Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA uvalia sankcie na Putina a Lavrova, viaceré krajiny sú za odstrihnutie Ruska od SWIFTu

.redakcia .tasr .svet

Francúzsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko sú za odstrihnutie Ruska od SWIFTu, Japonsko a Austrália oznámi nový balík sankcií voči Rusku. USA a EU uvalia sankcie na Putina a Lavrova a členov ruskej národnej Bezpečnostnej rady.

USA uvalia sankcie na Putina a Lavrova, viaceré krajiny sú za odstrihnutie Ruska od SWIFTu SITA/AP Photo/Carolyn Kaster Francúzsky prezident Emmanuel Macron

USA uvalia sankcie na Putina a Lavrova

Spojené štáty sa chystajú uvaliť sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. Zakážu im cestovanie do USA a zmrazia prípadné aktíva v americkej jurisdikcii. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovali agentúry AP a AFP.

Obdobné sankcie, a síce zmrazenie aktív Putinovi aj Lavrovovi, oznámila v piatok Európska únia a následne aj Británia.

Psakiová uviedla, že USA sa „po telefonickom rozhovore (amerického prezidenta) Joea Bidena s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou“ rozhodli pridať sa k EÚ a uvaliť sankcie na Putina, Lavrova a členov ruskej národnej Bezpečnostnej rady.

Psakiová uviedla, že súčasťou sankcií bude aj zákaz cestovania. Avizovala, že Washington avizovaná balík sankcií podrobnejšie predstaví v najbližších hodinách.

európska únia sa dohodla na sankciách

Sankcie zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu a kľúčové ruské štátne spoločnosti. Oznámila to v noci na piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter, z ktorej TASR túto informáciu získala.

„Balík silných a cielených sankcií schválených dnes v noci ukazuje, ako veľmi je Európska únia zjednotená,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri.

Prezidentka Európskej komisie Ursula von der LeyenováSITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via APPrezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Predsedníčka Európskej komisie ďalej spresnila, že tento balík sankcií zasiahne prevažnú väčšinu ruského bankového trhu a je mierený tiež na kľúčové ruské štátne spoločnosti.

„Po druhé sme sa zamerali na energetický sektor - na kľúčovú ekonomickú oblasť, z ktorej predovšetkým Rusko profituje. Náš zákaz vývozu zasiahne ropný sektor tým, že Rusku znemožní modernizáciu jeho rafinérií,“ uvádza Leyenová. Sankcie EÚ mierené proti Rusku ďalej zakazujú predávať ruským aerolíniám lietadlá a vybavenie. Euróspka únia plánuje tiež Rusku obmedziť prístup ku „kľúčovým technológiám“, akými sú napríklad polovodiče. Na záver predsedníčka Európskej komisie uviedla, že európske sankcie zasiahnu aj ruských diplomatov, či podnikateľov, ktorí už „viac nebudú mať privilégium vstúpiť do Európskej únie“.

francúzsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko a Ukrajina je za odstrihnutie Ruska od SWIFTu, francúzsky minister zahraničných vecí označil inváziu za „totálnu vojnu“

Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za „odstrihnutie“ Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu. 

„Niektoré členské štáty (Európskej únie) majú (voči odrezaniu Ruska od systému SWIFT) výhrady. Francúzsko nie je jedným z týchto štátov,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire po stretnutí so svojimi európskymi rezortnými kolegami v Paríži.

Brusel toto opatrenie podľa Le Mairea zváži nie v nasledujúcich dňoch a týždňoch, ale v najbližších hodinách.

Okrem Francúzska sa za odstrihnutie Ruska od systému SWIFT vyslovili aj Estónsko, Litva, Lotyšsko a Ukrajina.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le DrianSITA/AP Photo/Valeria MongelliFrancúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian

Z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny obvinil v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Le Drian zároveň upozornil, že „bezpečnosť“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je „ohrozená“.

„Toto je totálna vojna. Putin sa rozhodol... vymazať Ukrajinu z mapy národov,“ povedal šéf francúzskej diplomacie pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite