Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalšie obete

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalšie obete SITA/kraine Patrol Police via AP Časiv Jar, 29. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Nórsko aj Lotyšsko poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc
  • Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov
  • Ukrajinci zničili dva ruské protilietadlové raketové systémy Buk
  • Stefanišynová: Ukrajina nebude vynucovať návrat občanov s brannou povinnosťou

19:00 Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalšie obete

Pokračujúce útoky ruskej armády na Charkovskú a Doneckú oblasť na severovýchode a východe Ukrajiny si v stredu vyžiadali päť obetí na životoch. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

Dve obete na životoch a šesť zranených hlásili v stredu úrady z mestečka Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Táto lokalita sa nachádza asi 15 kilometrov od frontovej línie a ruská armáda naň v stredu zaútočila paľbou z raketometov. Obeťami sú 57-ročná žena a 64-ročný muž.

12:05 Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete

Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na regionálne úrady.

Oblastný gubernátor Oleh Synehubov v aplikácii Telegram oznámil, že Rusi o 10.00 h miestneho času (9.00 h SELČ) navádzanými leteckými bombami zasiahli automobil a súkromný dom v jednej dedine v Charkovskej oblasti. Gubernátor dodal, že pri útoku prišli o život dvaja civilisti – muž a žena –, ktorí sa nachádzali v automobile. Ďalšie dve osoby utrpeli zranenia.

8:25 Nórsko aj Lotyšsko poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová, informuje TASR podľa agentúry DPA. 

„Musíme zabezpečiť, aby Ukrajina vo vojne zvíťazila, je to v záujme Ukrajiny, ale aj európskej bezpečnosti a svetového poriadku,“ napísala Siliňová na platforme X. Zbrane aj drony budú pochádzať zo zásob lotyšskej armády. 

Nórsko sa rozhodlo zvýšiť vojenskú a humanitárnu pomoc, ktorú tento rok vyhradilo pre Ukrajinu, a to zo sedem miliárd nórskych korún (takmer 600 miliónov eur) na celkových 22 miliárd korún (1,86 miliardy eur). Oznámil to v utorok nórsky premiér Jonas Gahr Störe, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

Zmienených sedem miliárd nórskych korún sa na tento rok presunie z balíka v hodnote až 75 miliárd korún (6,34 miliardy eur), ktorý Nórsko prisľúbilo Ukrajine na vojenskú a humanitárnu pomoc pre roky 2023 až 2027 a ktorého celková výška sa nezmení.

„Pre obyvateľov Ukrajiny je to otázka života a smrti,“ povedal na margo zrýchlenej pomoci novinárom Störe. Zároveň zdôraznil, že Rusko na Ukrajine zámerne bombarduje nemocnice, obytné oblasti a elektrárne. „Je to aj otázka bezpečnosti a stability v Európe, a teda aj v Nórsku,“ dodal v súvislosti s pomocou. 

7:45 Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov

Ukrajinská vláda sa rozhodla zvýšiť finančnú čiastku vyčlenenú na nákup dronov, a to o ďalších 15,5 miliardy hrivien (približne 367 miliónov eur). Oznámil to v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, uvádza TASR podľa správy agentúry DPA.

„Vďaka dnes vyčleneným prostriedkom bude našim bezpečnostným a obranným silám dodaných 300 000 dronov,“ povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády v Kyjeve. Doteraz mala Ukrajina na nákup dronov podľa jeho slov pre tento rok vyčlenených 43,3 miliardy hrivien (viac než miliardu eur).

Ukrajina pod tlakom ruskej invázie v ostatnom čase výrazne rozšírila vývoj aj výrobu bezpilotných lietadiel rôznych typov. V uplynulých týždňoch nimi zároveň čoraz častejšie útočí aj na ruské územie. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite