Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí sita/AP Photo/Andrii Marienko Poškodená obytná budova po zásahu ruskou strelou. Charkov, 15. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Armáda presúva jednotky do nových pozícií na charkivskom fronte
  • Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí
  • Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov
  • Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku
  • Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou

12:15 Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy, informovalo v stredu jeho tlačové oddelenie. Dôvodom je ruská ofenzíva v severnej Charkovskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Ešte predtým informovali španielske médiá, že ukrajinský prezident zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu, kde mal plánované stretnutie so španielskym kráľom Filipom VI. a premiérom Pedrom Sánchezom. Počas tejto cesty mal navštíviť aj Portugalsko. 

sita/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo v piatok 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tamojšom pohraničí. Ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícov ľudí z oblasti.

10:45 Armáda presúva jednotky do nových pozícií na charkivskom fronte

Ukrajinská armáda oznámila, že presúva svoje jednotky na nové pozície v dvoch lokalitách severovýchodnej Charkivskej oblasti, kde ruské sily vytrvalo útočia. Varovala tiež pred hromadením ruských síl na severe v blízkosti Sumskej oblasti. Referuje o tom web news.sky.com.

Cezhraničný útok na nové krídlo v Sumskej oblasti by pravdepodobne pridal ďalšie starosti vyčerpaným ukrajinským obrancom po tom, čo ruský vpád do Charkivskej oblasti v piatok otvoril nový front a prinútil Ukrajinu, aby sa ponáhľala s posilami. Rusko preniklo na sever Charkivskej oblasti a v utorok Moskva oznámila, že obsadila časti mesta Vovčansk a pohraničnú dedinu Buhruvatka.

Šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov uviedol, že Moskva už na operáciu v Charkivskej oblasti vyčlenila všetkých vojakov, ktorých má v pohraničných oblastiach, no má aj iné záložné sily, ktorých použitie v najbližších dňoch očakáva. „Objavil sa rýchly trend k stabilizácii situácie. To znamená, že nepriateľ je už v zásade zablokovaný na líniách, ktoré mohol dosiahnuť," uviedol Budanov vo vysielaní národnej televízie.

Budanov tiež povedal, že Rusko má malé skupiny v pohraničných oblastiach v blízkosti ukrajinskej Sumskej oblasti neďaleko ruského mesta Sudža, odkiaľ sa ruský zemný plyn prepravuje potrubím na Ukrajinu a ďalej k európskym zákazníkom. „Pokiaľ ide o Sumskú oblasť, Rusi skutočne od začiatku plánovali operáciu v Sumskej oblasti. No situácia im neumožnila aktívne zakročiť a operáciu spustiť,“ povedal.

Najvyšší ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že neveria, že Rusko má dostatočný počet vojakov na dobytie mesta Charkiv.

9:00 Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí

Ruský útok na civilnú infraštruktúru v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkiv si vyžiadal zranenia najmenej 21 osôb. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov.

„Ruská armáda ostreľovala 14. mája večer charkivskú štvrť Ševčenkivskyj. Poškodené boli viacposchodové obytné budovy, 15 garáží a neobytná jednopodlažná budova. V dôsledku útoku bolo zranených 21 civilistov. Medzi obeťami sú tri deti,“ vyhlásil Synjehubov.

Neskôr Rusi opäť zaútočili na Charkiv v mestskej časti Saltivka. Polícia našla nevybuchnutú raketu 5B55 a tiež raketu S-300, ktorá spadla medzi dve zaparkované autá. Úrady pri tomto útoku neevidovali žiadne obete na životoch ani zranenia. V noci okolo 22:55 miestneho času sa Charkivom opäť ozývali výbuchy.

Informácie z predchádzajúceho dňa 14. 5. 2024:

17:00 Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov

Zo severu ukrajinskej Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali viac ako 7 500 civilistov. Uviedol to v utorok gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Zo 7 531 ľudí, ktorí boli doteraz evakuovaní, je 568 detí a 201 ľudí so zdravotným postihnutím, dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Útok na Charkovskú oblasť Rusko odštartovalo 10. mája v smere na obec Lypci a mesto Vovčansk. Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Lytvynenka Rusi do ofenzívy nasadili viac ako 30-tisíc vojakov.

Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že Rusko má „taktický úspech" v boji o Vovčansk, ktorý leží necelých päť kilometrov od ruských hraníc. „Na severnom okraji mesta prebiehajú aktívne prestrelky,“ uviedol v utorok gubernátor Charkovskej oblasti.

14:30 Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v pravidelnej aktualizácii o situácii na bojisku uviedla, že počet ruských útokov na severe Charkovskej oblasti klesol. Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že jeho jednotkám sa podarilo posilniť si taktické pozície a spôsobiť škody ukrajinskej armáde v okolí pohraničných obcí a miest vrátane mesta Vovčansk, všíma si agentúra AFP.

Ruský rezort obrany okrem toho medzičasom oznámil, že jeho armáda sa podarilo dobyť v Charkovskej oblasti ďalšiu obec. "Jednotky skupiny Sever oslobodili obec Bugruvatka (po ukrajinsky Buhruvatka) v Charkovskej oblasti a postúpili hlboko za ukrajinské obranné línie," uviedol rezort.  Reuters upozorňuje, že správy nemožno nezávisle overiť.

Rusko obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany krátko na to oznámilo dobytie niekoľkých obcí. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského robí ukrajinská armáda všetko, čo jej v je silách, aby Rusku zabránila rozšíriť front a spustila preto protiútok, píše agentúra DPA.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pritom vyjadril v utorok presvedčenie, že situácia v Charkovskej oblasti smeruje k stabilizácii. Varoval však, že Rusko by do oblasti mohlo v nasledujúcich dňoch vyslať ďalšie posily.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) chce Rusko v Charkovskej oblasti zrejme vytvoriť nárazníkovú zónu medzi svojim územím a Ukrajinou. Tento cieľ pritom Moskva zrejme uprednostní pred hlbším prienikom do Charkovskej oblasti, domnievajú sa analytici.

14:00 Situácia v Charkivskej oblasti sa stabilizuje, Rusi nevstúpili do Sumskej oblasti

Situácia súvisiaca s ruskou inváziou v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny sa stabilizovala. Ukrajinské obranné sily budú vytláčať Rusov z územia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov.

„V súčasnosti prebieha fáza ruskej pohraničnej operácie v Charkivskej oblasti. Povedať, že nepriateľ dosiahol významný úspech, by bolo nepravdivé. Je však dôležité mať na pamäti, že situácia je dosť napätá a veľmi rýchlo sa mení. Napriek tomu, od včerajšieho večera sa podľa mňa objavil rýchly trend k stabilizácii,“ vyhlásil Budanov.

Podľa neho „nepriateľ je v podstate už zablokovaný na hraniciach“. „Pokračuje pôsobenie ukrajinských obranných síl pre ďalšiu stabilizáciu a začiatok vytláčania nepriateľa za naše štátne hranice,“ dodal.

„Čo sa týka Sumskej oblasti, Rusi vlastne plánovali podobnú operáciu od začiatku aj v tejto oblasti. V súčasnosti udržiavajú na hraniciach malé zoskupenia síl, no situácia im zatiaľ neumožnila zapojiť sa do aktívnej činnosti a realizovať svoj plán,“ podotkol Budanov.

Na otázku, kedy by Rusi mohli začať ustupovať, Budanov povedal, že sami neustúpia. „Treba ich vytlačiť. Preto budú boje pokračovať.“ Budanov zároveň zdôraznil, že situácia v súčasnosti „nie je katastrofálna“. Podotkol, že hlavným cieľom súčasnej ruskej operácie na hraniciach sú psychologické a informačné aktivity zamerané na vytváranie chaosu a paniky.

11:30 Po ruských útokoch na Charkov hlásia štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V utorok ráno utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia jeden muž a tri ženy, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

Dodal, že Rusko na Charkov, ktoré je druhým najväčším mestom na Ukrajine, zaútočilo svojimi novými bombami UMPB D-30. Ide o zlepšené vysoko presné navádzané bomby z čias Sovietskeho zväzu, ktoré sa dokážu správať ako strely s plochou dráhou letu.

Reuters upozorňuje, že tvrdenia Synehubova nedokázal nezávisle overiť, pričom Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

Rusko koncom minulého týždňa obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Ruská armáda tam podniká útoky na nových územiach a v malých skupinách v snahe rozšíriť front a roztiahnuť ukrajinských vojakov, tvrdí Kyjev.

Ukrajina i Rusko popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilistov. Ozbrojený konflikt, ktorý vypukol po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022, si vyžiadal už tisíce obetí na životoch a milióny vysídlených ľudí. V jeho dôsledku sa stali z niektorých ukrajinských miest ruiny, pričom koniec vojny je v nedohľadne.

9:30 Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V oblasti bol stav pohotovosti a bolo počuť explózie. Informácie o zneškodnených raketách však nebolo možné bezprostredne overiť.

Najmenej 15 ľudí prišlo o život v nedeľu po útoku na viacpodlažnú budovu v Belgorode, ktorej časť sa následne zrútila. Moskva vinu za tento útok pripísala Ukrajine, ktorá podľa ruských predstaviteľov požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire. Kyjev sa k situácii oficiálne nevyjadril.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa sú ruské pohraničné oblasti opakovane terčmi útokov.

8:00 Pri Volgograde v Rusku sa vykoľajil vlak

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah "neautorizovaných osôb". TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Zásah neautorizovaných osôb spôsobil v stanici Kotluban vo Volgogradskej oblasti vykoľajenie vagónov nákladného vlaku,“ uvádza AFP s odvolaním na tlačovú agentúru TASS.

Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený, doprava je v stanici Kotluban pozastavená, dodáva Reuters s odvolaním na tlačovú agentúru RIA a ruského železničného dopravcu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite