Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvýšenie globálnej teploty o 1,5°C do roku 2030 predstavuje „​červený kód pre ľudstvo“

.tasr .svet

Klíma našej planéty je podľa IPCC "taká horúca", že priemerné teploty o zhruba desať rokov pravdepodobne prekročia takú úroveň globálneho otepľovania, ktorej sa svetoví lídri snažili zabrániť. Experti vyhlásili, že to predstavuje "červený kód pre ľudstvo".

Zvýšenie globálnej teploty o 1,5°C do roku 2030 predstavuje „​červený kód pre ľudstvo“ SITA/AP Photo/Nathan Howard

priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia. Vyplýva to z najnovšej správy Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC), ktorá v pondelok zverejnila hodnotenie vplyvov globálneho otepľovania. Úloha človeka pri otepľovaní je podľa IPCC „drvivá a jednoznačná“, informovala agentúra AFP.

„Táto správa nám hovorí, že zmeny klímy sú rozsiahle, rýchle a intenzívne. V porovnaní s uplynulými tisícročiami sú bezprecedentné,“ vyhlásila podpredsedníčka IPCC Ko Barrettová, ktorá je zároveň klimatickou poradkyňou amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite