Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské rakety leteli až do Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské rakety leteli až do Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Z ruského zajatia sa vrátilo 75 ľudí
  • Briti: Počet zabitých a zranených ruských vojakov na Ukrajine stúpol na pol milióna
  • Spojené štáty povolili Kyjevu zaútočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku výhradne v okolí Charkiva
  • Námorníctvo zasiahlo ropný terminál a prechod pre trajekty v Krasnodarskom kraji
  • Rusi sa pripravujú na druhú fázu ofenzívy v Charkivskej oblasti a premiestňujú zálohy
  • Ruské útoky v Charkive si vyžiadali najmenej tri obete

16:30 Aj zmrazený konflikt je vojna, no zakaždým pomôže iba okupantom, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vraví, že každý zmrazený konflikt možno klasifikovať ako vojnu. A to bez ohľadu na to, či je to pomalá vojna, postupná okupácia alebo zmrazený konflikt medzi stranami. Ukrajinský líder to povedal v rozhovore pre britský The Guardian.

„Vždy príde chvíľa, keď sa z toho či onoho dôvodu konflikt rozmrazí. Okupant si vždy nájde zdôvodnenie. Potrebujú prestávku, aby si upevnili svoju pozíciu na bojisku. Zistiť, kde zaostávajú. Sme si toho vedomí. Oni majú viac zbraní ako my, ale majú aj nedostatok: kvalifikovaných vojakov, delostreleckej munície a rakiet,“ povedal Zelenskyj.

Tvrdí, že prestávka v bojoch vo výsledku vždy pomôže okupantom. „Stanú sa silnejšími a potom, podobne ako v prípade dohôd Normandského formátu, nadobudnú silu a budú môcť vydať ultimátum - uznajte, že všetky okupovanú územia patria Rusku, vzdajte sa európskej integrácie, opustite alianciu a mnohé ďalšie požiadavky,“ dodal Zelenskyj.

V rozhovore tiež povedal, že Putinove postupy sú rovnako brutálne ako v časoch nacistického Nemecka, s hromadnými popravami, pochovávaním a znásilňovaním. Ruskí vojaci dokonca podľa Zelenského použili „rovnaké cesty“ ako Hitlerova armáda, aby dobyli Kyjiv a ovládli krajinu.

„Ak by Rusko vyhralo na Ukrajine, Putin by sa snažil ďalej pretvárať hranice Európy útokmi na iné národy. Toto je skutočná tretia svetová vojna,“ povedal Zelenskyj a zdôraznil: „Nemyslím si, že Putin je blázon. Je nebezpečný a to je oveľa strašidelnejšie. Vidíte, že on sa nezastaví.“

13:30 Ruské rakety leteli až k Slovensku, vzlietli dokonca poľské a spojenecké lietadlá

Pri masívnom ruskom raketovom útoku proti Ukrajine leteli niektoré rakety až do Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom či do Ľvivskej oblasti pri hraniciach s juhovýchodnou časťou Poľska. Ako na platforme X uviedlo operačné velenie poľských ozbrojených síl, v pohotovosti boli aj poľské a spojenecké lietadlá.

„Upozorňujeme, že poľské a spojenecké lietadlá lietajú v poľskom vzdušnom priestore, čo môže viesť k zvýšenej hladine hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny,“ konštatovalo operačné velenie poľských ozbrojených síl.

Po ruskom útoku evidujú škody v Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Doneckej, Kirovohradskej a Ivano-Frankivskej oblasti. Médiá tiež informovali o zničení obytných budov a dvoch desiatkach zranených.

Bol to už šiesty masívny útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za ostatného dva a pol mesiaca. Vážne poškodené boli dve tepelné elektrárne.

Rusko pri útoku v noci na sobotu zacielilo na energetickú infraštruktúru viacerých ukrajinských regiónov, pričom riadené strely a balistické rakety boli vypustené z lietadiel nad Kaspickým morom, z okupovaného polostrova Krym aj zo severovýchodnej časti Čierneho mora.

„Bola to dlhá a napätá noc pre celý systém poľskej protivzdušnej obrany. Poľská armáda nepretržite monitoruje situáciu na ukrajinskom území a je v nepretržitej bojovej pohotovosti, aby zaistila bezpečnosť poľského vzdušného priestoru,“ poznamenalo operačné velenie poľských ozbrojených síl.

11:20 Pri mohutnom ruskom útoku bolo zostrelených 35 rakiet a 46 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 35 z dovedna 53 rakiet odpálených ruskými silami a celkovo 46 zo 47 bezpilotných lietadiel. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských vzdušných síl.

Rusko pri útoku zacielilo na energetickú infraštruktúru viacerých ukrajinských regiónov, pričom riadené strely a balistické rakety boli vypustené z lietadiel nad Kaspickým morom, z okupovaného polostrova Krym aj zo severovýchodnej časti Čierneho mora.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko potvrdil, že energetická infraštruktúra v Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Doneckej, Kirovohradskej a Ivano-Frankivskej oblasti sa ocitla pod paľbou ruských síl. Opravári a pohotovostní pracovníci sú momentálne na mieste a zisťujú rozsah škôd.

9:10 Ukrajina nemôže zasiahnuť Rusko raketami dlhého doletu ATACMS

Rozhodnutie Spojených štátov povoliť Ukrajine zasiahnuť vojenské ciele v Rusku americkými zbraňami sa netýka rakiet dlhého doletu ATACMS. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre televíznu stanicu TSN to povedal niekdajší americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter.

V súčasnosti vrchný riaditeľ pre európske záležitosti v Rade národnej bezpečnosti USA potvrdil, že americké oprávnenie už existuje a má Ukrajincom umožniť čeliť ruskej paľbe vďaka použitiu amerických zbraní. „Toto sa netýka ATACMS ani útokov na veľké vzdialenosti, ale je to navrhnuté tak, aby umožnilo Ukrajine brániť sa,“ povedal. Carpenter pripomenul, že ako postupovala rozsiahla ruská invázia, Spojené štáty sa snažili poskytnúť Ukrajine prioritné vybavenie, od protitankových rakiet Javelin až po systémy protivzdušnej obrany.

sita/Sgt. 1st Class Andrew Dickson/

8:30 Zelenskyj sa poďakoval za povolenie útočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na sociálnej sieti X ocenil, že americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty, píše TASR.

„Vážim si rozhodnutie Joea Bidena o využívaní obranných kapacít Ukrajiny. Je to vítaný krok, ktorý nám teraz umožní lepšie chrániť Ukrajinu a Ukrajincov pred ruským terorom a pokusmi o rozšírenie vojny, “napísal ukrajinský prezident.

Podľa Zelenského treba pokračovať v prijímaní podobných krokov, ktoré „demokratickému svetu zabezpečia strategickú výhodu v tejto konfrontácii, v ktorej sa rozhoduje nielen o osude Ukrajiny.“

„Spoločne sa nám nepochybne podarí obnoviť spravodlivý mier a zaručiť bezpečnosť,“ dodal a poďakoval sa za podporu.

 O povolení Spojených štátov zasahovať ciele na území Ruska s americkými zbraňami informoval v piatok šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Minister uviedol, že Ukrajina o uvoľnenie obmedzení na použitie amerických zbraní požiadala po niekoľkých týždňoch ruských útokov na východoukrajinské mesto Charkov a ofenzíve v pohraničnej Charkovskej oblasti.

Rusko sa medzičasom vyjadrilo, že o tomto konkrétnom rozhodnutí USA nič nevie. „Vo všeobecnosti však vieme, že sa už objavili pokusy zasiahnuť ruské územie zbraňami vyrobenými v Spojených štátoch, “uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho to vypovedá o miere zapojenia USA do vojny na Ukrajine.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 5. 2024:

20:30 Ruské útoky v Doneckej oblasti jedného civilistu zabili a troch zranili

Jeden ukrajinský civilista zomrel a traja ďalší utrpeli zranenia, keď ruská armáda v piatok zaútočila na Doneckú oblasť na východe krajiny. Uviedol to gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Terčom útoku bola obec Drobyševe. Štyri domy boli úplne zničené, dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

18:30 Z ruského zajatia sa vrátilo 75 ľudí

Z ruského zajatia sa domov vrátilo 75 Ukrajincov. Ide o príslušníkov armády, národnej gardy, pohraničnej stráže a štyroch civilistov. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Celý čas neprestávame ani jeden deň pracovať na tom, aby sme všetkých z ruského zajatia priviedli domov,“ uviedol Zelenskyj na sieti X. „Pamätáme na každého človeka. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sme našli každého jedného z našich ľudí. Som vďačný tímu zodpovednému za výmeny,“ dodal. 

sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Medzi prepustenými zajatcami je 70 mužov a päť žien, vrátane 19 obrancov Hadieho ostrova, 14 ľudí, ktorí bránili jadrovú elektráreň v Černobyle, a desať obrancov Mariupoľa. Od začiatku vojny to bola už 52. výmena zajatcov. Doteraz bolo z ruského zajatia oslobodených 3 210 Ukrajincov.

17:00 Briti: Počet zabitých a zranených ruských vojakov na Ukrajine stúpol na pol milióna

Celkový počet strát ruskej armády, a to zabitých a zranených vojakov, od začiatku invázie na Ukrajinu podľa britského vojenského spravodajstva pravdepodobne dosiahol úroveň 500-tisíc. V máji ruská armáda strácala v priemere viac ako 1 200 vojakov denne, čo je najviac od začiatku vojny, cituje web Ukrajinská pravda piatkovú správu britskej vojenskej rozviedky.

Vyššie straty Moskvy sú pravdepodobne odzrkadlením pokračujúcej vyčerpávajúcej ofenzívy Ruska, ktorú podnikajú na rozsiahlom fronte. Je pritom možné, že väčšina ruských vojakov má obmedzený výcvik, dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

14:00 Drony zasiahli ruský radarový systém na Kryme

Ruský radarový systém Nebo-SVU v hodnote 100 miliónov dolárov na okupovanom Kryme zasiahli drony Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). S odvolaním sa na zdroje z SBU, podľa ktorých sa útok odohral v noci na štvrtok, o tom v piatok informoval spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruský radarový detekčný komplex nachádzajúci sa v meste Armiansk kontroloval bojovú zónu do vzdialenosti 380 kilometrov a chránil ruské objekty na Kryme. Po útoku dronmi nezaznamenal ukrajinský prieskumný systém z ruských radarov žiadnu radiáciu a neobnovila sa ani neskôr.

13:30 Spojené štáty povolili Kyjevu zaútočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku výhradne v okolí Charkiva

Spojené štáty dali Ukrajine povolenie zaútočiť na ruské územie zbraňami dodanými Američanmi, ale iba v blízkosti Charkivskej oblasti. Pre web Kyiv Independent to v piatok potvrdil hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Nykyforov.

Vďaka webu Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov už vo štvrtok presakovali na povrch prvé správy o tom, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena dala Kyjevu súhlas na útoky na ciele v Rusku, ale „výhradne v blízkosti Charkiva“. Správu potom potvrdili ďalšie médiá vrátane ABC News a agentúry AP.

Nykyforov predtým tento krok USA privítal v rozhovore pre britský The Guardian, ktorý bol zverejnený v piatok. „Výrazne to posilní našu schopnosť čeliť ruským pokusom o masové prekročenie hranice,“ povedal Nykyforov pre The Guardian v odpovedi na otázku o povolení od USA zasahovať ruské územie. Rozhodnutie Bidenovej administratívy umožňuje Ukrajine použiť zbrane dodané USA na útoky na ruských vojakov a velenie, ako aj na riadiace centrá, uviedol The Guardian.

11:00 Námorníctvo zasiahlo ropný terminál a prechod pre trajekty v Krasnodarskom kraji

Ukrajinské námorníctvo zasiahlo raketami Neptun prechod pre trajekty a ropný terminál v prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji. Oznámil to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje web Ukrajinská pravda.

„Stalo sa to skoro ráno 31. mája - v noci po tom, ako ukrajinské obranné sily vyradili z činnosti trajekty premávajúce na Kerčskom trajektovom prechode na okupovanom Kryme, ktoré smerovali do prístavu Kavkaz a využívali sa na vojenskú logistiku agresora,“ uviedol generálny štáb.

Operácia sa uskutočnila v koordinácii s ďalšími jednotkami ukrajinských obranných síl. Útočné bezpilotné lietadlá obranných síl zasiahli aj ďalší ropný terminál v ruskom Krasnodarskom kraji. 

Facebook/Ozbrojené sily Ukrajiny

Okrem toho bola napadnutá rozvodňa elektrickej energie v obci Belyj, ktorá je súčasťou takzvaného energetického mosta na Krym. Rozvodňa je poškodená, ale naďalej funguje.

9:15 Rusi sa pripravujú na druhú fázu ofenzívy v Charkivskej oblasti a premiestňujú zálohy

Nárast ruských síl v Charkivskej oblasti naznačil, že pravdepodobne vyvinú úsilie na vytlačenie Ukrajincov z kriticky dôležitých oblastí bojiska na východe Ukrajiny a na vytvorenie takzvanej nárazníkovej zóny na severe spomenutej oblasti. Ako v najnovšej správe o vojne na Ukrajine konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), tým chcú Rusi začať druhú fázu ofenzívy v Charkivskej oblasti.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že ruské sily presúvajú svoje jednotky severne a severovýchodne od Charkiva. Poznamenal tiež, že ruské sily sústredené na severe Charkivskej oblasti nemajú dostatok pracovných síl na to, aby vykonali rozsiahlu ofenzívu a prelomili obranu Ukrajiny v regióne.

Gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov vyhlásil, že Rusi presúvajú jednotky, aby pritiahli a opevnili čo najviac ukrajinských síl na severe Charkivskej oblasti a udržali tam súčasné tempo ruskej ofenzívy. Ruské sily podľa ISW pravdepodobne plánujú začať druhú fázu svojich útočných operácií na severe Charkivskej oblasti po plánovanom dobytí Vovčanska. Ukrajinské sily vo štvrtok uviedli, že kontrolujú 70 % Vovčanska. 

8:00 Ruské útoky v Charkove si vyžiadali najmenej tri obete

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruské jednotky v Charkove uskutočnili tzv. dvojité útoky (double tap). Ide o taktiku, pri ktorej sa jedno miesto zasiahne dvoma samostatnými útokmi v krátkom časovom horizonte.

Podľa Synehubova použili pri útokoch rakety typu S-300. Útok na päťposchodovú bytovku potvrdil aj starosta Charkova Ihor Terechov,  ktorý zároveň vyjadril obavy, že sa pod troskami môžu nachádzať ľudia.

Medzi zranenými sú podľa Synehubova aj najmenej dve deti. K útoku došlo okolo polnoci miestneho času. Veliteľ charkovskej polície Volodymyr Tymoško vyjadril obavy, že počet obetí môže ešte stúpnuť vzhľadom na rozsah deštrukcie a zranenia spôsobené šrapnelmi. 

sita/AP Photo/Andrii Marienko

Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny, kde sa nachádza aj Charkovská oblasť, ešte 10. mája.  Charkov, ktorý na začiatku vojny odolal postupu ruskej armády, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený paľbe a náletom podnikaných ruskou armádou.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok čiastočne povolil nasadenie Spojenými štátmi dodaných zbraní Ukrajine pri obrane Charkova a Charkovskej oblasti aj na útoky na ciele na ruskom území. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite