Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 6.- 13.10.2022

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 6.- 13.10.2022

Informácie z predchádzajúceho dňa (13.10.2022):

18:40 Západ Ukrajiny čelil ďalším ruským raketovým útokom

Zo západnej Ukrajiny hlásia nové ruské raketové útoky. Šéf vojenskej samosprávy vo Ľvivskej oblasti Maksym Kozyckyj informoval, že Rusi zasiahli jedno z tamojších vojenských zariadení. „Je to opakovaný úder na toto zariadenie. Bol zničený vojenský majetok, nie sú obete... Tri rakety, dva zásahy. Jednu raketu zostrelili naše vzdušné obranné sily,“ cituje Kozyckého spravodajský portál CNN.

Výbuchy hlásili aj obyvatelia Ternopiľskej oblasti, a to konkrétne v mestách Čortkiv a Ternopiľ. Nie je jasné, či to bolo v dôsledku rakiet alebo protivzdušnej obrany. O príčine sa nikto oficiálne nevyjadril.

Tento týždeň sa ocitli pod ruskými útokmi civilné ciele naprieč Ukrajinou, pričom údery pokračovali aj vo štvrtok. V Kyjivskej oblasti hlásia útok „samovražedným“ dronom a v juhoukrajinskom Mykolajive zas Rusi ostreľovali obytné budovy.

18:00 Kyjiv a Moskva si navzájom prepustili po 20 vojnových zajatcov

Ukrajina a Rusko uviedli, že v rámci výmeny zajatcov bolo prepustených po 20 vojakov na oboch stranách.

„Vďaka výsledku vyjednávacieho procesu o výmene bolo vrátených 20 ruských vojakov z územia Ukrajiny kontrolovaného kyjivským režimom,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Vojakom je poskytovaná potrebná lekárska a psychologická pomoc a čoskoro budú prevezení do zdravotníckych zariadení ministerstva obrany na liečenie a rehabilitáciu.

Ukrajina tiež uviedla, že 20 jej vojakov bolo oslobodených zo zajatia v Olenivke a na okupovaných územiach Zaporižžskej a Chersonskej oblasti. Vojaci momentálne podstupujú lekárske prehliadky.

Rusko sa pomerne zriedkavo verejne vyjadruje o výmene vojnových zajatcov. Predtým posledná rozsiahla výmena zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou, do ktorej bolo zapojených takmer 300 osôb, sa uskutočnila koncom septembra.

16:00 Na polostrove Krym čakajú na trajekty stovky kamiónov

Na polostrove Krym čakajú stovky kamiónov pred terminálom trajektov, aby sa dostali cez Kerčský prieliv. Ukazujú to satelitné zábery spoločnosti Maxar Technologies, informuje spravodajský portál Sky News.

Pri termináli sa už údajne zhromaždilo viac ako 900 nákladných áut, ktoré sa chcú dostať z ukrajinského polostrova anektovaného Rusmi.

Krymský most, ktorý poškodil sobotňajší výbuch, už síce čiastočne otvorili pre dopravu, nákladné autá však musia využívať prepravu trajektmi.

SITA/AP Photo

13:00 Ukrajina má len 10 percent prostriedkov protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina má momentálne len približne desať percent prostriedkov, ktoré by potrebovala na ochranu svojho vzdušného priestoru pred útokmi Ruska. 

Zelenskyj to povedal vo štvrtok pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy (PZ RE) v rámci série otázok a odpovedí, ktorú absolvoval prostredníctvom videospojenia. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že diplomacia nie je možná v prípade takých politikov, ktorí nerešpektujú medzinárodné právo a hranice iných krajín. Zopakoval preto, že so šéfom Kremľa Putinom rokovať nebude. 

Zelenskyj okrem toho povedal, že situácia na území Charkovskej oblasti, ktoré bolo oslobodené spod ruskej okupácie, je "rovnako hrozná", ako bola v mestách Irpiň či Buča v okolí Kyjeva, kde sa po odsune ruských síl našli masové hroby.  

12:45 Niektorí Rusi sa vraj nechcú vrátiť na front a dávajú hromadné výpovede

Mnohí ruskí vojaci, ktorí už v doterajšom priebehu vojny bojovali na Ukrajine, sa už nechcú vrátiť na front. Podávajú hromadné výpovede a predčasne ukončujú zmluvy s ruskou armádou. Na Telegrame to uviedol šéf regionálnej vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

„Spomedzi 200 demobilizovaných vojakov na základni 3. gardovej špeciálnej brigády po účasti vo vojne proti Ukrajine napísal každý druhý správu o prepustení alebo predčasnom ukončení zmluvy,“ vyhlásil Hajdaj.

11:00 Na ruskej strane padlo už takmer 64-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 63 800 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišlo o život 420 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2511 tankov, 5167 bojových obrnených vozidiel, 3935 vozidiel a palivových nádrží, 1556 delostreleckých systémov, 357 odpaľovacích raketových systémov, 183 systémov protivzdušnej obrany, 240 vrtuľníkov, 268 lietadiel, 1182 dronov, 316 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 140 kusov špeciálnej techniky.

Počas stredy zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v smeroch na Kramatorsk a Kryvyj Rih.

10:40 Ruské rakety dopadli na mesto Mykolajiv, pod ruinami obytného domu zostali jeho obyvatelia

Mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny sa v noci na štvrtok stalo terčom série ruských raketových útokov. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol starosta mesta Oleksandr Senkevič. „Zasiahnutá bola päťposchodová obytná budova, dve horné poschodia boli úplne zničené, zvyšok je zasypaný troskami. Na mieste pracujú záchranári,“ napísal starosta a dodal, že mesto bolo „masívne bombardované“. Ukrajinská štátna záchranná služba uviedla, že podľa predbežných informácií je pod ruinami päťposchodového domu pravdepodobne sedem jeho obyvateľov. Informuje o tom web The Guardian.

9:50 Ruské sily sa po ústupe v Chersonskej oblasti snažia o novú frontovú líniu

Ruské sily sa po ústupe v Chersonskej oblasti začiatkom októbra o približne 20 kilometrov pravdepodobne snažia konsolidovať novú frontovú líniu západne od dediny Mylove. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine. Pozdĺž tejto línie podľa britského rezortu obrany pokračujú ťažké boje, predovšetkým v jej západnej časti. Ukrajinský postup totiž znamená, že ruské krídlo už nechráni rieka Inhulec. Informuje o tom web The Guardian.

„V uplynulých dňoch ruské okupačné úrady pravdepodobne prikázali prípravu evakuácie časti civilného obyvateľstva Chersonu,“ konštatuje správa britského ministerstva obrany. „Je pravdepodobné, že očakávajú rozšírenie bojov do samotného mesta Cherson,“ dodal rezort.

7:40 Ruské sily zaútočili dronmi na Kyjivskú oblasť

Ruské sily zaútočili na Kyjivskú oblasť kamikadze dronmi. Guvernér oblasti Oleksij Kuleba na komunikačnej platforme Telegram vo štvrtok ráno krátko po šiestej napísal, že na mieste útoku už sú záchranári a vyzval obyvateľov, aby zostali v úkrytoch. Zástupca šéfa ukrajinského prezidentského úradu Kyrylo Tymošenko tiež oznámil, že na kritickú infraštruktúru zaútočili drony. „Ďalší útok prostredníctvom kamikadze dronov na zariadenia kritickej infraštruktúry," uviedol. Informuje o tom web The Guardian.

Satelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje poškodenie elektrárne v Kyjeve na Ukrajine v stredu 12. októbra 2022SITA/Maxar Technologies via APSatelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje poškodenie elektrárne v Kyjeve na Ukrajine v stredu 12. októbra 2022

7:30 Ukrajina má silu na to, aby pokračovala v boji

Ukrajina má podľa prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského silu na to, aby pokračovala vo vojne proti Rusku. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA.

„Máme odvážnych ľudí, máme udatných vojakov,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre stanicu ZDF, ktorý bol odvysielaný v stredu. Nikto podľa Zelenského nemá rád prehry a nikto nechce byť porazeným. „Nemôžeme si dovoliť prehrať, je to pre nás otázka prežitia,“ povedal.

„Naše emócie sú prepojené s touto krajinou. Myslím si, že to v nás musíme udržať a je to všetko, čo vlastníme. Z toho čerpáme aj našu silu pokračovať v boji,“ uviedol.

Prípadné víťazstvo by podľa prezidenta bolo „víťazstvom pre celú krajinu“ a Ukrajinci toto víťazstvo chcú dosiahnuť s čo najnižším počtom obetí.

Správy z predchádzajúceho dňa 12.10.2022: 

21:20 Rusko vyčerpalo značnú časť svojej presne navádzanej munície

Ruské sily vyčerpali značnú časť ich presne navádzanej munície. Uviedol do nemenovaný predstaviteľ NATO. Ako tiež podľa spravodajského portálu Sky News uviedol, v dôsledku západných sankcií Kremeľ nemôže vyrábať všetky druhy munície a zbraňových systémov. Okrem toho mu môže trvať mesiace, kým zmobilizuje chcený počet bojovníkov.

SITA/AP Photo/Leo Correa

Po oznámení čiastočnej mobilizácie ruský minister obrany Sergej Šojgu naznačil, že povolajú 300-tisíc mužov s vojenskými skúsenosťami, hoci dekrét prezidenta Vladimira Putina nešpecifikoval číslo. Predstavitelia z dvoch ruských oblastí tento týždeň uviedli, že dostali nové nariadenia o mobilizácii vojakov, čo zvýšilo obavy o druhej vlne povolávania mužov do ozbrojených síl. Gubernátor Rostovskej oblasti uviedol, že dostal „novú mobilizačnú úlohu“, zatiaľ čo zástupca šéfa Kurskej oblasti povedal, že dostali „druhý“ mobilizačný cieľ.

18:30 Česko nevpustí Rusov so schengenským vízom na svoje územie

Od 25. októbra budú mať do Českej republiky odoprený vstup občania Ruska, ktorým schengenské vízum na účely turizmu, športu či kultúry udelil akýkoľvek štát Európskej únie. Uviedol to v stredu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský po rokovaní vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Šéf českej diplomacie zdôraznil, že ide o krátkodobé turistické víza a pôjde o občanov Ruska, ktorí na územie Česka vstupujú na pražskom letisku.

Viac sa dočítate v článku tu.

15:50 Ruské nálety maria humanitárnu pomoc, upozornili organizácie

Zintenzívnenie ruských vzdušných útokov na územie Ukrajiny sťažuje humanitárnu pomoc tamojším obyvateľom, upozornili v stredu humanitárne organizácie Caritas a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR správu prevzala z agentúry APA.

Tisícky ľudí sú na Ukrajine odrezaní od dodávok vody a energií, školy sú zatvorené a verejná doprava ochromená, uviedla vo vyhlásení Caritas. Ruské raketové útoky donútili aj Červený kríž, aby na dva dni obmedzil svoje programy pomoci na Ukrajine, spresnil vedúci delegácie MVČK na Ukrajine Jürgen Högl pre rakúsku rozhlasovú stanicu Ö1.

Poškodenie elektrickej siete na Ukrajine môže viesť k „ťažkej zime“, dodal Högl. „Dochádza k citeľnému nedostatku elektriny. Aj tu v Kyjeve máme od včera (utorka) dočasné výpadky prúdu,“ dodal.

„Teraz je najdôležitejšie zabezpečiť, aby mali humanitárni pracovníci bezpečný prístup k ľuďom v postihnutých oblastiach a mohli aj naďalej poskytovať naliehavú pomoc potrebnú pre záchranu života. Dodávky humanitárnej pomoci sa naďalej musia dostávať k ľuďom,“ uviedol generálny tajomník Caritas pre medzinárodné programy Andreas Knapp.

13:20 Rusi zasiahli trhovisko v Avdijivke, zahynulo najmenej sedem ľudí

Najmenej sedem osôb zahynulo a ďalších osem bolo zranených pri stredajšom ruskom delostreleckom zásahu na trhovisko v strategicky položenom mestečku Avdijivka, nachádzajúcom sa iba niekoľko kilometrov od Donecka na východe Ukrajiny. Informuje o to TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

„Rusi zasiahli centrálne trhovisko, kde sa v tom čase nachádzalo veľa ľudí,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Podľa neho v takomto ostreľovaní „nie je žiadna vojenská logika – iba neskrotná túžba zabiť čo najviac našich ľudí a zastrašiť ostatných“.

Všetkých obyvateľov oblasti vyzval, aby sa z nej evakuovali. „Po víťazstve sa všetci vrátime domov, avšak teraz je najdôležitejšie prežiť,“ vyzval obyvateľov.

Donecká oblasť je jednou zo štyroch Ruskom čiastočne okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, ktoré po septembrových referendách o pripojení sa k Rusku – odsúdených Západom ako fingovaných – Moskva vyhlásila za anektované.

13:00 Tvrdenia FSB o výbuchu na moste ponad Kerčský prieliv označili Ukrajinci za nezmysel

Ukrajina označila ruské tvrdenia o výsledkoch vyšetrovania sobotňajšieho výbuchu na moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym, a zadržaní podozrivých za „nezmysel“. Vyjadril sa tak hovorca hlavného riaditeľstva spravodajskej služby ukrajinského rezortu obrany Andrij Jusov s tým, že obvinenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, podľa ktorých útok zorganizovala ukrajinská rozviedka, nepovažuje za hodné komentára. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Celá aktivita FSB a vyšetrovacieho výboru je nezmysel. Sú to falošné štruktúry, ktoré slúžia Putinovmu režimu, takže sa v žiadnom prípade nebudeme vyjadrovať k ich ďalším vyhláseniam,“ uviedol Jusov a dodal, že ho prekvapuje, že na moste ešte nenašli žiadnu vizitku.

FSB dnes informovala o výsledkoch svojho vyšetrovania výbuchu na moste a tvrdí, že zadržala osem spolupáchateľov, pričom za organizátora označila ukrajinskú vojenskú rozviedku a jej šéfa Kyryla Budanova.

10:15 Ukrajina opätovne dobyla v Chersonskej oblasti ďalších päť obcí 

Kyjev pokračuje v protiofenzíve proti ruským jednotkám napriek masívnemu bombardovaniu zo strany Moskvy, ktoré v uplynulých dňoch zasiahlo viaceré mestá na Ukrajine. „Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili päť ďalších obcí v okrese Beryslav (v Chersonskej oblasti): Novovasylivka, Novohryhorivka, Nova Kamyanka, Tryfonivka, Červone,“ spresnil úrad ukrajinského prezidenta v dennom hlásení.

„Nepriateľ pokračuje v ostreľovaní pozícií našich oddielov, aby odrazil protiofenzívu pozdĺž celej kontaktnej línie,“ dodal.

8:10 Ruské útoky zasiahli zhruba tretinu energetickej infraštruktúry 

Ruské rakety tento týždeň zasiahli asi 30 % ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Ten povedal, že to bolo „prvýkrát od začiatku vojny“, čo sa Rusko „dramaticky zameralo“ na energetickú infraštruktúru. Povedal, že jedným z dôvodov je to, že ukrajinský export elektriny do Európy „pomáha európskym krajinám ušetriť na ruskom plyne a uhlí“ a dodal, že Ukrajina sa snaží „rýchlo obnoviť pripojenie z iných zdrojov“.

V pondelok ukrajinská vláda vyzvala ľudí v celej krajine, aby „obmedzili“ spotrebu energie. Na otázku, či Ukrajina dostane dodatočnú energiu z Európy, Haluščenko odpovedal, že je to „jedna z možností na stole“.

Minister uviedol, že ukrajinský energetický systém „je stále stabilný“, ale vyzval partnerov, aby poskytli systémy protivzdušnej obrany, ktoré by Ukrajine mohli pomôcť chrániť jej infraštruktúru.

Informácie z predchádzajúceho dňa (11.10.2022):

20:04 V mestách Svjatohirsk a Lyman našli úrady ďalšie hromadné pohrebiská

Ukrajinská generálna prokuratúra v utorok oznámila, že v mestách Svjatohirsk a Lyman vo východoukrajinskej Doneckej oblasti objavila pozostatky desiatok civilistov zabitých počas ruskej invázie. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

V oslobodených mestách Svjatohirsk a Lyman našli policajti hromadné pohrebiská civilistov, uviedla generálna prokuratúra vo vyhlásení. Dodala, že 34 ľudských tiel bolo doposiaľ exhumovaných v Svjatohirsku a ďalších 44 v Lymane.

Ukrajinská generálna prokuratúra spresnila, že na pohrebisku v Lymane našli úrady zhruba 110 hrobov. Najmladšia nájdená osoba mala len jeden rok a bola pochovaná vedľa celej svojej rodiny. Mesto Lyman v Doneckej oblasti dobyli v máji po ťažkých bojoch proruské sily. Počas nedávnej protiofenzívy začiatkom októbra ukrajinskí vojaci ruské jednotky z mesta vyhnali.

19:17 Pri výmene zajatcov bolo oslobodených 32 ukrajinských vojakov

Kancelária ukrajinského prezidenta oznámila v utorok, že pri poslednej výmene vojnových zajatcov s Ruskom bolo oslobodených 32 ukrajinských vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Dnes prebehla ďalšia výmena zajatcov. Podarilo sa nám oslobodiť 32 našich vojakov a získať späť telo izraelského občana Dmytra Fialku,“ napísal na Telegrame vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Zosnulý Fialka podľa Jermaka prežil posledné roky na Ukrajine, kde trénoval detský futbalový klub a na front išiel dobrovoľne.

Medzi prepustenými zajatcami sú podľa Jermaka dôstojníci, poddôstojníci a vojaci, ktorí boli na miestach ťažkých bojov. „Mnohí z týchto ľudí boli považovaní za nezvestných,“ cituje Jermaka agentúra Reuters. Oslobodení muži budú prehliadnutí lekárom a následne sa budú môcť zvítať s príbuznými. „Budeme sa biť za každého Ukrajinca, pretože naši ľudia sú našim najcennejším pokladom,“ napísal Jermak.      

18:00 V ruskej Belgorodskej oblasti hlásia po ostreľovaní výpadky elektriny

Viac ako 2000 ľudí v ruskej Belgorodskej oblasti ostalo bez elektriny po ukrajinskom ostreľovaní elektrickej rozvodne v meste Šebekino, ktoré sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou. V utorok to oznámil gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Gladkov v príspevku na sociálnej sieti napísal, že záchranné zložky pracujú na obnovení dodávok elektriny. Dodal, že po ostreľovaní neboli hlásené zranenia. V pondelok boli ukrajinské mestá vystavené mohutnému raketovému útoku, pri ktorom zahynulo najmenej 19 ľudí a ďalších 100 utrpelo zranenia.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ide o odplatu za teroristické činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Silnú explóziu v Belgorodskej oblasti hlásili očití svedkovia v pondelok. Miestne úrady však tvrdia, že to boli vopred naplánované výbuchy na vojenskom cvičisku.

17:12 Putin sa v Kazachstane stretne s tureckým prezidentom

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa tento týždeň stretnú v Kazachstane. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že politici sa stretnú vo štvrtok a v ich agende budú situácia na Ukrajine a bilaterálne otázky. Schôdzka sa uskutoční po Putinových rokovaniach s lídrami niekoľkých bývalých sovietskych štátov v Astane.

Turecko v marci usporiadalo rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré nepriniesli žiadny výsledok, a spolu s OSN sponzorovalo júlovú dohodu, ktorá umožnila obnovenie vývozu obilia z Ukrajiny. Erdogan nedávno ponúkol pomoc pri organizovaní ďalších mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

16:24 Ruské útoky vážne poškodili energetické zariadenia v Dnepropetrovskej oblasti

„Rusi vypálili rakety na energetickú infraštruktúry v Pavlohradskom a Kamianskom okrese. Prišlo k vážnej deštrukcii. Mnohé obce stále nemajú elektrickú energiu,“ uviedol Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinské armádne Operačné veliteľstvo Juh uviedlo, že ruská armáda vypálila rakety na juhoukrajinskú Mykolajivskú a Odeskú oblasť, kde tiež poškodila energetickú infraštruktúru.

„Počas rozsiahleho útoku, ku ktorému došlo v prvej polovici dňa, vypálil nepriateľ 16 rakiet s plochou dráhou letu... na juh Ukrajiny. Na miesta s kritickou infraštruktúrou vyslal tiež dva kamikadze drony,“ uviedla ukrajinská armáda. Dodala, že pri útoku na Vinnyckú oblasť na juhozápade Ukrajiny boli poškodené dva objekty energetickej infraštruktúry a zranenia utrpeli dvaja tamojší pracovníci.

14:50 Nie je pravdepodobné, že by Rusko na Ukrajinu zaútočilo z Bieloruska

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) označil v utorok za nepravdepodobné, že by Rusko zaútočilo na Ukrajinu zo severu, teda z Bieloruska, a to ani napriek informáciám, že Moskva a Minsk sa rozhodli vytvoriť v Bielorusku spoločnú bojovú operačnú skupinu.

ISW podľa spravodajskej stanice Sky News uviedol, že namiesto útoku z Bieloruska sa Kremeľ môže pokúsiť využiť týchto ďalších ruských vojakov v Bielorusku na to, aby ukrajinské sily zadržal v Kyjeve a jeho okolí a zabránil ich premiestňovaniu na iné miesta, kde by sa mohli zapojiť do protiofenzívy.

Zmienený americký inštitút ďalej tiež uviedol, že hoci bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok oznámil nasadenie regionálnej skupiny Ruskej federácie a Bieloruskej republiky na západné hranice svojej krajiny, špecifiká tejto skupiny nespresnil.

„Lukašenko uviedol, že do Bieloruska bude nasadených vyše 1000 príslušníkov ruských síl a že rusko-bieloruská skupina sa začala formovať už 8. októbra,“ uvádza vo svojej správe ISW. Podľa inštitútu bude táto skupina v prípade vyslaných ruských vojakov pozostávať "pravdepodobne s brancov alebo so zmobilizovaných mužov so slabou pripravenosťou (na boj), ktorí pravdepodobne nebudú pre Ukrajinu predstavovať významnú konvenčnú vojenskú hrozbu".

13:55 Cichanovská vyzýva ruských vojakov, aby opustili územie Bieloruska

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala príslušníkov ruskej armády, aby bezpodmienečne opustili územie Bieloruska. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach Cichanovská tiež zdôraznila, že Bielorusko sa musí oficiálne vzdať svojej účasti na vojne, ktorú rozpútal Kremeľ. TASR správu prevzala v utorok z britského denníka The Guardian.

Opozičná líderka narážala zrejme aj na vyhlásenie autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka z pondelka, keď uviedol, že "v súvislosti so zhoršením situácie na západných hraniciach" zväzového štátu začínajú Minsk a Moskva vytvárať spoločné regionálne zoskupenie vojsk.

Počas vojny, ktorú na území Ukrajiny koncom februára rozpútalo Rusko, Kyjev už viackrát deklaroval, že niektoré útoky na ukrajinské územie boli podniknuté z územia Bieloruska. „Každý ruský vojak musí bezpodmienečne opustiť Bielorusko. Všetci, ktorí sa podieľali na útoku ruskej armády z Bieloruska, sa za to musia zodpovedať,“ uvádza sa v statuse Cichanovskej, z ktorého citoval britský denník The Guardian.

Cichanovská vo svojom vyhlásení súčasne tlmočnila názor bieloruskej opozície, že "demokratické Bielorusko a Ukrajina by mali vytvoriť spojenectvo proti ruskej agresii". Vyjadrila aj presvedčenie, že „Rusko bude porazené a Ukrajina obnoví svoju územnú celistvosť.“

12:35 Rusku na Ukrajine dochádza munícia

„Vieme – a vedia to aj ruskí vojnoví velitelia – že im dochádza vybavenie a munícia,“ uviedol riaditeľ britskej tajnej služby GCHQ Jeremy Fleming. Vyplýva to zo zverejneného prepisu Flemingovho vyjadrenia, z ktorého citovala stanica BBC. 

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho robí nesprávne úsudky a dopúšťa sa strategických chýb. Podľa Fleminga je navyše už aj ruskému ľudu jasné, aké dôsledky má "vojna, ktorú si sám Putin vybral", pre nich samotných vo vlastnej krajine. Patria k nim napríklad obmedzené možnosti vycestovať a len nepatrný prístup k moderným technológiám v dôsledku sankcií zo strany Západu.

Vymenovanie nového veliteľa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ruského generála Sergeja Surovikina, je podľa britskej tajnej služby zrejme pokusom zlepšiť zrealizovanie ruských útokov na Ukrajine.

„Domnievame sa, že Rusku sa míňa munícia a celkom určite sa mu míňajú priatelia... V dôsledku vyhlásenia mobilizácie sme videli, že sa mu míňajú vojaci. Takže sa domnievam, že odpoveď je jasná. Rusko a ruskí velitelia sú znepokojení stavom svojej vojenskej mašinérie,“ citovala Fleminga stanica BBC.

12:10 Nový útok zasiahol „kritickú infraštruktúru“ v Ľvove

Najnovší ruský útok zasiahol v utorok kritickú infraštruktúru v západoukrajinskom meste Ľvov, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj. Ľvovská oblasť na Ukrajine hraničí s Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach. Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, cituje ho The Guardian.

Ľvovská oblasť hraničí s Poľskom a je jednou z najvzdialenejších od Ruska aj od štyroch oblastí Ukrajiny, ktoré Moskva čiastočne okupuje a nedávno vyhlásila ich anexiu

11:06 Ruský opozičný politik Kara-Murza zostáva vo väzbe do 12. decembra

Súd v Moskve v pondelok rozhodol, že ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza zostane vo väzbe do 12. decembra. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Kara-Murza, ktorý je v Rusku vyhlásený za tzv. zahraničného agenta a obvinený okrem iného aj z vlastizrady, sa v pondelok stal laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2022.

BBC s odvolaním sa na ruské štátne médiá minulý týždeň informovala, že podľa vyšetrovateľov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Kara-Murza už dlhší čas spolupracoval s jednou z krajín NATO, čím oslaboval bezpečnosť Ruska. Za túto spoluprácu údajne dostával  30 000 dolárov mesačne. Kara-Murza je od apríla vo vyšetrovacej väzbe. Bol do nej vzatý pre podozrenie zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde, ktorého sa podľa vyšetrovateľov dopustil vo svojich prejavoch v zahraničí.

Väznený aktivista bol niekoľko rokov koordinátorom hnutia Otvorené Rusko. Bol dlhoročným spolupracovníkom ruského opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý bol v roku 2015 zavraždený neďaleko hradieb moskovského Kremľa. Kara-Murza zohral kľúčovú rolu pri prijímaní tzv. Magnitského zákonov, ktoré uvaľujú sankcie na ruských činiteľov nesúcich zodpovednosť za porušovanie ľudských práv.

Vladimir Kara-Murza bol v rokoch 2015 a 2017 hospitalizovaný s príznakmi otravy. Investigatívny web Bellingcat v súvislosti s tým napísal, že pred prvou hospitalizáciou Kara-Murzu sledovali príslušníci FSB. Kara-Murza sa snažil dosiahnuť, aby sa v kauze začalo trestné konanie pre podozrenie z otravy. Úrady však jeho žiadosti zamietli.

10:19 Minsk údajne začal dodávať Rusom svoje zbrane vrátane tankov

Bielorusko začalo vyskladňovať svoje zásoby zbraní a posielať ich do Ruska. Referuje o tom investigatívne konto Belarusian Hajun project na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Spomenutý zdroj informuje, že na železničnej stanici v bieloruskom meste Orša svedkovia videli najmenej 12 tankov, ktoré následne smerovali do Ruska. Lukašenkov režim údajne začal týmto smerom presúvať i ďalšie ťažké obrnené vozidlá.

Ešte 1. októbra prišlo z ruskej Belgorodskej oblasti do bieloruského mesta Urečje dovedna 72 plošinových vagónov. V nedeľu na časti z nich odišla prvá skupina 20 tankov. Tie smerovali do ruského Rostova nad Donom a odhaduje sa, že 19. októbra budú v ukrajinskej Doneckej oblasti.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok vyhlásil, že sa s ruským vodcom Vladimirom Putinom dohodol na nasadení spoločného zoskupenia vojsk. Moskva neskôr tieto správy bagatelizovala, keď tvrdila, že jej armáda je natoľko schopná a plne zásobená, že na Ukrajine nebude potrebovať bieloruské jednotky a techniku.

9:12 Počet obetí ruských útokov z pondelka stúpol na 19

Pondelkové útoky ruských síl na mestá po celej Ukrajine si vyžiadali podľa predbežných informácií 19 obetí na životoch a 105 zranených. Novú bilanciu obetí oznámila v utorok na sociálnej sieti Facebook Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), informuje agentúra AFP.

V ukrajinskej metropole Kyjev sa v utorok ráno opäť rozozvučali sirény upozorňujúce na možné vzdušné útoky. DSNS vydala varovanie, že počas dňa hrozí vysoké riziko raketových útokov na území Ukrajiny. „Pre vašu vlastnú bezpečnosť zostaňte prosím v krytoch, neignorujte signály sirén,“" uviedla.

Pondelkové útoky spôsobili, že mnohé z ostreľovaných miest a obcí sa ocitli bez dodávok elektriny, vody a telekomunikačného spojenia. Podľa denníka The Guardian je bez elektriny stále 1300 obcí. Stanica CNN píše, že útoky zasiahli civilnú infraštruktúru v 12 regiónoch a v Kyjeve, kde vypuklo vyše 30 požiarov. Všetky sa hasičom podarilo uhasiť. Na záchranárskych operáciách sa podieľalo viac ako 1000 ľudí.

8:11 Po raketových útokoch pod zemou uviazlo 900 baníkov; väčšinu sa podarilo vyslobodiť

Najmenej 98 baníkov v meste Kryvyj Rih je po ruských pondelkových útokoch na Ukrajinu stále uviaznutých pod zemou. V utorok o tom informoval náčelník miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul, píše denník The Guardian.

Rozsiahle výpadky prúdu spôsobili, že v štyroch baniach v Kryvom Rihu – rodisku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského – uviazlo pod zemou takmer 900 baníkov. V noci na utorok prebiehali záchranné operácie a väčšinu z nich sa podarilo vyslobodiť.

Počas viacerých útokov, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a k zraneniam. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 75 rakiet a použili aj iránske samovražedné drony Šáhid.

7:42 Nad Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény; Rusi opäť zaútočili na Záporožie

Masívne raketové útoky, ktoré ruská armáda podnikla v pondelok ráno prakticky na celom území Ukrajiny, si vyžiadali 14 mŕtvych a takmer 100 zranených. Informovala o tom britská stanica BBC.

Dodala, že - podobne ako v pondelok - aj v utorok nad ránom došlo k útokom na mesto Záporožie. Podľa gubernátora Záporožskej oblasti Olexandra Starucha sa ruské útoky zamerali na objekty infraštruktúry. Informácie o obetiach a škodách zatiaľ nezverejnil. Podľa mestskej rady rakety zasiahli a poškodili školu, nemocnicu a bytové domy.

Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) sa terčom útoku v noci na utorok stala aj Vinnycká oblasť na juhozápade Ukrajiny. Ruská armáda tam dronmi zaútočila na Ladyžynskú tepelnú elektráreň. Pondelkové útoky spôsobili, že mnohé z ostreľovaných miest a obcí sa ocitli bez dodávok elektriny, vody a telekomunikačného spojenia. Podľa denníka The Guardian je bez elektriny stále 1300 obcí.

Informácie z predchádzajúceho dňa (10.10.2022)

20:00 Ruský raketový útok zasiahol v Kyjeve 71 budov, žiadna z nich nebola vojenský objekt

V ukrajinskej metropole Kyjiv bolo počas pondelňajších raketových útokov poškodených 71 budov vrátane 45 obytných objektov. Ako referuje web Kyiv Independent, povedal to starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

Podľa neho mohutný ruský útok poškodil i päť budov kritickej infraštruktúry, šesť vzdelávacích inštitúcií vrátane troch škôl a škôlok, šesť kultúrnych inštitúcií, päť zdravotníckych zariadení, dve budovy sociálnych zariadení a dve administratívne budovy.

Rusko v pondelok spustilo svoj najväčší raketový útok na Ukrajinu za ostatné mesiace, ktorého cieľom bola civilná infraštruktúra po celej Ukrajine. Ruský vodca Vladimir Putin sa netajil tým, že to bola pomsta za sobotňajšiu explóziu na moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym.

19:15 Bieloruský minister obrany povedal, že vojna s Ukrajinou nebude, ak Bielorusko nebude „vyprovokované“

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin varoval Ukrajinu, aby nepodnikala „nesprávne kroky“ a „neprovokovala“, ak sa s Bieloruskom nechce dostať do vojny. Bieloruské ministerstvo obrany o tom informovalo na Telegrame.

„Poznamenávame, že naši susedia (Ukrajinci) sú dnes znepokojení tým, že zo strany ozbrojených síl Bieloruskej republiky môže dochádzať k agresívnym akciám. Súvisí to s informáciami o údajnej príprave útoku voči nám,“ povedal Chrenin vo vyhlásení. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila aj z územia Bieloruska, sa však neobjavili žiadne náznaky, že by sa ukrajinské sily chystali naň zaútočiť.

Niekoľko hodín predtým bieloruský prezident Alexander Lukašenko oznámil, že ruská armáda sa čoskoro vráti do Bieloruska. Nekonkretizoval počet ruských vojakov, no ukrajinská rozviedka nedávno uviedla, že v Bielorusku sa pripravujú ubytovacie kapacity pre 20-tisíc Rusov.

Lukašenko taktiež v pondelok informoval, že sa s ruským vodcom Vladimirom Putinom dohodol na nasadení spoločného „regionálneho zoskupenia vojakov“. Podľa ukrajinskej rozviedky Putin čoraz viac nabáda Lukašenka, aby sa otvorene zapojil do vojny proti Ukrajine.

18:45 Putin sa má v utorok stretnúť so šéfom MAAE Grossim

Ruský prezident Vladimir Putin sa má v utorok v Petrohrade stretnúť so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AFP a Reuters.

MAAE sa už celé mesiace usiluje dosiahnuť dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o vyhlásení demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorá je terčom ostreľovania, pripomína Reuters.

Grossi vyjadril presvedčenie, že takáto zóna zníži riziko nehody na tejto elektrárni, ktorá v poslednom období v dôsledku ostreľovania zaznamenala opakované výpadky potrebného prísunu elektrickej energie.

ZAES je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Závod od marca okupujú ruské sily, stále tam však pracuje ukrajinský personál. Elektráreň sa nachádza v blízkosti frontovej línie a opakovane sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. To vyvolalo obavy z možnej jadrovej katastrofy.

AP Photo/Hanna Arhirova

18:30 Rusko rozsiahle raketové útoky plánovalo od začiatku októbra, oznámila Ukrajina

Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že Rusko už od začiatku októbra plánovalo rozsiahle raketové útoky, ktoré v pondelok podniklo na viaceré ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian.

Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej tajnej služby "od Kremľa pokyny na prípravu rozsiahlych raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine už 2. a 3. októbra".

"Vojenské jednotky strategického letectva a letectva s dlhým dosahom dostali príkazy, aby sa pripravili plniť úlohu masívnych raketových útokov. Za ich ciele boli určené objekty kritickej civilnej infraštruktúry a centrálne oblasti ukrajinských husto obývaných miest," uviedla vo vyhlásení spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany.

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruské sily vypálili na jej územie najmenej 83 rakiet. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 43 z nich, uviedli podľa stanice BBC ukrajinské vzdušné sily. Podľa oznámenia ukrajinskej polície na platforme Telegram si masívne raketové údery ruskej armády vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a asi 60 zranených.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

16:30 Až 90 % Ľviva je bez elektriny, nejazdia električky a trolejbusy

 Počas pondelňajších ruských raketových útokov bolo zasiahnuté i západoukrajinské mesto Ľviv. Ako informovala tamojšia mestská rada, v dôsledku útokov je bez elektriny asi 90 % mesta, v ktorom žije viac ako 700-tisíc obyvateľov. V meste nejazdia električky a trolejbusy. Namiesto toho posilnili autobusovú dopravu.

„Viac ako 80 % semaforov nefunguje. Na veľkých križovatkách je regulovaná doprava,“ uvádza sa v správe. Okrem toho v meste chýba teplá voda, studenú dodávajú cez záložný zdroj. „Problémy sú aj s mobilnou komunikáciou. Sme v kontakte s mobilnými operátormi,“ dodal magistrát Ľviva, ktorý sa nachádza asi 200 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu so Slovenskom.

Tri strely s plochou dráhou letu, ktoré v pondelok ráno vypálili z ruských lodí v Čiernom mori na Ukrajinu, preleteli i cez moldavský vzdušný priestor. Pravdepodobne práve tieto strely smerovali na Ľviv.

Podľa moldavského ministerstva obrany trojica striel preletela ponad severnú časť krajiny a „predstavovala nebezpečenstvo pre infraštruktúru (Moldavska) a najmä civilné lietadlo, ktoré v tom čase letelo vo vzdušnom priestore krajiny“.

14:05 Za tieto útoky sa budú zodpovedať generácie Rusov, poznamenal šéf Zelenského kancelárie

Popredný predstaviteľ ukrajinskej armády povedal, že „generácie Rusov sa budú zodpovedať“ za pondelňajšie raketové útoky ruských síl, ktoré otriasli viacerými ukrajinskými mestami. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Rusi sú hanební 'lúzri'. Chceli ste nás vystrašiť?“ uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. „Na každý útok bude tvrdá odpoveď. Ponesiete zodpovednosť za každú smrť a utrpenie. A nielen vy. Zaplatia za to celé generácie Rusov,“ dodal na Telegrame.

Jermak zdôraznil, že ukrajinská armáda bude naďalej ničiť každého, kto príde na Ukrajinu so zbraňami. „Tieto útoky nás ešte viac rozhnevajú a len urýchlia náš postup vpred. Nebojíme sa. Sme ešte rozhnevanejší a precíznejší,“ poznamenal.

CNN uvádza, že pondelňajšie útoky sú, zdá sa, najsilnejšie raketové a delostrelecké ataky zaznamenané na ukrajinskom území od vypuknutia vojny. Ruské sily sa zameriavajú na elektrárne, mosty, civilnú infraštruktúru a ďalšie miesta.

14:00 Medvedev varuje, že dnešné útoky na Ukrajinu sú len „prvou epizódou

Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev avizuje ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP to bývalý ruský prezident uviedol v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram.

„Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie,“ napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu.

Vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať „trvalú, priamu a jasnú hrozbu“. Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo staviť ako svoj budúci cieľ „úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny“.

SITA/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

13:30 Útoky na ukrajinské mestá sú odvetou za výbuch na Kerčskom moste, vyhlásil Putin

Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ak budú (ukrajinské) útoky voči Rusku pokračovať, odozva bude tvrdá,“ hrozil Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. „Reakcia bude rovnakého rozsahu ako sú hrozby voči Rusku,“ dodal. 

„V prípade pokusov o spáchanie teroristických činov na našom území, bude reakcia Ruska tvrdá,“ uviedol. Kyjev tiež obvinil z pokusu o bombový útok na plynovod TurkStream, píše na svojom webe stanica Sky News.

Šéf Kremľa uviedol, že pondelkové útoky na Ukrajinu boli koordinované a ich cieľom boli „energetické, vojenské a komunikačné zariadenia“. Masívny útok raketami dlhého doletu na ukrajinské ciele podľa neho odporučilo ruské ministerstvo obrany.  Podľa ukrajinskej armády Rusi do útokov nasadili aj samovražedné drony iránskej výroby, ktoré prileteli z územia Bieloruska, píše AFP. 

Ranné útoky zasiahli Kyjev a mnohé ďalšie mestá po celej Ukrajine. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 83 rakiet, z ktorých 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli podľa BBC ukrajinské vzdušné sily. Konečná bilancia obetí ruských útokov zatiaľ nie je známa. Doterajšie správy hovoria o minimálne piatich mŕtvych a vyše 20 zranených. 

12:30 Ruské vzdušné útoky zasiahli 11 dôležitých infraštruktúrnych zariadení

Rozsiahle pondelkové bombardovanie Ukrajiny podľa premiéra krajiny doteraz zasiahlo 11 dôležitých infraštruktúrnych zariadení v ôsmich regiónoch. „Do 11:00 bolo poškodených jedenásť dôležitých infraštruktúrnych zariadení,“ povedal predseda vlády Denys Šmyhaľ. „Niektoré oblasti sú teraz odrezané. Je nutné byť pripravený na dočasné prerušenie osvetlenia, dodávok vody a telekomunikácií,“ uviedol premiér. „Hlavným cieľom týchto vojnových zločincov je zasiať paniku, vystrašiť a ponechať Ukrajincov bez svetla a kúrenia,“ dodal. Informuje o tom portál news.sky.com.

10:45 Rusi vystrelili najmenej 75 rakiet, ničia energetickú infraštruktúru

Najmenej 75 rakiet vypálili v pondelok ráno na Ukrajinu ruské sily, ktoré zasiahli metropolu Kyjev aj mnohé ďalšie mestá na západe a juhu krajiny. V príspevku na sociálnych sieťach to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že 41 z ruských rakiet bolo zostrelených protivzdušnou obranou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruské útoky zameriavajú na energetické zariadenia a na obyvateľstvo a ich cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody. Pri ranných útokoch na ukrajinské mestá boli podľa neho použité okrem rakiet aj iránske samovražedné drony Šáhid. 

 Kyjevská polícia zatiaľ potvrdila päť mŕtvych a 12 zranených. "Nepriateľ spustil masívne útoky na Kyjev. Väčšina útokov zasiahla centrum hlavného mesta. V tomto okamihu je hlásených 12 zranených. Päť ľudí zomrelo," uviedla polícia vo vyhlásení na Facebooku. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov predtým uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených. Poradca ukrajinského rezortu vnútra Anton Heraščenko v tvíte zverejnil fotografiu zničeného detského ihriska v Kyjeve.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter v súvislosti s pondelkovými útokmi označil šéfa Kremľa Putina za "teroristu". 

"Putinovou jedinou taktikou je teror voči mierumilovným ukrajinským mestám, avšak Ukrajinu nezlomí," vyhlásil Kuleba. Dodal, že aktuálne útoky sú odpoveďou pre všetkých, čo by chceli s Putinom hovoriť o mieri. 

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zdôraznil, že "rakety teroristov nikdy nezničia našu odvahu, a to ani vtedy, ak zasiahnu srdce nášho hlavného mesta". Dodal, že rovnako najnovšie útoky Moskvy "neotrasú ani odhodlaním našich spojencov". "Jediná vec, ktorú nenávratne zničia, je budúcnosť Ruska," z ktorého sa stáva "celosvetovo opovrhovaný nebezpečný teroristický štát," uviedol Reznikov. 

Predstavitelia Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny hlásia po útokoch rozsiahle výpadky prúdu a v niektorých častiach aj problémy s dodávkami vody. 

K útokom došlo aj v Dnepropetrovskej, Ľvovskej, Mykolajivskej, Ternopiľskej, Záporožskej, Vinnickej, Ivanofrankivskej, Charkovskej, Žytomyrskej, Chmelnickej či Kirovohradskej oblasti. 

10:00 Z mnohých ukrajinských miest hlásia výbuchy, Rusi opäť útočia raketami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že počas viacerých útokov, ktoré ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a zraneniam. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj v reakcii na útoky platforme Telegram uviedol: "(Ruské sily) sa snažia nás zničiť a vymazať nás zo zemského povrchu. (Chcú) zničiť našich ľudí v Záporožskej (oblasti), ktorí spia vo svojich domovoch. Zabiť ľudí, ktorí idú do práce v (mestách) Dnipro a Kyjev." Ako priblížil, "bohužiaľ, sú tu mŕtvi a ranení". Apeloval preto na spoluobčanov, aby nevychádzali na ulice.  Volodymyr Zelenskyj zverejnil aj video, na ktorom je vidieť následky útoku na Kyjev - zničené autá, budovy s vybitými oknami a požiare na uliciach.

"Ukrajina je (momentálne) vystavená raketovým útokom. Máme informácie o útokoch v mnohých mestách našej krajiny," napísal na sociálnych sieťach poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Obyvateľov vyzval, aby "zostali v úkrytoch". 

Reportéri AFP hlásili v Kyjeve najmenej päť výbuchov. Naposledy zasiahli ruské raketové útoky ukrajinskú metropolu koncom júna. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených.

 Gubernátor západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj na Telegrame uviedol, že región zasiahli "útoky na zariadenia energetickej infraštruktúry". Starosta Ľvova Andrij Sadovyj oznámil, že miestne školy zostanú počas pondelka zatvorené. Dodal, že v dôsledku útokov dochádza v meste k občasným výpadkom mobilných komunikačných sietí.

Ukrajinský parlament predtým prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovaniu sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

Poškodená výšková budova v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 10. októbra 2022.SITA/AP Photo/Efrem LukatskyPoškodená výšková budova v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 10. októbra 2022.

9:20 Raketový útok na Kyjev si vyžiadal obete a ranených

V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí. Podľa webovej stránky rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informovala ukrajinská záchranná služba.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených. Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany. Ukrajinský parlament prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovanie sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

SITA/AP Photo/Adam Schreck

8:00 Kyjevom otriasla ráno séria výbuchov

Podľa správ miestnych médií a regionálnych predstaviteľov otriasla ukrajinským hlavným mestom Kyjev séria výbuchov.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vydal prostredníctvom svojho oficiálneho telegramového účtu tesne po 8.30 h miestneho času vyhlásenie, v ktorom uviedol: „Niekoľko výbuchov v okrese Ševčenkiv - v centre hlavného mesta.

Kličko povedal, že ďalšie podrobnosti budú nasledovať. Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už vyše hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov. Obete na životoch ani zranenia bezprostredne hlásené neboli.

Ruské sily v súčasnosti útočia hlavne na oblasti severne od Krymského polostrova vrátane Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú ostreľovali aj v noci na pondelok.

7:40 Putin z výbuchu na Kerčskom moste obvinil ukrajinské tajné služby

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Putin počas stretnutia so šéfom vyšetrovacieho výboru za „tvorcov, páchateľov i sponzorov“ tejto explózie označil ukrajinské tajné služby, píše AFP s odvolaním sa na videozáznam, ktorý sprostredkoval Kremeľ.

„Niet pochýb, že je to teroristický čin namierený na zničenie kritickej ruskej civilnej infraštruktúry,“ povedal Putin. Ukrajina sa zatiaľ k zodpovednosti za výbuch neprihlásila, pripomína AFP. Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin povedal, že tento teroristický útok pomohli pripraviť ruskí občania a zahraničné krajiny. Povedal to na stretnutí s Putinom, z ktorého ruské štátne médiá sprostredkovali krátke videozáznamy, píše DPA.

Kremeľ oznámil, že Putin na pondelok v reakcii na útok na most zvolal zasadnutie Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Explózia bomby uloženej vo vozidle v sobotu ráno spôsobila rozsiahly požiar na Kerčskom moste. O život prišli tri osoby. Tento most sa doposiaľ využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny. 

Správy z predchádzajúceho dňa 9.10.2022: 

20:05 Ničenie ukrajinskej kultúry je vojnovým zločinom

Ruskú inváziu na Ukrajine sprevádza ničenie a rabovanie historických pamiatok a pokladov vo veľkom rozsahu, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Správu priniesla v nedeľu agentúra Associated Press (AP).

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko v rozhovore pre AP povedal, že ruskí vojaci odniesli artefakty z takmer 40 ukrajinských múzeí. Rabovanie a ničenie kultúrnych pamiatok podľa neho spôsobilo škody odhadované na stovky miliónov eur, no škody nie sú len finančné. „Postoj Rusov k ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu je vojnovým zločinom,“ vyhlásil Tkačenko.

Predstavitelia ukrajinského mesta Mariupol v exile uviedli, že ruské sily ukradli z tamojších múzeí viac ako 2000 predmetov. K najvzácnejším patrili starobylé náboženské ikony, unikátny ručne písaný zvitok Tóry, 200-ročná Biblia či vyše 200 medailí. V mariupolskom Múzeu miestnych dejín sa zamestnanci snažili spolu so stovkami artefaktov ukryť zlatý hunský diadém vykladaný drahokamami z piateho storočia. Ruskí vojaci ho však po týždňoch hľadania objavili v tajnom suteréne, uviedol pracovník múzea pre AP.

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) eviduje miesta zasiahnuté raketami, bombami a delostrelectvom počas vojny na Ukrajine. Dosiaľ overila poškodenie 199 kultúrnych objektov v 12 oblastiach. Je medzi nimi 84 chrámov, 37 budov historického významu, 37 budov určených na kultúrne aktivity, 18 pamätníkov, 13 múzeí a desať knižníc. Ukrajinské úrady uvádzajú 270 poškodených náboženských budov

18:36 Putin núti Lukašenka, aby sa otvorene zapojil do vojny, tvrdí ukrajinská rozviedka

Ruský vodca Vladimir Putin nabáda bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby sa otvorene zapojil do vojny proti Ukrajine. Na Telegrame o tom informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR).

„Vidíme opatrenia, ktoré prijíma Ruská federácia, aby prinútila vedenie Bieloruska vstúpiť do otvorenej vojny. Neustále sa konajú stretnutia medzi Putinom a Lukašenkom, kde sa diskutuje o tejto téme a Putin sa snaží presvedčiť Lukašenka, aby učinil toto rozhodnutie,“ povedal predstaviteľ ukrajinských spravodajských služieb Vadym Skibickyj.

Podľa neho sa momentálne nachádza v blízkosti ukrajinských hraníc šesť bieloruských práporov a bude závisieť od vývoja udalostí na fronte, ako dlho táto situácia potrvá. Minsk v sobotu odovzdal ukrajinskému veľvyslancovi v Bielorusku diplomatickú nótu, v ktorej bolo uvedené, že Ukrajine údajne plánuje zaútočiť na územie Bieloruska.

17:40 Putin bude mať v pondelok zasadnutie Rady bezpečnosti, oznámil Kremeľ

Ruský prezident Vladimir Putin bude v pondelok viesť zasadnutie Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Stretnutie sa bude konať dva dni po obrovskom výbuchu na Kerčskom moste, ktorý spája ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. Kremeľ to v nedeľu oznámil ruským tlačovým agentúram. Správu priniesla aj agentúra AFP.

„Zajtra má prezident naplánované stretnutie so stálymi členmi Rady bezpečnosti (Ruskej federácie),“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Výbuch v sobotu ráno vážne poškodil cestný a železničný Kerčský most, spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným juhoukrajinským Krymom. Dosiaľ sa most využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny. Explózia zničila úseky cesty a poškodila aj železničné koľaje. Dva úseky cesty sa zrútili do mora a cestná doprava na moste je teraz možná len v jednom smere.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom na moste explodovala nálož. Po explózii začal horieť vlak s cisternami v železničnej časti mosta.

16:43 Na ruskej strane padlo už viac ako 62-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 62 500 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že počas soboty prišlo o život 440 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2486 tankov, 5133 bojových obrnených vozidiel, 3890 vozidiel a palivových nádrží, 1477 delostreleckých systémov, 348 odpaľovacích raketových systémov, 180 systémov protivzdušnej obrany, 235 vrtuľníkov, 266 lietadiel, 1086 dronov, 247 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 136 kusov špeciálnej techniky.

13:13 Zelenskyj označil ruský útok na mesto Záporožie za absolútne zlo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnej sieti Telegram potvrdil, že ruský nočný raketový útok na obytné budovy v juhoukrajinskom meste Záporožie si vyžiadal 12 mŕtvych a 49 ranených vrátane šiestich detí, ktoré museli byť hospitalizované. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. O svoje myšlienky sa po útoku na civilistov podelila aj prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, píše televízia Sky News.

SITA/AP Photo/Leo Correa

Prezident Zelenskyj označil útok za absolútne zlo a dodal, že teroristi budú postavení pred spravodlivosť. Na svojom účte na Telegrame zverejnil aj fotografie domov, ktoré boli do veľkej miery zničené. Hoci ruskí vojaci majú pod kontrolou väčšinu Záporožskej oblasti, rovnomenné mesto stále ovládajú Ukrajinci, aj napriek neustálym útokom ruských síl.

Ruskí vojaci odpálili v noci na nedeľu najmenej 12 rakiet na obytné budovy, uviedli zdroje z ukrajinskej armády. Moskva útok nepotvrdila. Ukrajinské úrady hlásili najprv vyšší počet mŕtvych po útoku, ale potom ho znížili.

12:21 Putin nariadil sprísnenie bezpečnosti na Krymskom moste

Ruský vodca Vladimir Putin v sobotu neskoro večer podpísal dekrét o sprísnení bezpečnosti v súvislosti s Krymským mostom a energetickou infraštruktúrou medzi okupovaným polostrovom a Ruskom, pričom touto úlohou poveril Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

Učinil tak po sobotňajšej explózii na spomenutom moste ponad Kerčský prieliv, ktorý spája pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym. Výbuch spôsobil čiastočné zrútenie mosta, pričom poškodil dôležitú zásobovaciu tepnu ruských vojsk.

K zodpovednosti za útok na most na Kryme sa nikto neprihlásil. Pre Rusko to však bola tvrdá rana, keďže most má pre Rusov symbolický charakter. Postavili ho po nezákonnej anexii polostrova v roku 2014 a útok naň by mohol viesť k eskalácii konfliktu. Niektorí ruskí zákonodarcovia vyzývajú Putina, aby vyhlásil „protiteroristickú operáciu“ a nie výraz „špeciálna vojenská operácia“, ktorý zľahčuje rozsah bojov pre bežných Rusov.

Niekoľko hodín po výbuchu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že veliteľ vzdušných síl, generál Sergej Surovikin, bude odteraz veliť všetkým ruským jednotkám na Ukrajine. Surovikin, ktorý bol toto leto poverený vedením jednotiek na juhu Ukrajiny, viedol ruské sily v Sýrii a bol obvinený z toho, že dohliadal na bombardovanie, ktoré zničilo veľkú časť Aleppa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na margo výbuchu na Krymskom moste poznamenal: „Dnes nebol zlý deň a na území nášho štátu bolo väčšinou slnečno. Bohužiaľ, na Kryme bolo zamračené. Aj keď bolo tiež teplo.“ Dodal, že Ukrajina chce budúcnosť „bez okupantov na celom území, najmä na Kryme“.

10:37 Potápači preskúmajú škody po výbuchu na Kerčskom moste

Ruskí potápači preskúmajú v nedeľu škody, ktoré vznikli v dôsledku mohutného výbuchu na moste spájajúcom Ruskom s Krymom, ktorý je symbolom anektovania tohto ukrajinského polostrova a kľúčovou trasou pre zásobovanie ruských vojakov pri invázii na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sobotňajšia explózia na cestnom a železničnom moste cez Kerčský prieliv vyvolala radostné reakcie ukrajinských predstaviteľov, k zodpovednosti sa však neprihlásili. Rusko zatiaľ nikomu vinu nepripísalo. Ruský vicepremiér Marat Chusnullin uviedol, že potápači začnú pracovať o 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Podrobnejší prieskum nad hladinou mora by mal byť podľa očakávaní ukončený do konca dňa, informovali ruské tlačové agentúry.

„Situácia je zvládnuteľná. Je nepríjemná, ale nie fatálna,“ povedal novinárom ruský gubernátor Krymu Sergej Axionov. Polostrov má podľa neho zásoby palív na mesiac a potravín na dva mesiace. Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že jeho vojenské jednotky na južnej Ukrajine môžu byť "plne zásobované" existujúcimi pozemnými a námornými trasami

8:22 Pri ostreľovaní Záporožia zahynulo najmenej 12 ľudí

Najmenej 12 ľudí zahynulo v noci na nedeľu pri ostreľovaní mesta Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Do nemocníc previezli 49 zranených vrátane šiestich detí, oznámil gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News.

Celkovo 12 ruských raketových útokov zničilo časť deväťposchodovej budovy a päť iných obytných domov. Mnohé ďalšie sú poškodené, uviedol Staruch. „Pod troskami môžu byť ďalší ľudia. Na mieste prebieha záchranná operácia. Osem ľudí už zachránili,“ doplnil gubernátor na sociálnej sieti.

Tajomník mestskej rady Anatolij Kurtjev predtým uviedol, že najmenej 17 ľudí zahynulo, keď rakety zasiahli bytový dom a ďalšie desiatky budov. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl neskôr písal o "desiatkach" zabitých alebo zranených. Reuters pripomína, že tieto správy nebolo možné nezávisle overiť.

Záporožie sa nachádza v Ukrajinou ovládanej časti Záporožskej oblasti, ktorej anexiu v rozpore s medzinárodným právom minulý týždeň oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

Informácie z predchádzajúceho dňa (8.10.2022):

19:06 Na moste cez Kerčský prieliv obnovili dopravu

Ruskí okupanti v sobotu večer obnovili železničnú dopravu na moste spájajúcom pevninské Rusko s ukrajinským polostrovom Krym. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie prevádzkovateľa osobnej železničnej dopravy.

Na moste v sobotu ráno nastal výbuch. Ruské úrady uviedli, že na moste vybuchla bomba nastražená v kamióne, čo spôsobilo požiar vagónov prevážajúcich palivo i zrútenie časti mosta pre automobilovú dopravu v smere z ruského Krasnodarského kraja do Kerču.

Ruská prepravná spoločnosť Grand Service Express informovala, že obnovila spojenie medzi mestami Simferopoľ a Sevastopoľ na Kryme a najväčšími ruskými metropolami Moskva a Petrohrad. Ako uviedol Ruskom dosadený predstaviteľ Krymu, obnovili i automobilovú dopravu na nepoškodenej časti cestného mosta.

18:41 Chystá sa v Moskve vzbura? Rozviedka oznámila početné zatknutia vojenského personálu

Uvádza sa, že do mesta vstúpili jednotky operačnej divízie Dzeržinskij – „elity“ ruskej gardy. Smerom do centra postupujú spolu s policajnými jednotkami. Všetky vojenské jednotky na okraji Moskvy uvedené do stavu najvyššej pohotovosti. Ako ďalej píše portál Pravda ruské masmédiá o takýchto udalostiach neinformujú.

Špekuluje sa aj o tom, že prístupové cesty z Moskvy boli uzavreté. Ako ďalej píše portál Pravda ruské masmédiá o takýchto udalostiach neinformujú.

Viac sa dočítate na tomto mieste.

18:22 V Charkovskej oblasti našli počas ostatného mesiaca 530 mŕtvych osôb

V oslobodených častiach Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny bolo od 7. septembra objavených 530 mŕtvych osôb. Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin priblížil, že medzi nimi bolo 225 žien, 257 mužov a 19 detí, pričom 29 tiel nebolo identifikovaných.

Od vypuknutia vojny bolo v Charkovskej oblasti zabitých najmenej 1350 civilistov. Šéf vyšetrovacieho oddelenia štátnej polície v Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov uviedol, že v nedávno oslobodených oblastiach našli už 22 miest mučenia.

16:48 Rusko chystá obnovenie železničnej dopravy na poškodenom Kerčskom moste

Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste spájajúcom Rusko a Krymský polostrov sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy. TASR informuje podľa správy BBC.

„V súčasnosti prebieha primárne posúdenie stavu infraštruktúry železničnej časti Krymského mosta, či je možné povoliť prejazd vlaku,“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Podľa odborníkov by sa mohla železničná doprava obnoviť v sobotu večer. Ruská agentúra Interfax v sobotu popoludní informovala o obnovení cestnej dopravy na nepoškodenej časti cestného mosta.

Výbuch v sobotu ráno strhol časť Kerčského mosta, známeho aj ako Krymský most. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú.

16:20 Rusko vymenovalo nového veliteľa špeciálnej vojenskej operácie

Ruské ministerstvo obrany sobotu vymenovalo generála Sergeja Surovikina za hlavného veliteľa vojsk  špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. Ide o prvý prípad, keď všetky ruské sily na Ukrajine dostali  spoločného veliteľa. Surovikin od leta velil ruskej armáde na juhu Ukrajiny, dodáva agentúra AP.

Generál Surovikin (55) absolvoval výcvik v rámci jednotiek specnaz a slúžil v sovietsko-afganskej vojne. Má za sebou veliteľské skúsenosti zo Sýrie, predtým bol nasadený aj v Čečensku a Tadžikistane. Od roku 2017 bol veliteľom Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie.

Kyjev v rámci protiofenzívy získal v posledných týždňoch naspäť tisíce štvorcových kilometrov územia, pripomína AFP. Ruské sily boli vytlačené z väčšiny územia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Museli ustúpiť aj v Cherskonskej oblasti na juhu krajiny a prišli o strategické mesto Lyman v Doneckej oblasti. Tieto neúspechy sú podľa AFP príčinou rastúcej kritiky voči veleniu armády.

15:20 Explózia zasiahla aj nákladný vlak v Rusmi okupovanom meste v Doneckej oblasti

Nákladný vlak v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti zasiahla „silná explózia“. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na poradcu mariupoľského starostu Petra Andriuščenka. Výbuch nastal v sobotu ráno v meste Ilovajsk, v podobnom čase, ako sa ozvala explózia i na moste ponad Kerčský prieliv spájajúcom pevninské Rusko s ukrajinským polostrovom Krym.

„Nielen Krym. Nielen palivové nádrže, ale aj nákladný vlak v Ilovajsku. Miestni hlásili pomerne silný výbuch a následnú detonáciu. Okupanti majú teraz veľké problémy so zásobovaním z oboch strán,“ povedal Andriuščenko.

Proruské úrady v samozvanej Doneckej ľudovej republike incident potvrdili a v sobotu zverejnili videozáznam, ktorý ukazuje následky požiaru na miestnej železničnej stanici. Zatiaľ nie je jasné, či si výbuch vyžiadal obete.

13:55 Ukrajinskí predstavitelia reagujú na výbuch na Kerčskom moste

Predstaviteľ strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil sobotňajší výbuch na Kerčskom moste za dôsledok ruskej anexie Krymu a snáh integrovať polostrov s ruskou pevninou. Podobne ako ďalší ukrajinskí činitelia však neuviedol, že zodpovedný je Kyjev, informovala stanica BBC.

„Ruská nelegálna výstavba sa začína rozpadať a horieť. Dôvod je jednoduchý: ak postavíte niečo výbušné, tak to skôr či neskôr vybuchne,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu strany Sluha národa Davyd Arachamija. Poškodenie Kerčského mosta, dôležitého pre zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny, označil za začiatok.

Iní ukrajinskí predstavitelia sa vyjadrili radostnejšie, avšak tiež bez prihlásenia sa k zodpovednosti, informovala agentúra AP. Niektorí želali všetko najlepšie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý mal v piatok 70. narodeniny. Moskva takéto postoje odsúdila. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že "reakcia kyjevského režimu na ničenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristický charakter", informovala agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo obrany prirovnalo explóziu na moste spájajúceho okupovaný Krym s Ruskom k aprílovému potopeniu ruského krížnika Moskva. „Dva notorické symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme padli. Čo bude ďalej?“ píše sa na účte ministerstva na Twitteri. Spravodajský server Ukrajinska pravda uviedol, že podľa tvrdenia jeho zdroja z bezpečnostných zložiek stála za výbuchom Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Oficiálne miesta to však nepotvrdili, doplnila stanica Sky News.

11:42 Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní opäť odpojená od siete

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň (ZAES), ktorú okupujú ruské sily, v sobotu ráno v dôsledku ostreľovania znova prišla o napojenie na vonkajší zdroj energie. Oznámil to ukrajinský štátny podnik Enerhoatom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Enerhoatom pripísal zodpovednosť za ostreľovanie Rusku. Dodal, že závodu teraz elektrinu pre vlastné potreby dodávajú záložné naftové generátory.

„Dieselové generátory sa spustili automaticky. Dostupné zásoby nafty pre ich prevádzku v tomto režime budú postačovať na desať dní,“ uviedla spoločnosť.

Táto elektráreň na juhu Ukrajiny je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Závod od marca okupujú ruské sily, stále tam však pracuje ukrajinský personál. ZAES sa nachádza v blízkosti frontovej línie a opakovane sa stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. To vyvolalo obavy z možnej jadrovej katastrofy.

10:55 Výbuch na Kerčskom moste spôsobila bomba vo vozidle, tvrdí Moskva

Na moste spájajúcom pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom Krym nastal v soboru skoro ráno požiar. Informovali o tom ruské štátom podporované médiá. Dopravu na moste zastavili.

Na sociálnych sieťach sa objavili i zábery požiaru, no ich pravosť nebolo možné okamžite overiť. Ruské úrady informovali uviedli, že na moste vybuchla bomba nastražená v kamióne, čo spôsobilo požiar i zrútenie časti mosta v smere z ruského Krasnodarského kraja do Kerču. Podľa ruského protiteroristického výboru explózia bomby spôsobila vznietenie siedmich železničných vagónov prevážajúcich palivo, čo malo za následok „čiastočné zrútenie dvoch častí mosta“.

Pevninské Rusko spája s Krymom dvojica cestných a železničných mostov. Tie Rusko postavilo po tom, čo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom obsadilo a anektovalo Krym. Pre Moskvu i ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý mal v piatok 70 rokov, má polostrov Krym symbolickú hodnotu a predstavuje kľúč k udržaniu ruských vojenských operácií na juhu Ukrajiny. Ak by sa most stal nefunkčným, podstatne by to Rusom skomplikovalo prevážanie zásob na polostrov.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane pohrozili možným útokom na most. Zodpovednosť za požiar však oficiálne nepriznali. „Krym, most, začiatok... Všetko nelegálne treba zničiť, všetko ukradnuté vrátiť Ukrajine a všetko, čo súvisí s ruskou okupáciou, treba vyhnať,“ napísal na sociálnej a mikrobologovacej sieti Twitter poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak.

9:47 Armáda získala späť takmer 2500 km2 územia, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že ukrajinské sily v rámci protiofenzívy, ktorá sa začala koncom septembra, oslobodili takmer 2500 štvorcových kilometrov územia okupovaného ruskými silami. Informovala o tom agentúra AFP.

„Iba tento týždeň naši vojaci oslobodili 776 kilometrov štvorcových územia na východe našej krajiny a 29 obcí, vrátane šiestich v Luhanskej oblasti,“ povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore zverejnenom na sociálnych sieťach. Dodal, že od začiatku ruskej invázie vo februári bolo oslobodených 2434 štvorcových kilometrov ukrajinského územia a 96 miest a obcí.

Ukrajinská armáda v posledných dňoch vyvíja intenzívny tlak v Charkovskej oblasti na severovýchode, ale aj na juhu neďaleko mesta Cherson, ktoré okupuje Rusko.

V polovici septembra Zelenskyj oznámil, že ukrajinské sily v prvej protiofenzíve znovu dobyli 6000 kilometrov štvorcových územia. Po dlhšom čase hlásili v piatok územné zisky aj proruské separatistické sily v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na sociálnej sieti uviedli, že dobyli obce Otradovka, Veselaja Dolina a Zajcevo ležiace v blízkosti priemyselného mesta Bachmut kontrolovaného Ukrajinou.

8:20 Na kľúčovom Kerčskom moste na Kryme došlo k silnému výbuchu a požiaru

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu ráno mohutný výbuch. Došlo k nemu na železničnej časti mosta. Objavili sa aj zábery údajne zachytávajúce zrútenie časti vedľajšieho cestného mosta. Premávku na dôležitej dopravnej spojnici zastavili. TASR informácie prevzala od denníka The Guardian a agentúr AFP, AP a Reuters

Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak, z ktorého stúpa čierny dym. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Krymské železnice podľa AFP oznámili, že na konci vlaku, ktorý prechádzal cez most, sa vznietil cisternový vozeň.

Kerčský most, známy aj ako Krymský most, je pre Rusko vysoko symbolický i dôležitý pri zásobovaní jeho síl na polostrove Kryme, anektovanom v roku 2014, a ďalších okupovaných častiach južnej Ukrajiny. Jeho cestnú časť otváral ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018, železničný most otvorili o dva roky neskôr.

Informácie z predchádzajúceho dňa (7.10.2022):

20:50 Ruskí vojaci žili v Chersonskej oblasti v chlievoch pre ošípané

Niektorí ruskí vojaci v okupovanej dedine v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa presťahovali do chlievov pre ošípané, pretože sa nemali kam uchýliť. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU).

Rusi obsadili dedinu Ľubymivka, v ktorej bolo počas ostreľovania zničených asi 70 % budov. Podľa SBU sa ruskí dôstojníci uchýlili do súkromných domov, no niektorí vojaci, na ktorých nezvýšilo miesto, sa museli uspokojiť s chlievmi pre ošípané. Miestni obyvatelia priviedli predstaviteľov SBU na jednu z fariem. Na nej vznikli zábery televízie CNN, ktoré dokazujú, že ruskí vojaci spali a jedli v chlievoch. SBU tiež uviedla, že na farme ošípaných našli ukradnuté práčky.

16:00 Rusi celú noc ostreľovali oblasť pri meste Nikopoľ

Okrem obyvateľov ukrajinského mesta Záporožia zažili v ostatných hodinách ruské ostreľovanie i ľudia v neďalekom Nikopoli v Dnipropetrovskej oblasti. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v príspevku na Telegrame uviedol, že okres Nikopoľ „sa otriasal celú noc“ pod ostreľovaním ruských síl. Dodal, že samotné mesto zasiahlo takmer 40 ruských striel.

„V meste bolo poškodených niekoľko výškových budov, viac ako 10 súkromných domov, podnik dopravnej infraštruktúry, plynovody a elektrické siete,“ povedal Rezničenko, podľa ktorého neboli hlásené žiadne zranenia.

14:50 Putin nehovorí ministrom o plánoch a údajne čelí čoraz väčšej kritike zvnútra

Ruský vodca Vladimir Putin už nehovorí ministrom o svojich plánoch a v Kremli čelí čoraz väčšej kritike. Referuje o tom nezávislá ruská spravodajská stránka Meduza sídliaca v Lotyšsku s odvolaním sa na nemenované zdroje blízke Kremľu a vláde.

SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Podľa spomenutého webu Putin robí všetky kritické rozhodnutia sám po krátkej diskusii s vedením personálu špeciálnych služieb a orgánmi činnými v trestnom konaní.

„(Putin) všetkých straší. Ale je to strach bez rešpektu. Už niekoľko rokov neexistuje žiadna úcta k Putinovi,“ povedal Meduze nemenovaný zdroj blízky ruskej vláde. Dodal, že „každých 48 hodín sa stane nejaká hlúposť“ a v Kremli už „nikto ničomu nerozumie“.

Zdroje blízke vláde dodali, že Putinova neochota počuť od svojich podriadených o problémoch vedie mnohých ruských predstaviteľov k tomu, že vo svojich správach prezidentovi prikrášľujú realitu. Neinformujú napríklad o skutočných dôsledkoch sankcií pre ruskú ekonomiku.

V súvislosti s nedávno ohlásenou mobilizáciou v Rusku ďalší zo zdrojov tvrdí, že v skutočnosti na ňu nie sú v rozpočte naplánované žiadne peniaze.

11:30 Počet obetí raketového útoku na mesto Záporožie stúpol na 11

Počet obetí ruského raketového útoku na obytné budovy v ukrajinskom meste Záporožie  stúpol na jedenásť. Ukrajinskí záchranári v piatok uviedli, že z trosiek budov, ktoré zasiahli modifikované rakety S-300, vyslobodili 21 ľudí. Gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch na komunikačnej platforme Telegram napísal, že štvrtkový útok nebol náhodný, ale išlo o úmyselný úder na viacposchodové budovy. Gubernátor dodal, že ruské sily v piatok na mesto Záporožie prvý raz zaútočili iránskymi dronmi Šahíd-136, ktoré poškodili dve infraštruktúrne zariadenia.

10:00 Reznikov vyzval ruských vojakov, aby zložili zbrane 

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval v piatok ruských vojakov, aby zložili zbrane. Sľúbil im „život a bezpečie“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruských vojakov podľa Reznikovových slov „oklamali a podviedli“. „Platíte krvou za predstavy a falošné ciele iných,“ povedal vo videu, ktoré na svojej oficiálnej webovej stránke zverejnilo ministerstvo obrany Ukrajiny.

Moskva podľa Reznikova „nemá rada pravdu“ a je pre ňu jednoduchšie povedať, že ruskí vojaci hrdinsky padli v boji voči „imaginárnym hordám“ NATO. „Krajiny NATO nám poskytujú zbrane, to je pravda. No tými zbraňami vás bijú ukrajinskí vojaci,“ uviedol Reznikov.

Ukrajinskí vojaci podľa slov ministra obrany nepotrebujú ruskú pôdu. Majú dostatok ukrajinskej, ktorú sa usilujú získať všetku naspäť.

8:00 Na oslobodených územiach v Charkovskej oblasti exhumovali stovky tiel

Na územiach v Charkovskej oblasti, ktoré spod ruskej okupácie oslobodila ukrajinská armáda, exhumovali od 7. septembra už 534 tiel civilistov vrátane 19 detí. Ukrajinským médiám to vo štvrtok povedal popredný predstaviteľ tamojšej ukrajinskej polície, informovala stanica BBC. 

Podľa citovaného predstaviteľa polície bolo medzi objavenými telami 226 ženských, 260 mužských a 29 ďalších, ktorých pohlavie dosiaľ úrady nezistili. Dodal, že medzi týmito telami sú zarátané aj tie, ktoré sa našli v masovom pohrebisku pri meste Izium. 

V lesoch za mestom Izium, ktoré v rámci protiofenzívy v septembri opätovne získali ukrajinské sily, sa našli stovky tiel. Podľa ukrajinských predstaviteľov, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského, tam pochovaní ľudia boli buď mučení, zastrelení, alebo zahynuli pri ruskom ostreľovaní. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (6.10.2022)

18:20 Šojgu by sa mal zastreliť, odporúča predstaviteľ ruskej okupačnej správy

Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti na Ukrajine Kirill Stremousov v dôsledku úspešnej ukrajinskej protiofenzívy vo štvrtok odporučil ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby sa zastrelil. Informuje o tom TASR na základe článku amerického magazínu Newsweek.

Stremousov viní za straty území v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktoré ruské jednotky obsadili ešte v prvých týždňoch vojny, "nekompetentných vodcov armády". Vo videu na sociálnej platforme Telegram Stremousov uviedol, že viacerí ľudia Šojguovi odporúčajú, aby sa pre nezvládnutý priebeh invázie na Ukrajinu "ako dôstojník" zastrelil.

"Ale viete, pre mnohých je slovo 'dôstojník' nezrozumiteľné," poznamenal. Vyjadril však presvedčenie, že na ministerstve obrany nie sú len "ministri, neschopní a skorumpovaní generáli, príživníci a ďalšia zberba, ale aj hrdinovia".

Výkony ruskej armády na Ukrajine nedávno kritizovali aj dvaja spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina – čečenský vodca Ramzan Kadyrov a zakladateľ žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin. Na adresu ruského generálplukovníka Alexandra Lapina povedal Kadyrov, že ak by to bolo na ňom, degradoval by ho a "poslal na front so samopalom v ruke, aby tam zo seba zmyl hanbu krvou".

Prigožin čečenskému vodcovi sekundoval: "Ramzan, feši, ideš! Všetci títo darmošľapi by mali ísť bosí so samopalom na front."

17:40 Rusko vykonalo útok na Ukrajinu z územia Bieloruska

V noci na štvrtok spustilo ruské letectvo raketový útok na Ukrajinu z územia Bieloruska. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na popredného predstaviteľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Oleksija Hromova a hovorcu velenia ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata.

„Dnes nadránom štyri lietadlá strategického letectva agresorskej krajiny spustili nálet na územie Ukrajiny zo vzdušného priestoru Bieloruska. Predchádzajúce použitie letectva z tohto smeru bolo 28. augusta,“ povedal Hromov.

Ruský útok z bieloruského územia smeroval na územie pri meste Šepetivka v Chmeľnyckej oblasti, asi 270 kilometrov západne od Kyjiva. Jedna z dvoch rakiet spadla do blízkosti objektu infraštruktúry, druhá dopadla do voľnej prírody.

16:40 Na ruskej strane padlo už viac ako 61-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2449 tankov, 5064 bojových obrnených vozidiel, 3854 vozidiel a palivových nádrží, 1424 delostreleckých systémov, 344 odpaľovacích raketových systémov, 177 systémov protivzdušnej obrany, 232 vrtuľníkov, 266 lietadiel, 1047 dronov, 246 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 134 kusov špeciálnej techniky.

15:00 Ukrajinská armáda za necelý týždeň oslobodila vyše 400 km2 v Chersonskej oblasti

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od začiatku októbra vyše 400 štvorcových kilometrov v Chersonskej oblasti. Naše úspechy sú celkom presvedčivé. Smery (oslobodzovania) však nezverejníme," uviedla na online brífingu hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková.

 Spravy z predchádzajúcich dní nájdete tu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite