Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karol III. bol korunovaný za kráľa, po jeho boku aj jeho manželka Kamila

.tasr .svet

Obrad sa uskutočnil vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna. Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby položil Karolovi III. na hlavu korunu svätého Eduarda.

Karol III. bol korunovaný za kráľa, po jeho boku aj jeho manželka Kamila SITA/Andrew Matthews/Pool via AP

monarcha ju teraz bude mať na hlave prvý a posledný raz v živote.

Na chráme sa rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké salvy.

Po korunovácii prichádza na rad posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po intronizácii vzdá hold kráľovi následník trónu princ William a arcibiskup po prvýkrát v dejinách korunovácií vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí obrad sledujú prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite