Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedci vedia predvídať ťažký priebeh covidu, a iné úspechy vedy tento týždeň

.tasr .svet

Americkí vedci našli v krvi citlivý biomarker, podľa ktorého sa dá predpokladať, ako závažný bude u nakazenej osoby priebeh ochorenia COVID-19.

Vedci vedia predvídať ťažký priebeh covidu, a iné úspechy vedy tento týždeň AP Photo/Mary Altaffer

vedci našli v krvi látky, podľa ktorých sa dá predvídať ťažký priebeh covidu, prišli aj na koreláciu medzi tuberkulózou, covidom, a vakcínami proti týmto ochoreniam. Experti popísali dôsledky spomaľovania Golfského prúdu, a skúmali tiež nový spôsob diagnostiky demencie či liečby Parkinsona. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií z oblasti vedy v rámci uplynulého týždňa.

Americkí vedci našli v krvi citlivý biomarker, podľa ktorého sa dá predpokladať, ako závažný bude u nakazenej osoby priebeh ochorenia COVID-19. Experti uvádzajú, že by mohlo ísť o lipid nazývaný sfingozín. Podľa štúdie je sfingozín v predpovedi závažnosti covidu úspešný až na 99 percent. Avšak tento spôsob predpovedania covidu nie je v súčasnosti využiteľný, keďže ide o finančne náročnú metódu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite