Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Šéf diplomacie vyzval partnerov na dodávky ďalších systémov Patriot

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Šéf diplomacie vyzval partnerov na dodávky ďalších systémov Patriot wikipedia Patriot

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Šéf diplomacie vyzval partnerov na dodávky ďalších systémov Patriot
  • Útočné drony už zasiahli ciele v Kazani a Nižnekamsku
  • Rozviedka údajne vie, kde sa nachádzajú Putinove bunkre
  • Ruský útok na Charkov má najmenej šesť obetí
  • Pri Pokrovsku zostrelili lietadlo Su-25
  • Ruská armáda tvrdí, že opäť dobylo dedinu Kliščijivka v Doneckej oblasti
  • Ukrajina zostrelila všetkých 24 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila
  • Ukrajinské sily dosahujú v Charkovskej oblasti hmatateľné výsledky
  • Armáda zaútočila na ruskú korvetu Ciklon na Kryme

18:00 Šéf diplomacie vyzval partnerov na dodávky ďalších systémov Patriot

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Charkivskú oblasť opäť vyzval partnerov Kyjiva, aby Ukrajine poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot.Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruská armáda vo štvrtok raketami zaútočila na Charkiv a ďalšie obce v oblasti, pričom zabila najmenej sedem ľudí a desiatky zranila. „Tento ohavný útok musí všetkým na svete pripomenúť, že Ukrajina stále naliehavo potrebuje sedem systémov Patriot,“ uviedol Kuleba na mikroblogovacej sieti X. Zároveň sa poďakoval Nemecku za to, že minulý mesiac Kyjivu prisľúbilo ďalší systém Patriot.

16:15 Útočné drony už zasiahli ciele v Kazani a Nižnekamsku

Bezpilotné lietadlá ukrajinskej armády sa vo štvrtok zamerali na vojensko-priemyselnej infraštruktúru v ruskej Tatárskej republike. Útočné drony už zasiahli ciele v Kazani a Nižnekamsku, kde sídli množstvo strategicky dôležitých spoločností vyrábajúcich vojenské produkty. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroje z prostredia ukrajinskej rozviedky.

Podľa miestnych médií bolo v Nižnekamsku počuť výbuchy. Z miestnej tepelnej elektrárne aj viacerých spoločností evakuovali zamestnancov. V regióne prerušili prevádzku obe letiská - v Kazani aj v Nižnekamsku. Informácie o výsledkoch útokov sa zisťujú.

14:00 Rozviedka údajne vie, kde sa nachádzajú Putinove bunkre

Ukrajinské obranné spravodajstvo pozná miesta, kde sa nachádzajú bunkre ruského vodcu Vladimira Putina. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to uviedol predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

„Informácie o Putinových bunkroch sú nám známe a neustále aktualizované. Jednou z prezývok ruského diktátora je 'Bunkernyj'. Miluje tento biznis... Ako gróf Drakula, ktorý sa skrýva v týchto temniciach,“ vyhlásil Jusov. Bližšie však nešpecifikoval, koľko podzemných bunkrov Putin presne používa.

13:00 Ruský útok na Charkov má najmenej šesť obetí

Najmenej šesť ľudí zahynulo a 16 utrpelo zranenia podľa predbežných údajov v dôsledku štvrtkového ostreľovania ukrajinského mesta Charkov ruskými silami. Na platforme Telegram to podľa agentúry Reuters oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Starosta Charkova Ihor Terechov takisto na Telegrame informoval o piatich mŕtvych a deviatich zranených.

Podľa ukrajinských úradov ruské sily v ranných hodinách vypálili na Charkov a jeho predmestia najmenej 15 rakiet z komplexu S-300 alebo S-400, ktoré zasiahli aj priemyselnú zónu vrátane tamojšej tlačiarne.

SITA/AP Photo/Andrii MarienkoCharkov, 22. 5. 2024

Raketové útoky poškodili aj niekoľko objektov štátnej železničnej spoločnosti Ukrzaliznycja, pričom bolo zranených šesť zamestnancov.

Na masívny útok na Charkovskú oblasť reagoval na platforme X aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého „ruskí teroristi“ využívajú skutočnosť, že Ukrajina stále nemá dostatočne vybavenú protivzdušnú obranu a schopnosť ničiť odpaľovacie zariadenia teroristov presne tam, kde sa nachádzajú – blízko našich hraníc.

„Táto slabosť nie je našou slabosťou, ale slabosťou sveta, ktorý sa už tretí rok neodvážil postaviť sa k teroristom presne tak, ako by si zaslúžili,“ konštatoval Zelenskyj.

„Ukrajina robí všetko, čo môže. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhajú. Ale treba viac odhodlania. A to práve od svetových lídrov,“ dodal Zelenskyj.

Charkov, 22. 5. 2024SITA/AP Photo/Andrii MarienkoCharkov, 22. 5. 2024

10:00 Švédsko poskytne Ukrajine ďalších 6,5 miliardy eur vojenskej pomoci

„Táto podpora pomôže financovať dlhodobé dodávky vojenského materiálu a nákup nového materiálu pre priame dodávky od obranného sektoru Ukrajine,“ uviedol Kristersson v posolstve pre Ukrajincov po tom, čo v Štokholme ohlásil ďalší balík pomoci.

„Záležitosť Ukrajiny je aj záležitosťou Švédska,“ upozornil vo videozázname na sociálnej sieti X. Od začiatku plnohodnotnej vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu pred viac než dvoma rokmi Švédsko zostavilo už dovedna 15 balíkov vojenskej pomoci pre Kyjev, pripomenul švédsky premiér. Nová obranná pomoc sa bude vzťahovať na obdobie troch rokov, od roku 2024 do roku 2026.

Podľa vlády v Štokholme bude celková hodnota sľubovanej vojenskej i civilnej pomoci Švédska predstavovať sto miliárd švédskych korún (9,3 miliardy eur), cituje DPA. „S ruskou inváziou na Ukrajinu je bezpečnostná situácia v Európe najhoršia od druhej svetovej vojny, “uviedla švédska vláda vo vyhlásení.

Za nový balík pomoci Štokholmu už poďakoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Neutrálne Švédsko sa stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) práve z dôvodu ruskej invázie a je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny.

7:45 Pri Pokrovsku zostrelili lietadlo Su-25

Ukrajinské sily podľa ich generálneho štábu v stredu pri Pokrovsku v Doneckej oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25. Informuje o tom portál Kyiv Independent, podľa ktorého to je už piaty stroj Su-25, ktorý Ukrajina zostrelila tento mesiac.

Lietadlo Su-25 je ťažko ozbrojené lietadlo na podporu pozemných síl. Tieto stroje pomáhajú Rusku pri intenzívnych útokoch na viacerých úsekoch východného frontu, ktorý pokrýva veľkú časť Doneckej oblasti.

Generálny štáb ukrajinských síl v operačnej správe v stredu v noci okrem iného uviedol, že v Pokrovskom sektore zostávajú intenzívne boje. Počet útokov sa tam podľa neho zvýšil na 25. „Predovšetkým sa nepriateľ snaží preniknúť do našich bojových formácií s útočnými skupinami a technikou. Situácia zostáva napätá, pokračuje deväť bojových stretnutí,“ uviedol.

Su-25wikipediaSu-25

7:30 Cherson aj Belgorod boli opäť pod paľbou; útoky sa zaobišli bez zranených

Mesto Cherson na juhu Ukrajiny bolo vo štvrtok ráno terčom paľby ruskej armády. Informoval o tom gubernátor Chersonskej oblasti Roman Mročko. V správe zverejnenej na sieti Telegram Mročko dodal, že explózie sa ozývali z častí mesta priľahlých k rieke Dneper.

Mročko súčasne sumarizoval, že za posledných 24 hodín ruské jednotky ostreľovali metropolitnú oblasť Chersonu sedemkrát, pričom spôsobili materiálne škody.

Podľa agentúry AFP terčom raketových útokov ukrajinskej armády bolo zasa vo štvrtok ráno aj ruské mesto Belgorod ležiace neďaleko hraníc s Ukrajinou. Podľa predbežných informácií k obetiam na životoch a zraneným nedošlo, informoval gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov.

Ruské ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že systémy protivzdušnej obrany v sektore nad Belgorodskou oblasťou za uplynulú noc reagovali na paľbu ukrajinskej armády z raketových systémov Oľcha a Vampire a zničili aj tri drony.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 5. 2024:

18:00 Lotyšsko vyčlení 6 miliónov eur na podporu ukrajinskej infraštruktúry

Lotyšsko podporí rozvoj infraštruktúry na Ukrajine v roku 2024 šiestimi miliónmi eur. Podobná suma sa očakáva aj v roku 2025. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Ministerstvo pre rozvoj komunít, území a infraštruktúry Ukrajiny uviedlo, že Lotyšsko sa zaujíma o prehĺbenie ekonomických prepojení, najmä pokiaľ ide o nahradenie poľnohospodárskych produktov z Ruska a rozvoj exportných trás. „Predpokladá sa, že pre ukrajinských exportérov aj lotyšských partnerov bude vypracovaný návrh spoločného logistického riešenia, ktoré bude zahŕňať pozemný aj námorný tranzit,“ uviedol rezort vo vyhlásení po stretnutí lotyšskej a ukrajinskej delegácie.

Strany okrem iného hovorili aj o železničnej spolupráci a lotyšská delegácia potvrdila, že národný dopravca airBaltic je pripravený začať operácie na Ukrajine akonáhle sa obnoví doprava.

13:40 Ruská armáda tvrdí, že opäť dobylo dedinu Kliščijivka v Doneckej oblasti

Ruská armáda v stredu oznámila, že obsadila dedinu Kliščijivka ležiacu na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti neďaleko mesta Bachmut. Ide o jednu z mála dedín na východnom fronte, ktorú ukrajinské sily dobyli počas vlaňajšej protiofenzívy. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajina údajné znovudobytie Kliščijivky ruskými silami bezprostredne nekomentovala.

Ruské jednotky prvýkrát dobyli Kliščijivku v januári 2023, Ukrajina ju však získala späť 17. septembra na konci svojej z veľkej miery neúspešnej protiofenzívy.

12:55 Pri ruských útokoch počas uplynulého dňa zomreli traja civilisti, Rusi prišli o ďalších 1300 vojakov

Traja ukrajinskí civilisti prišli o život pri ruských útokoch počas uplynulého dňa. Ďalších najmenej 19 utrpelo zranenia. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje stredajšie správy regionálnych úradov.

Za uplynulých 24 hodín Rusko celkovo zaútočilo na desať ukrajinských oblastí. V dedine Rih v okrese Pokrovsk v Doneckej oblasti ruská raketa zabila 52-ročného muža a jeho 46-ročnú manželku, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. V meste Toreck pri útoku ruských vojakov zomrel 26-ročný muž, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 496 370 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 1 300 vojakov, šesť tankov, 22 bojových obrnených vozidiel či 41 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 611 tankov, 14 721 bojových obrnených vozidiel, 17 442 vozidiel a palivových nádrží, 12 820 delostreleckých systémov, 1 077 odpaľovacích raketových systémov, 812 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 354 lietadiel, 10 346 dronov, 2 208 striel s plochou dráhou letu, 27 lodí, jednu ponorku a 2 090 kusov špeciálnej techniky.

9:25 Ukrajina zostrelila všetkých 24 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila všetkých 24 dronov Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Útok dronmi Rusi podnikli z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na pobreží Azovského mora, z okupovaného Krymu a z ruskej Kurskej oblasti.

Lietadlá, protiraketové jednotky, jednotky elektronického boja a mobilné palebné skupiny ukrajinských vzdušných síl zostrelili ruské drony nad šiestimi ukrajinskými oblasťami, uviedol Oleščuk.

Ruské jednotky podnikli v noci na stredu vzdušné údery na mestá Šostka a Konotop v Sumskej oblasti, v dôsledku čoho zostali viaceré obce bez elektriny.

9:00 Situácia na fronte pri Pokrovsku si na niektorých miestach vyžaduje „manévrovanie“ ukrajinských ozbrojených síl

Pokrovský front zostáva najhorúcejším na celej kontaktnej línii, pričom situácia v niektorých oblastiach si „vyžaduje manévrovanie ukrajinských jednotiek“. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

V priebehu utorka sa na kontaktnej línii odohralo 94 bojových stretov. Počas dňa ruské sily podnikli na území Ukrajiny tri raketové útoky, 35 leteckých útokov a 367 útokov bezpilotnými lietadlami. Na ukrajinské pozície a dediny ruské sily vystrelili takmer 2800-krát s použitím rôznych druhov zbraní.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite