Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychológovia nabádajú v liste Putina, aby ukončil vojnu

.tasr .svet

Psychológovia z 20 krajín sveta chcú ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom podnietiť k prehodnoteniu súčasných udalostí spojených s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Psychológovia nabádajú v liste Putina, aby ukončil vojnu Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Píšeme Vám, aby sme sa s Vami podelili s našimi vedeckými a praktickými poznatkami o dôsledkoch vojny pre toho, kto vojnu začal, a ukázali východisko z tejto nebezpečnej situácie,“ uvádza sa na začiatku listu, ktorý iniciovali hesenskí sociálni psychológovia Rolf van Dick z univerzity vo Frankfurte nad Mohanom a Ulrich Wagner z univerzity v Marburgu.

Dokument podpísalo takmer 40 ich kolegov pochádzajúcich z krajín od Spojených štátov po Poľsko, Nórsko, Juhoafrickú republiku, Indiu a Pakistan.

Listom chcú vedci Putina upovedomiť o „negatívnych efektoch“ jeho politiky, píše DPA. S odvolaním sa na vedeckú literatúru okrem iného podrobne vysvetľujú, ktoré procesy uvádza do pohybu vojna proti Ukrajine. V konečnom dôsledku to podľa nich všetko vedie k „odmietnutiu, izolácii a fyzickým hrozbám“ voči vysokopostaveným politickým osobnostiam, ktoré sa považujú za zodpovedné za vojnu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite