Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obmedzené dodávky z Ruska zvyšujú ceny plynu v Európe

.sita .svet

Cena kľúčového európskeho terminovaného kontraktu na dodávky plynu v pondelok vzrástla o 15 % na 74,35 eura za megawatthodinu. Podľa údajov z meracieho bodu v nemeckej obci Mallnow neďaleko hranice s Poľskom cez plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko, už od soboty do Nemecka neprúdi žiaden zemný plyn.

Obmedzené dodávky z Ruska zvyšujú ceny plynu v Európe TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov

obmedzenie dodávok cez jeden z hlavných ruských plynovodov zvyšuje ceny ropy v Európe. Cena kľúčového európskeho terminovaného kontraktu na dodávky plynu v pondelok vzrástla o 15 % na 74,35 eura za megawatthodinu (MWh). Informuje o tom rakúska tlačová agentúra APA. Podľa údajov z meracieho bodu v nemeckej obci Mallnow neďaleko hranice s Poľskom cez plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko, už od soboty do Nemecka neprúdi žiaden zemný plyn. Stanovisko ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom sa nepodarilo získať. Vysoké ceny plynu nepriamo vplývajú aj na ceny elektriny.

Záujmové združenie nemeckého priemyslu BDI upozorňuje, že Rusko má na Európu v oblasti plynu aj ďalšie páky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite