Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svedectvo štyroch žien, ktoré prežili holokaust

.marian Jaslovský .tasr .svet

Dňa 27. januára si celý svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Z územia ľudáckeho slovenského štátu bolo počas obdobia vojny odvlečených a zavraždených takmer 70-tisíc ľudí. Z územia dnešného Slovenska to bolo až 105-tisíc ľudí židovského pôvodu.

Svedectvo štyroch žien, ktoré prežili holokaust bundesarchiv/wikipedia

už od začiatku tohto týždňa si ľudia na rôznych spomienkových podujatiach po celom svete pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára. Celosvetovo sa po prvýkrát pripomínal v roku 2006, v Nemecku sa každoročné spomienky na obete holokaustu začali o desať rokov skôr.

„Spomienka nemôže skončiť, aj budúce generácie musí nabádať k ostražitosti,“ týmito slovami vyhlásil v roku 1996 spolkový prezident Roman Herzog 27. január za celonemecký Deň spomienky na obete národného socializmu.

Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor nacisti postavili pri poľskom meste Osvienčim.

V januári 2005 zorganizovalo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) spomienkové podujatie pri príležitosti 60.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite