Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vakcíny Pfizer chránia v prípade variantu omikron pred hospitalizáciou na 70 percent, tvrdí štúdia

.sita .svet

Štúdia ukazuje, že ochrana pred hospitalizáciou je vo všetkých vekových skupinách, teda u ľudí vo veku od 18 do 79 rokov, i keď u starších ľudí je mierne nižší stupeň ochrany.

Vakcíny Pfizer chránia v prípade variantu omikron pred hospitalizáciou na 70 percent, tvrdí štúdia SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner

dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech poskytujú iba 33-percentnú ochranu pred nakazením sa novým variantom koronavírusu omikron, no až 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Vyplýva to z rozsiahlej, v utorok zverejnenej štúdie, ktorú uskutočnili v Juhoafrickej republike (JAR).

Zdá sa, že prvá väčšia analýza účinnosti vakcíny v regióne, kde prvý raz zaznamenali spomenutý variant, podporuje doterajšie náznaky, že omikron je ľahšie prenosný a vakcína Pfizer nie je taká účinná voči infekcii ako v prípade variantu delta.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite