Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina priznala, že údajný pilot nazývaný „Duch Kyjeva“​ je mýtus

.tasr .svet

Na sociálnych sieťach bol „Duch Kyjeva“​ vojenským hrdinom, pilotom stíhačky, ktorý údajne zostrelil niekoľko ruských lietadiel.

Ukrajina priznala, že údajný pilot nazývaný „Duch Kyjeva“​ je mýtus AP Photo/Mindaugas Kulbis

príbehy o ňom začali vznikať po vpáde Ruska na Ukrajinu a šírili sa celé mesiace, podporované oficiálnymi ukrajinskými účtami na sociálnych sieťach. V sobotu však ukrajinská armáda potvrdila, že legendárny pilot je mýtus. TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá informáciu zverejnila v pondelok.

„Duch Kyjeva je legenda o superhrdinovi, postava, ktorú vytvorili Ukrajinci!“ uviedlo velenie ukrajinského letectva na Facebooku v ukrajinčine.

Vyhlásenie prišlo po tom, čo viaceré médiá nesprávne identifikovali pilota ako majora Stepana Tarabalku. Ukrajinské letectvo v apríli informovalo, že Tarabalka bol skutočným pilotom, ktorý zahynul 13.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite