Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny SITA/AP Photo/Francisco Seco Boroďanka, 27. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské drony udreli v Mykolajive, poškodili hotel aj infraštruktúru
  • Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov
  • Ruské útoky zasiahli psychiatrickú nemocnicu
  • Belgicko dodá Ukrajine rakety pre protivzdušnú obranu
  • Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

19:50 Syrskyj: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že ruské jednotky sa na fronte chopili iniciatívy a podnikli ofenzívu, pričom využili výhodu v živej sile i zbraniach, čo im umožnilo postúpiť najmä na bojiskách v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

„Situácia na fronte sa zhoršila,“ konštatoval Syrskyj v statuse zverejnenom v nedeľu na sieti Facebook.

Ukrajinské jednotky sa podľa neho v niektorých oblastiach „stiahli“ na nové obranné línie ďalej na západ, čím priznali stratu územia v prospech postupujúcich Rusov.

„Nepriateľ sústredil svoje hlavné úsilie do niekoľkých sektorov, čím vytvoril značnú prevahu síl a prostriedkov,“ objasnil ukrajinský generál. Rusko dosiahlo „taktické úspechy v niektorých sektoroch,“ priznal.

Syrskyj zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa rýchlo mení, „jednotlivé pozície sa niekoľkokrát počas dňa menia, čo vedie k nejednoznačnému porozumeniu situácii“.

„Tento týždeň pokračovali ťažké boje pozdĺž celej frontovej línie...Situácia sa dynamicky menila - v niektorých smeroch mal nepriateľ taktický úspech, v iných bolo možné zlepšiť taktické postavenie našich jednotiek,“ vysvetlil Syrskyj.

16:15 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kyjev sa k správe ruského rezortu obrany zatiaľ nevyjadril.

13:20 Ruské drony udreli v Mykolajive, poškodili hotel aj infraštruktúru

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR píše podľa správy agentúry AP.

Ruský útok viedol k vzniku požiaru hotela, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť, oznámil Kim. Z Mykolajivu hlásil aj poškodenie infraštruktúry, ktorá produkuje teplo. Podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam.

Podľa ukrajinských médií išlo o hotel, ktorý jeho majitelia nedávno zrekonštruovali po ruskom útoku z roku 2022. Úrady tiež spresnili, že k zásahu došlo v historickej časti centra mesta, pričom v okolí sa nenachádza žiadne vojenské zariadenie.

Ruská štátna agentúra RIA, na ktorú sa odvoláva AP, tvrdila, že útok na Mykolajiv cielil na lodenicu, kde sa montujú námorné bezpilotné lietadlá, a na hotel, v ktorom boli ubytovaní „anglicky hovoriaci žoldnieri“ bojujúci za Kyjev.

12:45 Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu stratili 450-tisíc vojakov

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu podľa britských odhadov stratilo približne 450-tisíc vojakov a viac ako 10-tisíc obrnených vozidiel. Uviedol to britský minister ozbrojených síl Leo Docherty, ktorého cituje portál UK Defence Journal. Minister v parlamente povedal, že zabitých a zranených príslušníkov ruskej armády je zhruba 450-tisíc a ďalšie desaťtisíce dezertovali. Počet úmrtí príslušníkov ruských súkromných vojenských spoločností podľa jeho slov nie je známy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa britských odhadov Rusi stratili aj viac ako 10-tisíc obrnených vozidiel vrátane takmer 3-tisíc tankov, 109 lietadiel, 136 vrtuľníkov, 23 námorných plavidiel a viac ako 1 500 delostreleckých systémov. Britské odhady strát ruského vojenského personálu sa približujú oficiálnym odhadom Ukrajiny, ale údaje o počte stratenej techniky sa výrazne líšia.

Ďalšie správy, ktoré každý deň poskytuje britské ministerstvo obrany, si môžete prečítať nižšie: 

11:30 Správa o stiahnutí tankov Abrams z bojiska pre obavy z dronov je nepravdivá

Ukrajinská armáda poprela informáciu o tom, že z bojiska stiahla americké tanky Abrams pre riziko útokov ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda to uviedla na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Tanky dosahujú na bojisku dobré výsledky a rozhodne nebudeme pred nepriateľom skrývať niečo, čo zvyčajne núti ukrývať sa ich. Navyše nenecháme našu pechotu bez takej silnej palebnej podpory," uviedla ukrajinská brigáda. Dodala pritom, že rozmiestnenie a vyzbroj nebude verejne komentovať. Správu o tom, že Ukrajinci stiahli tanky Abrams, pred niekoľkými dňami zverejnila agentúra The Associated Press.

9:20 Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

„Systém protivzdušnej obrany zachytil a zničil 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel,“ uviedlo ministerstvo na platforme Telegram.

Ako spresnilo, väčšina dronov bola zostrelená nad oblasťami hraničiacimi s Ukrajinou: deväť v Brianskej, tri v Kurskej a dva v Belgorodskej.

Tri ďalšie bezpilotné lietadlá podľa ruského rezortu obrany zostrelili nad centrálnou Kalužskou oblasťou.

9:00 Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. Ukrajinská štátom vlastnená plynárenská spoločnosť Naftogaz sa už aj predtým sťažovala na ruské útoky na plynovodnú sieť, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností, pripomína DPA.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite