, ktoré jej členstvo prinieslo.

Zachráňme stredovú politiku Alastair Grant/AP/SITA

napriek všetkým predpovediam politológov vyhral americké prezidentské voľby Donald Trump – a to si politici predtým nedokázali ani predstaviť. Po celej Európe vznikajú nové politické strany, všetky založené na variáciách toho istého námetu: politický establišment nás ignoroval a my ho na protest vykopneme.

K charakteristickým črtám tohto povstania patrí fakt, že popud na zmenu sa stal dôležitejším ako zvažovanie, čo by zmena v praxi znamenala. Vyhlásenia lídrov, čo sa vezú na tejto vlne, bývajú neraz divoké a vzdialené akýmkoľvek normálnym pravidlám politického správania, a predsa na tom nezáleží. Záleží na revolte, ktorá sa deje, a kto sa na vlnu vyšvihne, vyletí do výšky.

Naproti tomu politici, ktorí argumentujú racionálne, ako kážu konvencie, vzdorovitých voličov len dráždia. Vyslúžia si od nich akurát tak zúrivé odmietnutie alebo aj pohŕdanie a posmech.

„Len silné a oživené stredové strany môžu poraziť vlnu populizmu.“

Nespočetné analýzy identifikujú faktory tohto populistického vzopätia: stagnujúce príjmy strednej a pracujúcej triedy; marginalizácia, ktorú pociťujú ľudia, čo žijú z ruky do úst; rozklad komunít ako výsledok ekonomických zmien a odpor voči zdanlivo neľútostným silám globalizácie: obchodu a imigrácii.

Významne k tejto vlne prispievajú aj sociálne médiá. Umožňujú hnutiam rýchly rast, pomáhajú fragmentarizácii médií a vytvárajú nový informačný svet, v ktorom neplatia pravidlá objektívnosti a kde môže hocijaká konšpiračná teória podupať fakty aj ľudí, čo fakty preverujú, ak jej stoja v ceste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite