Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliban vstúpil do Kábulu, vyjednávači smerujú do prezidentského paláca, USA evakuuje svoje veľvyslanectvo

.tasr .sita .svet

Militantné hnutie Taliban má už pod kontrolou všetky hraničné priechody Afganistanu, informovala v nedeľu agentúra AP.

Taliban vstúpil do Kábulu, vyjednávači smerujú do prezidentského paláca, USA evakuuje svoje veľvyslanectvo TASR/AP Taliban obsadil aj provinčnú metropolu Kandahár

vyjednávači afganského militantného hnutia Taliban smerujú do prezidentského paláca v Kábule, aby pripravili „odovzdanie" moci. Pre agentúru Associated Press to v nedeľu povedal afganský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa jeho slov cieľom vyjednávaní má byť pokojné odovzdanie vlády Talibanu. Hnutie uviedlo, že neplánuje obsadiť hlavné mesto s použitím sily.

Hovorca Talibanu Suhajl Šahín sa pre katarskú televíznu stanicu al-Džazíra vyjadril, že povstalci „očakávajú pokojné odovzdanie mesta Kábul". Odmietol však poskytnúť nejaké konkrétne informácie o možných vyjednávaniach medzi silami Talibanu a vládou.

Jednotky militantného hnutia Taliban začali v nedeľu vstupovať do afganského hlavného mesta Kábul zo všetkých smerov, uviedlo afganské ministerstvo vnútra. Samotný Taliban však vyhlásil, že nechce metropolu dobyť "silou" a svojim bojovníkom nariadil, aby čakali na jej okraji. Informujú o tom agentúry Reuters, AFP a AP.

„Islamský emirát (Taliban) dáva všetkým svojim silám pokyn, aby stáli pri bránach Kábulu a nepokúšali sa vstúpiť do mesta,“ uviedol hovorca hnutia na sociálnej sieti, hoci niektorí obyvatelia Kábulu i miestni predstavitelia už informovali, že militanti pokojne vošli na viaceré predmestia. Izolovaná metropola zostala jediným významných afganským mestom, ktorá po rýchlej ofenzíve Talibanu z posledných dní zostala v rukách centrálnej vlády.

Úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního medzitým oznámil, že situácia v Kábule je pod kontrolou a mesto nie je vystavené útoku.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite