Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu SITA/AP Photo/Francisco Seco) Kyjev, 28. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské drony udreli v Mykolajive, poškodili hotel aj infraštruktúru
  • Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov
  • Ruské útoky zasiahli psychiatrickú nemocnicu
  • Belgicko dodá Ukrajine rakety pre protivzdušnú obranu
  • Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

16:40 Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. 

„Spoločne musíme narušiť ruskú ofenzívu,“ povedal Zelenskyj. „Rýchlosť dodávok doslova znamená stabilizáciu frontovej línie,“ dodal ukrajinský prezident. 

Stoltenberg uviedol, že spojenci NATO nedodali Ukrajine to, čo sľúbili. Podľa neho však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila vo vojne s Ruskom. „Ukrajina je už mesiace preťažená, nútená rozdeľovať svoju muníciu... Ešte však nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila,“ povedal generálny tajomník NATO. 

Podľa Stoltenberga má niekoľkomesačné meškanie americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu „vážne dôsledky na bojisku.“ Ruskej armáde sa podarilo postúpiť pozdĺž frontovej línie a nedostatok prostriedkov protivzdušnej obrany umožnil, že svoje ciele zasiahlo viac ruských rakiet. Zdôraznil však, že ďalšia podpora je už na ceste. 

„Ruská armáda sa teraz snaží využiť situáciu, keď čakáme na dodávky od nášho partnera, “povedal Zelenskyj. Podľa vyjadrenia ukrajinského prezidenta už zbrane začali prichádzať, ale pomaly. „Tento proces sa musí urýchliť“, uviedol. 

Americký Kongres a následne aj prezident Joe Biden minulý týždeň po niekoľkomesačných prieťahoch schválili pomoc Ukrajine. Podľa Bidena sa dodávky začnú okamžite.

Ukrajina v nedeľu uviedla, že situácia jej jednotiek v Doneckej oblasti sa zhoršuje. V Doneckej a Charkovskej oblasti prebiehajú posledné týždne intenzívne boje. Ruské sily sa usilujú o územné zisky pozdĺž vyše 1000 kilometrov dlhej frontovej línie.

14:30 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili jedného civilistu

Obytné domy v obci Kizomys v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa v pondelok stali terčom ruského útoku, pričom zahynul 60-ročný civilista. Uviedol to gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. Ruskí vojaci Chersonskú oblasť bombardovali aj počas uplynulého dňa, zasiahli 18 obcí a poškodili päť domov, materskú školu, objekty kritickej a dopravnej infraštruktúry a poľnohospodársku firmu, uviedli miestne úrady. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

9:20 Armáda hlási odrazenie viacerých útokov v Doneckej oblasti

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Moskva v nedeľu tvrdila, že ruským silám sa na frontovej línii podarilo dobyť dedinu Novobachmutivka približne 10 kilometrov severne od Avdijivky, ktorú dobyli vo februári.

Ukrajinské sily uviedli, že „odrazili 55 útokov“ ruských síl na obce severne a západne od Novobachmutivky vrátane dediny Očeretyne, kde boli v nedeľu hlásené ťažké boje. Dodali, že naďalej „brzdia nepriateľa“ v niekoľkých dedinách západne od mesta Doneck vrátane obce Krasnohorivka.

Kyjev informoval, že ruské sily sa s podporou letectva „15-krát pokúsili prelomiť obranu ukrajinských jednotiek“. Krasnohorivka leží asi 20 kilometrov západne od Donecka a slúži ako strategické miesto ukrajinskej obrany. Zraniteľnejšou sa stala po ruskom dobytí miest Avdijivka a Marjinka.

Ukrajinská armáda v uplynulých mesiacoch nemala dostatok munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky. Kyjev v súčasnosti čaká na príchod vojenskej pomoci zo Západu, od ktorej si sľubuje vyriešenie mesiace trvajúceho nedostatku munície a stabilizáciu frontovej línie. 

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila. Potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov. Podľa jeho slov sa situácia na fronte rýchlo mení, „jednotlivé pozície sa niekoľkokrát počas dňa menia, čo vedie k nejednoznačnému porozumeniu situácii.“

7:30 Zelenskyj: Ukrajina a USA už pracujú na konkrétnom texte bezpečnostnej dohody

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry DPA.

Bezpečnostná dohoda s USA by mala byť pre Ukrajinu „najsilnejšou“ zo všetkých takýchto dokumentov, ktoré Kyjev v posledných mesiacoch podpísal s rôznymi európskymi štátmi. Termín podpisu Zelenskyj neuviedol. V pravidelnom večernom videopríhovore však dodal, že v rámci rozhovorov už stanovujú konkrétne úroveň podpory na tento rok, ako aj na celé najbližšie desaťročie.

Dohoda má zahŕňať vojenskú, finančnú a politickú pomoc a podporu spoločnej výroby zbraní. „Táto dohoda by mala byť skutočne príkladná a odrážať silu amerického vedenia,“ vyhlásil Zelenskyj.

 USA sú už teraz najdôležitejším podporovateľom Ukrajiny v jej obrannej vojne proti Rusku. Len nedávno schválil americký Kongres ďalší balík pomoci za 57 miliárd eur.

Zelenskyj v príhovore tiež povedal, že ukrajinské vedenie naďalej podporuje mierovú konferenciu, ktorá sa má konať v júni vo Švajčiarsku. Dúfa, že na nej získa podporu z celého sveta. Svetové spoločenstvo by malo najmä primať Rusko k účasti, doplnil ukrajinský líder.

 Správy z predchádzajúceho dňa 28. 4. 2024:

19:50 Syrskyj: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že ruské jednotky sa na fronte chopili iniciatívy a podnikli ofenzívu, pričom využili výhodu v živej sile i zbraniach, čo im umožnilo postúpiť najmä na bojiskách v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

„Situácia na fronte sa zhoršila,“ konštatoval Syrskyj v statuse zverejnenom v nedeľu na sieti Facebook.

Ukrajinské jednotky sa podľa neho v niektorých oblastiach „stiahli“ na nové obranné línie ďalej na západ, čím priznali stratu územia v prospech postupujúcich Rusov.

„Nepriateľ sústredil svoje hlavné úsilie do niekoľkých sektorov, čím vytvoril značnú prevahu síl a prostriedkov,“ objasnil ukrajinský generál. Rusko dosiahlo „taktické úspechy v niektorých sektoroch,“ priznal.

Syrskyj zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa rýchlo mení, „jednotlivé pozície sa niekoľkokrát počas dňa menia, čo vedie k nejednoznačnému porozumeniu situácii“.

„Tento týždeň pokračovali ťažké boje pozdĺž celej frontovej línie...Situácia sa dynamicky menila - v niektorých smeroch mal nepriateľ taktický úspech, v iných bolo možné zlepšiť taktické postavenie našich jednotiek,“ vysvetlil Syrskyj.

16:15 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kyjev sa k správe ruského rezortu obrany zatiaľ nevyjadril.

13:20 Ruské drony udreli v Mykolajive, poškodili hotel aj infraštruktúru

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR píše podľa správy agentúry AP.

Ruský útok viedol k vzniku požiaru hotela, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť, oznámil Kim. Z Mykolajivu hlásil aj poškodenie infraštruktúry, ktorá produkuje teplo. Podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam.

Podľa ukrajinských médií išlo o hotel, ktorý jeho majitelia nedávno zrekonštruovali po ruskom útoku z roku 2022. Úrady tiež spresnili, že k zásahu došlo v historickej časti centra mesta, pričom v okolí sa nenachádza žiadne vojenské zariadenie.

Ruská štátna agentúra RIA, na ktorú sa odvoláva AP, tvrdila, že útok na Mykolajiv cielil na lodenicu, kde sa montujú námorné bezpilotné lietadlá, a na hotel, v ktorom boli ubytovaní „anglicky hovoriaci žoldnieri“ bojujúci za Kyjev.

12:45 Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu stratili 450-tisíc vojakov

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu podľa britských odhadov stratilo približne 450-tisíc vojakov a viac ako 10-tisíc obrnených vozidiel. Uviedol to britský minister ozbrojených síl Leo Docherty, ktorého cituje portál UK Defence Journal. Minister v parlamente povedal, že zabitých a zranených príslušníkov ruskej armády je zhruba 450-tisíc a ďalšie desaťtisíce dezertovali. Počet úmrtí príslušníkov ruských súkromných vojenských spoločností podľa jeho slov nie je známy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa britských odhadov Rusi stratili aj viac ako 10-tisíc obrnených vozidiel vrátane takmer 3-tisíc tankov, 109 lietadiel, 136 vrtuľníkov, 23 námorných plavidiel a viac ako 1 500 delostreleckých systémov. Britské odhady strát ruského vojenského personálu sa približujú oficiálnym odhadom Ukrajiny, ale údaje o počte stratenej techniky sa výrazne líšia.

Ďalšie správy, ktoré každý deň poskytuje britské ministerstvo obrany, si môžete prečítať nižšie: 

11:30 Správa o stiahnutí tankov Abrams z bojiska pre obavy z dronov je nepravdivá

Ukrajinská armáda poprela informáciu o tom, že z bojiska stiahla americké tanky Abrams pre riziko útokov ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda to uviedla na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Tanky dosahujú na bojisku dobré výsledky a rozhodne nebudeme pred nepriateľom skrývať niečo, čo zvyčajne núti ukrývať sa ich. Navyše nenecháme našu pechotu bez takej silnej palebnej podpory," uviedla ukrajinská brigáda. Dodala pritom, že rozmiestnenie a vyzbroj nebude verejne komentovať. Správu o tom, že Ukrajinci stiahli tanky Abrams, pred niekoľkými dňami zverejnila agentúra The Associated Press.

9:20 Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

„Systém protivzdušnej obrany zachytil a zničil 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel,“ uviedlo ministerstvo na platforme Telegram.

Ako spresnilo, väčšina dronov bola zostrelená nad oblasťami hraničiacimi s Ukrajinou: deväť v Brianskej, tri v Kurskej a dva v Belgorodskej.

Tri ďalšie bezpilotné lietadlá podľa ruského rezortu obrany zostrelili nad centrálnou Kalužskou oblasťou.

9:00 Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. Ukrajinská štátom vlastnená plynárenská spoločnosť Naftogaz sa už aj predtým sťažovala na ruské útoky na plynovodnú sieť, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností, pripomína DPA.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite