Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

90% pacientov s covid-19, ktorí boli liečení novým izraelským liekom, prepustili do piatich dní

.redakcia .svet

Liečba EXO-CD24 neovplyvňuje imunitný systém ako celok, ale zameriava sa iba na špecifický mechanizmus a pomáha mu znova nájsť správnu rovnováhu.

90% pacientov s covid-19, ktorí boli liečení novým izraelským liekom, prepustili do piatich dní ICHILOV SPOKESPERSON'S OFFICE Prof. Nadira Arbera podáva pacientovi liečba EXO-CD24 COVID-19

ako sa uvádza v článku na webe The Jerusalem Post, 90 pacientov s vážnym priebehom ochorenia covid-19 dostávalo nový liek, vyvinutý v Izraeli, v telavivskom Sourasky Medical Center a výsledok bol pozoruhodný: 93 percent z nich mohli do piatich dní prepustiť z nemocničného ošetrenia. Podávanie lieku prebehlo v niekoľkých gréckych nemocniciach v rámci druhej fázy jeho klinického skúšania a potvrdili sa výsledky z prvej fázy, ktorú realizovali v Izraeli ešte minulú zimu. V Izraeli liek fungoval tiež veľmi povzbudivo: 29 z 30 pacientov s miernym až ťažkým ochorením vyzdravelo v priebehu niekoľkých dní. 

„Hlavným cieľom tejto štúdie bolo overiť, či je liek bezpečný,“ uviedol profesor Nadir Arber. „Do dnešného dňa sme nezaregistrovali žiadne vážne vedľajšie účinky u žiadneho pacienta z oboch skupín. Testovanie sa robilo v Aténach, pretože Izrael už nemal dostatok pacientov, ktorí by sa na ňom mohli zúčastniť, a zastrešil ho profesor Sotiris Tsiodras, ktorý šéfuje gréckemu boju proti pandémii.

Nadir Arber so svojím tímom vyvinul liek založený na molekule, ktorú profesor študoval 25 rokov. Molekula sa nazýva CD24 a je prirodzene prítomná v tele.

„Treba si pamätať, že až 19 z 20 pacientov s ochorením Covid-19 nepotrebuje žiadnu terapiu,“ povedal profesor Arber. „Lenže po období, ktoré trvá 5 až 12 dní, sa stav u zhruba 5 percent pacientov začne zhoršovať.“ Hlavným dôvodom je nadmerná aktivácia imunitného systému známa taktiež ako cytokínová búrka. Tá u niektorých pacientov s ochorením Covid-19 spôsobí, že systém začne útočiť na zdravé bunky v pľúcach. „Toto je presne ten problém, na ktorý sa náš liek zameriava,“ povedal profesor Arber.

CD24 je malá bielkovina na membráne buniek a plní veľa funkcií, medzi ktoré patrí aj regulácia mechanizmu, zodpovedajúceho za cytokínovú búrku. Arber osobitne upozornil na to, že liečba molekulou EXO-CD24 neovplyvňuje imunitný systém ako celok, ale zameriava sa iba na tento špecifický mechanizmus a pomáha mu znova nájsť správnu rovnováhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite