Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská armáda zničila ruský protilietadlový raketový systém Tor​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská armáda zničila ruský protilietadlový raketový systém Tor​ SITA/Thomas Peter/Pool via AP David Cameron s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, 2. 5. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruský útok v Doneckej oblasti si vyžiadal dve obete
  • Podľa vojenského spravodajstva Rusi skôr či neskôr dobyjú mesto Časiv Jar
  • Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským aj ministrom zahraničných vecí
  • Pre niektoré jednotky je 30 kusov munície denne luxus

16:30 Ukrajinská armáda zničila ruský protilietadlový raketový systém Tor

Príslušníci ukrajinského vojenského spravodajstva spolu s operátormi raketometu HIMARS objavili a zničili odpaľovacie zariadenie ruského protilietadlového raketového systému Tor na fronte v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny. Uviedla to tlačová služba ukrajinského vojenského spravodajstva, informuje web Ukrajinská pravda.

Ukrajinskí prieskumníci poznamenali, že úder navádzalo bezpilotné lietadlo PD-2, ktoré pre armádu kúpil fond Vráť sa živý. „Ďakujem vám, že vaša podpora umožňuje prieskumníkom uskutočňovať takéto operácie! Neprestávajte pomáhať obranným silám!," uviedlo vojenské spravodajstvo.

12:30 Ruský útok v Doneckej oblasti si vyžiadal dve obete

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Útok na Kurachove poškodil niekoľko budov, napísal šéf administratívy mesta Roman Padun v príspevku na platforme Telegram. Kurachove leží neďaleko frontovej línie na východe Ukrajiny, asi 40 kilometrov západne od Ruskom okupovaného mesta Doneck.

11:20 Podľa vojenského spravodajstva Rusi skôr či neskôr dobyjú mesto Časiv Jar

Je len otázkou času, kedy ukrajinské mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti padne do rúk Rusov, hovorí zástupca šéfa vojenského spravodajstva Ukrajiny Vadym Skibickyj. „Samozrejme, nie dnes alebo zajtra, ale všetko závisí od našich rezerv a dodávok,“ povedal generálmajor Skibickyj v rozhovore pre britský týždenník The Economist. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusi považujú obsadenie mesta Časiv Jar za kľúčové pre ďalší postup v Doneckej oblasti. Skibickyj sa domnieva, že Moskva sa bude v prvom rade snažiť dobyť zvyšok Doneckej a Luhanskej oblasti.

Odhady na neskoršie obdobie naznačujú, že Kremeľ pravdepodobne pripravuje ofenzívu v Sumskej a Charkivskej oblasti na severovýchode krajiny, pričom podľa Skibického hlavný ruský tlak nastane v závere mája alebo na začiatku júna.

9:00 Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Cameron navštívil Kyjev po tom, čo britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 617 miliónov eur. 

Šéf britskej diplomacie sa stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi, aby podrobne informoval o „jednoznačnej podpore“ Británie vo forme presne navádzaných bômb, rakiet protivzdušnej obrany a vybavenia pre sto mobilných tímov protivzdušnej obrany, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite