Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident námestí

.martin Horička .témy

Zatiaľ čo Pellegrini si lieta po Slovensku súkromným lietadlom, Korčok cestuje vlakom a diskutuje na uliciach medzi ľuďmi. V závere kampane sa bývalému diplomatovi podaril dovŕšiť jeho prerod – od technokrata na ľudového politika.

ešte sa ani nezotmelo, ale ulice Dunajskej Stredy sú už prázdne. Nemáme preto problém zaparkovať priamo v centre. Pred kaviarňou na Korze Bélu Bartóka postáva hlúčik ľudí, ktorí netrpezlivo očakávajú Ivana Korčoka. Počasie im príliš nepraje, fúka silný vietor a okrem prezidentského kandidáta sa očakáva aj dážď, predpovedaný už na najbližšie minúty. No zdá sa, že okolostojacim to entuziazmus z tvárí neberie.

Víťaz prvého kola prezidentských volieb neprichádza teatrálne; rýchlo sa zamieša medzi ľudí, ktorí ho obklopia zo všetkých strán. Nechýbajú ani obvyklí provokatéri, jeden sa prediera priamo k nemu, na jeho tvár namieri mobil a chrlí naňho urážky. Korčok mu zadosťučinenie v podobe reakcie nedopraje, nič si z toho nerobí a ďalej sa víta s ostatnými. Muž to po chvíli vzdá a odchádza.

Podania rúk rýchlo vystrieda fotenie. Skupinka mladých ľudí si s Korčokom robí selfie, pričom hovoria, že sú prvovoliči a prišli sem za ním z Galanty. Ďalšia mladá žena má počas fotenia na pleci veľkého farebného papagája. Bývalý minister zahraničných vecí pôsobí medzi ľuďmi prirodzene, s mnohými prehodí pár slov, žartuje s nimi, vyzerá uvoľnene. Už to nie je ten uhladený diplomat, za ktorého bol dlhé roky považovaný. Kampaň to nadobro zmenila.

pod paľbou nacionalistov

Stretnutie pred kaviarňou ani vzdialene nepripomína predvolebné mítingy, na aké sme zvyknutí z väčších miest, atmosféra je tu komorná – všetko pôsobí spontánne. Nevidieť žiadne tribúny ani megafóny, nie je tu žiadna drahá aparatúra, len ľudia a Ivan Korčok, ktorý s nimi diskutuje. Scéna ako z propagačného televízneho spotu, televízne štáby tu však chýbajú. Kontaktná kampaň má nepochybne svoje klady, no ľudí, ktorých takto prezidentský kandidát osloví, nie je veľa. A to môže byť nevýhoda. Najmä v regióne obývanom etnickými Maďarmi.

Ivan Korčok s priaznivcami na predvolebnom mítingu v Dunajskej Strede 28. marca 2024.boris némethIvan Korčok s priaznivcami na predvolebnom mítingu v Dunajskej Strede 28. marca 2024.

Pred voľbami sme často počúvali, že Korčokovi sa medzi slovenskými Maďarmi preferenčne nedarí. Prvé kolo tieto obavy čiastočne vyvrátilo, ale aj potvrdilo. Na juhu Slovenska dosiahol bývalý minister podpriemerné výsledky, tie však boli lepšie, ako sa očakávalo. Dokonca sa mu podarilo zvíťaziť v Komárne aj Nových Zámkoch. Inde to však dopadlo o poznanie horšie.

Dunajská Streda má necelých 23-tisíc obyvateľov, pričom až 72 % z nich sa hlási k maďarskej národnosti. Korčok tu dostal zhruba tretinu všetkých hlasov, ale so ziskom 35 % ho predbehol Krisztián Forró, predseda strany Maďarská aliancia. Ten celkovo vo voľbách nedosiahol síce ani na tri percentá, no v tradičných maďarských baštách, ako je okres Dunajská Streda a Komárno, sa mu však podarilo zvíťaziť. Forró hneď po voľbách podporil Petra Pellegriniho. Nebolo to žiadne prekvapenie, rozhodlo sa o tom už dopredu v Budapešti. Viktor Orbán a jeho režim šéfa Hlasu otvorene propaguje, vo svojich médiách dokonca šíri antikampaň proti Korčokovi. Ten sa tak ocitá pod paľbou nielen slovenských nacionalistov, ale aj tých maďarských. Možno je to dejinná irónia, je to však realita a Korčok – ak chce zvíťaziť – s ňou musí pracovať.

Cítiť to aj na jeho predvolebnom mítingu v Dunajskej Strede – hrá sa tu o maďarského voliča. Korčoka prišiel podporiť aj Peter Balík, bývalý minister investícií z Ódorovej vlády, ktorý je maďarského pôvodu. Úvodnú reč prednesie v slovenčine aj maďarčine. Keď kritizuje Ficovu vládu, ktorá podľa neho pre južné regióny nič neurobila, ozýva sa hlasný potlesk. Rovnako súhlasne reaguje publikum aj keď vyhlási, že Maďari majú svoj vlastný rozum („svoje vlastné srdce“), a Forró ani Aliancia ich nereprezentujú. Aspoň nie všetkých.

hlas Maďarov by malo byť počuť

Po exministrovi sa slova ujme Ivan Korčok. Hovorí jasne a presvedčivo; je vidieť, že ho nabudila predvolebná debata, ktorú mal pár hodín predtým s Petrom Pellegrinim v Slovenskom rozhlase – duel s protikandidátom mu totiž vyšiel nad všetky očakávania. Zdá sa, že mu to v kombinácii s víťazstvom v prvom kole vlialo do žíl toľko potrebné sebavedomie.

Hlavnou témou predvolebného mítingu v Dunajskej Strede bola otázka, koho podporia vo voľbách maďarskí voliči.boris némethHlavnou témou predvolebného mítingu v Dunajskej Strede bola otázka, koho podporia vo voľbách maďarskí voliči.

Počuť to aj v jeho prejave. Svojim podporovateľom, ktorí ho obklopujú, so zápalom rozpráva o pravde a o tom, aká je pre naše životy dôležitá, o pravde, ktorú im on ako prezident vždy povie, o pravde, ktorá môže byť nepríjemná, ale napriek tomu je potrebná. Pravda je aj to, hovorí ďalej, že prezident nemá právomoci ako zlepšiť postavenie maďarskej komunity, no môže tým, ktorí vládnu, pripomínať, že tu taká komunita je. Môže – a on aj bude – pripomínať, aby sa politici nezameriavali na regióny len pred voľbami, ale počas celého volebného obdobia. Hoci v súčasnosti slovenskí Maďari nemajú reprezentáciu v parlamente, ak ho zvolia, bude ich hlas počuť z prezidentského paláca. „Aby sme boli súčasťou slobodného sveta, hlas Maďarov by malo byť počuť,“ myslí si Korčok.

„Mrzí ma,“ pokračuje, „že ani ja som v Aliancii nebol vypočutý.“ A dodáva, že ho veľmi bolí, čo o ňom šíria niektorí maďarskí politici a orbánovské médiá. Výsledky, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť v prvom kole na juhu Slovenska, mu slúžia na túto bolesť ako malá náplasť. Napriek tomu, že Korčok chce stavať v politike mosty a spolupracovať aj s Maďarskom, za svojimi činmi a výrokmi vo funkcii ministra zahraničných vecí si stojí. Vysvetľuje, že nenávisť voči komukoľvek je mu cudzia; potom okolostojacim rozpráva o svojom susedovi zámočníkovi, ktorý ho učí po maďarsky. Ako sám priznáva, zatiaľ mu to moc nejde, v maďarčine skúsi povedať pár fráz a spoločne s ľuďmi sa baví na svojej zlej výslovnosti. So svojimi priaznivcami komunikuje zdanlivo úplne prirodzene, dokáže ich pobaviť aj sa s nimi zasmiať.

pod krížom sa hovorí pravda

Hlavnou, hoci nevypovedanou témou predvolebného mítingu v Dunajskej Strede je otázka, koho podporia vo voľbách maďarskí voliči. Krisztián Forró si už vybral, ale on ani jeho Aliancia zďaleka nereprezentujú všetkých slovenských Maďarov. To, že maďarský volič má svoj vlastný rozum, prízvukuje aj pán Balázs, rodák z Dunajskej Stredy, ktorý sem prišiel vyjadriť svoju podporu Ivanovi Korčokovi. Pred Forróm ho uprednostnil aj v prvom kole a svoju voľbu nezmení ani v druhom. „Čo ponúka Forró?“ pýta sa a hneď si aj sám odpovedá: „Nič pre etnických Maďarov.“ Myslí si, že Aliancii ani jej predsedovi záujem slovenských Maďarov na srdci neleží. Hoci v parlamentných voľbách sa mu rozhodovalo ťažko, pretože by si prial silnejšie maďarské platformy v celoštátnych stranách, vo voľbách prezidentských to už žiadne ťažké rozhodovanie nebolo. Jeho voľba je, ako niekoľkokrát zopakuje, „jednoznačná“.

Zatiaľ čo si Pellegrini lieta po Slovensku súkromným lietadlom, Korčok cestuje vlakom a diskutuje na ulici s ľudmi.boris némethZatiaľ čo si Pellegrini lieta po Slovensku súkromným lietadlom, Korčok cestuje vlakom a diskutuje na ulici s ľudmi.

Podobnú emóciu by sme našli u väčšiny maďarských voličov, ktorí prišli na míting. Nie je ich síce veľa, ale dávajú o sebe vedieť – vysielajú jasný signál, že Forró nehovorí v mene všetkých etnických Maďarov, dokonca ani len ich väčšiny. Že veľká časť Maďarov, rovnako ako aj Slovákov, odmieta lacný populizmus a podporuje demokraciu aj naše ukotvenie na Západe. Len ich často nie je počuť, lebo sú prekričaní hlučnou menšinou.

Pochopiteľne, v dave nie sú len Korčokovi prívrženci, nájde sa tu aj pár jeho odporcov alebo ľudí zatiaľ nerozhodnutých. Keď mu jeden postarší muž položí otázku, ako chce riešiť reálne problémy ľudí, napríklad zlú sociálnu situáciu a bezdomovectvo, Korčok mu odpovie, že kompetencie prezidenta do týchto sfér nesiahajú, ale urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby na tieto problémy upozorňoval. Bývalý minister zahraničných vecí je pripravený diskutovať s každým, kto o to prejaví záujem. Nevyhýba sa žiadnym otázkam, pokiaľ sú položené slušne.

Korčoka prišiel podporiť aj jeho protikandidát z prvého kola Patrik Dubovský. Ten síce už po príchode vyhlási, že ho podporuje, ale ešte nie oficiálne, s tým vraj chce počkať až na Veroniku Remišovú, ktorá je šéfkou jeho strany Za ľudí. Dubovský si hneď všimol, že Korčok po celý čas rečnil pod balkónom, na ktorom bol zavesený kríž. A s úsmevom na tvári mu pripomenie, že pod krížom sa nesmie klamať, hovorí sa pravdivo. Korčok si to dovtedy zrejme ani sám neuvedomil, ale kríž bol priamo nad jeho hlavou – spoločne s maďarsko-slovenským nápisom. Lepšiu symboliku v predvečer Veľkého piatku by sme hľadali márne.

kto bude prezident námestí?

Zatiaľ čo Pellegrini si lieta po Slovensku súkromným lietadlom, Korčok cestuje vlakom a diskutuje na uliciach medzi ľuďmi. V závere kampane sa bývalému diplomatovi podaril dovŕšiť jeho prerod – od technokrata na ľudového politika. Vidieť, že je sebavedomejší a uvoľnenejší; nepochybne je to spôsobené aj tým, že za sebou cíti podporu takmer milióna ľudí, ktorí mu odovzdali svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb. Podporu navyše cíti aj na uliciach a námestiach, ktoré dokážu jeho priaznivci bez problémov zaplniť, čo u prezidentského kandidáta nebýva samozrejmosťou. Nedarí sa to napríklad ani jeho protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu. Ten svoju kampaň radšej vedie zo zákulisia a na komunikáciu s verejnosťou (zne)užíva svoju funkciu predsedu parlamentu.

V čase písania tohto článku ešte nie je jasné, kto napokon bude zvolený za hlavu štátu, ale jedno je jasné aj teraz: Že námestia si už svojho prezidenta vybrali.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite