Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 82 rokov zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II.

.sita .svet

Lekári zo súkromnej aténskej nemocnice potvrdili agentúre The Associated Press, že skonal v utorok po liečbe na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Vo veku 82 rokov zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II. SITA/AP Photo/Petros Giannakouris, File

keď ako 23-ročný v roku 1964 nastúpil na trón ako Konštantín II., bol mladý monarcha, ktorý už mal na konte olympijské zlato za plachtenie, nesmierne populárny. Do nasledujúceho roka však dokázal o väčšinu tejto podpory prísť v dôsledku aktívnej účasti na politických machináciách, ktoré položili vládu Georgiosa Papandreoua. Táto kríza, nazývaná aj Apostasia, napokon v roku 1967 viedla k vojenskému prevratu. Konštantín sa neskôr dostal do sporu s armádnymi predstaviteľmi a musel odísť do exilu.

Diktatúra v roku 1973 zrušila monarchiu a akékoľvek nádeje Konštantína, že by sa mohol vrátiť na trón, ukončilo referendum, v ktorom Gréci po návrate k demokracii v roku 1974 potvrdili zrušenie monarchie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite