Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi utrpeli v Donbase ťažké straty, no nedosiahli žiadne významné zisky​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi utrpeli v Donbase ťažké straty, no nedosiahli žiadne významné zisky​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Kyjev, 2. 6. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Kyjev už západnými zbraňami zasahuje ciele v Rusku
  • Rusi utrpeli v Donbase ťažké straty, no nedosiahli žiadne významné zisky 
  • Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí 
  • Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov 

17:45 Kyjev už západnými zbraňami zasahuje ciele v Rusku, Ukrajinci zničili ruský raketový systém 

Ukrajinské sily v pondelok uviedli, že na ruskom území úspešne zasiahli ruský raketový systém S-300 pomocou zbraní dodaných Západom. Referuje o tom web spravodajskej televízie CNN.

„Krásne horí. Je to ruský S-300. Na ruskom území. Prvé dni po povolení použiť západné zbrane na nepriateľskom území,“ napísala ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková na Facebooku a pripojila obrázok, ktorý mal znázorňovať útok.

Ukrajinský zásah ruského raketového systému sa udial len niekoľko dní po tom, ako americký prezident Joe Biden udelil Ukrajine povolenie vykonávať obmedzené útoky s použitím amerických zbraní na ruskom území v okolí Charkivskej oblasti, a po tom, ako niekoľko európskych krajin zrušilo obmedzenia týkajúce sa použitia týchto zbraní.

Nie je jasné, či zbrane použité pri útoku, ktorý popísala Vereščuková, boli dodané zo Spojených štátov. 

Povolenie udelené USA bolo prelomové a odvážne, ale predbežné a vysoko podmienené. Ukrajina môže zasiahnuť iba ciele v okolí Charkivskej oblasti. USA zároveň nedovolia Ukrajine použiť na streľbu do Ruska tú najhrozivejšiu muníciu, ktorú dostala - rakety dlhého doletu známe ako ATACMS, ktoré dokážu zasiahnuť ciele do vzdialenosti 300 kilometrov.

Namiesto toho môže Ukrajina použiť iba rakety kratšieho doletu známe ako GMLRS, ktoré majú dosah okolo 70 kilometrov.

16:00 Rusko bude mať o „jedno lietadlo smerujúce na Ukrajinu zabíjať Ukrajincov menej“.

Čo ak Ukrajinci zostrelia ruské lietadlo západnými zbraňami v ruskom vzdušnom priestore? „Rusko bude mať o jedno lietadlo smerujúce na Ukrajinu zabíjať Ukrajincov menej,“ uviedla predsedníčka nemeckého parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann. 

15:30 Rusi utrpeli v Donbase ťažké straty, no nedosiahli žiadne významné zisky 

Ruské sily sústreďujú svoje hlavné úsilie na ukrajinskom fronte na kontaktnej línii Avdijivka - Pokrovsk, kde však s veľkými stratami dosiahli len minimálne úspechy. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti poznamenávajú, že Rusi boli na tomto fronte za posledných 72 hodín veľmi aktívni. Dosiahli malý pokrok v severnej časti tohto sektora smerom k dedinám Sokil a Jevhenivka. Spravodajská služba dodala, že po paralelnej osi asi 3 kilometre južne sa ruské jednotky pravdepodobne blížia k okraju obce Novoselivka Perša.

Ďalej na juh Rusi nedosiahli výrazný pokrok napriek intenzívnym útokom na ukrajinské pozície západne od dediny Netailove pozdĺž diaľnice E50. Okrem toho boli odrazené ruské útoky na dedinu Nevelske a dedina pravdepodobne zostáva pod kontrolou Ukrajiny.

„V priebehu budúceho týždňa tento sektor pravdepodobne zostane oblasťou významného operačného zamerania, keďže ruské sily sa budú snažiť udržať operačné tempo aj napriek ťažkým stratám,“ tvrdia Briti.

15:00 Kolaborant s Rusmi plánoval útok na ukrajinských dôstojníkov

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla muža spolupracujúceho s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), ktorý plánoval útok na dôstojníkov kancelárie pre odvody do armády v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Ako referuje spravodajský web Kyiv Independent, oznámila to v utorok SBU.

Zatknutý muž pracoval ako ochrankár v energetickej spoločnosti, ale v apríli ho naverbovala FSB. Údajne ho na spoluprácu presvedčili prostredníctvom jeho dcéry, ktorá žije v Moskve.

Podozrivého zadržali pri sledovaní potenciálnych cieľov útoku, uviedla Ukrajinská bezpečnostná služba. V jeho telefóne potom našli fotografie ďalších možných cieľov vrátane energetickej infraštruktúry. Podozrivého obvinili z vlastizrady a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotie, konštatovala SBU.

9:00 Pri ruskom raketovom útoku v Dnipre bolo zranených sedem ľudí vrátane dvoch detí 

Sedem ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia pri utorkovom ruskom útoku na ukrajinské mesto Dnipro, odkiaľ hlásia aj poškodenie civilnej infraštruktúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že nad regiónom zostrelili dve rakety Iskander-K. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Serhija Lysaka trosky rakiet poškodili civilnú infraštruktúru, spôsobili požiar a zranili obyvateľov. 

Medzi zranenými sú - podľa predbežných informácií gubernátora - okrem piatich dospelých aj dvaja chlapci. „Stav mesačného chlapca je stabilizovaný. Bude liečený ambulantne. Sedemnásťročný chlapec je v nemocnici v stredne ťažkom stave. Zranenia utrpel aj 68-ročný muž a tri ženy - vo veku 32, 36 a 56 rokov. Jedna z nich je hospitalizovaná, lekári jej stav hodnotia ako stredne ťažký,“ napísal Lysak v statuse na platforme Telegram. 

Pri útoku došlo aj k poškodeniu áut a vyrazeniu okien na bytových domoch a nemocnici. Ruské jednotky pri nočnom útoku vypustili aj štyri drony. Ukrajinské letectvo uviedlo, že dve z nich zostrelilo nad Černihivskou oblasťou. 

8:30 Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 1 290 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 512 420, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 15 tankov, 18 obrnených bojových vozidiel pechoty, 65 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 794 tankov, 15 020 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 345 delostreleckých systémov a 1 092 raketometov. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite