Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci schválili zavedenie COVID pasov, platiť budú od 1. júla

.tasr .svet

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) po utorňajšom hlasovaní odsúhlasili zavedenie takzvaných COVID pasov, ktoré od 1. júla majú uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze.

Europoslanci schválili zavedenie COVID pasov, platiť budú od 1. júla SITA/AP Photo/Eric Gay

Za nové nariadenie o digitálnom COVID osvedčení Európskej únie pre jej občanov (tzv. COVID pasu) zahlasovalo 546 poslancov, 93 boli proti a 51 sa zdržalo hlasovania. Samostatné nariadenie o osvedčení pre príslušníkov tretích krajín poslanci prijali pomerom hlasov 553 za, 91 proti a 46 sa zdržalo hlasovania.

Osvedčenia, ktoré budú bezplatne vydávať vnútroštátne orgány, majú byť k dispozícii v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom. Potvrdia zaočkovanie ich držiteľov proti ochoreniu COVID-19, negatívny výsledok nedávno podstúpeného testu alebo prekonanie ochorenia. V praxi pôjde o tri rôzne certifikáty. Spoločný rámec Európskej únie prinesie interoperabilné a v celej Únii overiteľné osvedčenia a mal by zabrániť podvodom a falšovaniu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite